Φιλία με όρους είναι εκβιασμός

Πώς η πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία και το «γεράκι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Πομπέο, περιτύλιξαν τους όρους της Ουάσιγκτον στο πακέτο για την αμερικανική στήριξη (!)

Υπάρχουν φίλοι και φιλίες. Φιλίες που εδράζονται πάνω σε στοιχειώδεις αρχές και αλληλοσεβασμό, έστω και αν υπάρχουν ψήγματα ιδιοτέλειας. Υπάρχουν όμως και τοξικές φιλίες, που ελαύνονται μόνο από ευτελή συμφέροντα. Φιλίες που προτείνονται με όρους και προϋποθέσεις και οι οποίες ενίοτε απολήγουν σε δολιότητες και πειθαναγκασμούς.

Μια τέτοια τοξική και άκρως επικίνδυνη «μονομερής» φιλία είναι αυτή που προτείνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία οι ΗΠΑ. Δεν χρειάζεται καμιά σε βάθος πολιτική ανάλυση για να καταλήξει κάποιος σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Το «έργο» το έχουμε ξαναδεί να εκτελείται με τον πιο τραγικό επίλογο. Όπως τη δραματική εγκατάλειψη των Κούρδων στη Συρία, με τις ΗΠΑ να τους αφήνουν στο έλεος των σφαγέων της Τουρκίας μετά τη μυστική συμφωνία Τραμπ-Ερντογάν. Υπάρχουν όμως και πλείστα άλλα παραδείγματα, όπου οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν συμμάχους τους ικανοποιώντας την Τουρκία, για την οποία δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν πως την θεωρούν έναν από τους πιο σημαντικούς γεωστρατηγικούς συμμάχους .

Είναι πρόδηλο πως στόχος των ΗΠΑ είναι, αφού αποδυναμώσουν και αποξενώσουν την Κύπρο από δυνητικούς φίλους ή παλιούς συμμάχους, να εκτελέσουν το τελειωτικό κεφαλοκλείδωμα προκειμένου να συρθούμε και συμμορφωθούμε στις προσταγές τους.

Την Πέμπτη, 2/7, σε δηλώσεις της στο πλαίσιο εκδήλωσης στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ (4η Ιουλίου), η πρέσβης των ΗΠΑ κ. Γκάρμπερ ήταν άκρως αποκαλυπτική στους όρους και προϋποθέσεις της χώρας της για «την ενδυνάμωση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κύπρο», δίδοντας έμφαση, μεταξύ άλλων, στον τομέα της ασφάλειας. Αφού επανέλαβε τα γνωστά για τη «θέση των ΗΠΑ υπέρ του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της», περιορίστηκε να χαρακτηρίσει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ως «μη βοηθητικές».

Επανέλαβε τα γνωστά περί συνεργασίας ΗΠΑ – Κύπρου για ενίσχυση «της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, σημειώνοντας πως υπήρξε πραγματικά καλή πρόοδος σε αυτό το μέτωπο και προσβλέπουν να συνεχίσουν αυτήν τη συνεργασία», υπονοώντας σαφώς την πλήρη απομάκρυνση των ρωσικών κεφαλαίων από την Κύπρο.

Για το τι κάνουν οι ΗΠΑ προκειμένου να πιέσουν την Τουρκία να σταματήσει τις έκνομες ενέργειές της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η κ. Γκάρμπερ είπε πως «η ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου είναι σημαντική για τις ΗΠΑ και πως η χώρα της προσεγγίζει την Ανατολική Μεσόγειο ως ένα συνεκτικό στρατηγικό χώρο», και πρόσθεσε:

«Η σχέση μας με την Τουρκία είναι περίπλοκη. Θεωρώ ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με πολλές χώρες είναι περίπλοκες. Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εμπλέκουμε την Τουρκία κατά ένα τρόπο που να την διατηρεί προσδεμένη στη Δύση», σημείωσε.

Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως «υπάρχουν και τομείς στους οποίους εργαζόμαστε εποικοδομητικά με την Τουρκία».

Φτάνοντας στο διά ταύτα για το θέμα της άρσης του εμπάργκο πώλησης οπλισμού των ΗΠΑ κατά της Κύπρου, η Αμερικανίδα Πρέσβης υπενθύμισε την υπογραφή πέρσι από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ τού περί της Συνεργασίας για την Ασφάλεια και Ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου Νόμου, σημειώνοντας πως αυτός προνοεί όπως «οι απαγορεύσεις που ισχύουν σε ό,τι αφορά την πώληση οπλισμού αρθούν εφόσον ισχύσουν δυο πράγματα: πρώτον η Κύπρος συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και, δεύτερον, συνεχίσει να κάνει βήματα για μείωση των επισκέψεων ρωσικών πολεμικών στα λιμάνια της Κύπρου».

«Ο Πρόεδρος Τραμπ -πρόσθεσε- ζήτησε εδώ και δυο-τρεις μήνες όπως γίνουν οι σχετικές πιστοποιήσεις γι’ αυτά τα θέματα, και γίνεται διαχείριση αυτών των ζητημάτων» .

Στα… πλοκάμια των ΗΠΑ

Οι δηλώσεις της Αμερικανίδας Πρέσβεως στην Κύπρο επιβεβαιώνουν τους φόβους και τους κινδύνους να βρεθεί η Κύπρος αποκλειστικά και μόνο στα πλοκάμια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αποξενωμένη από παλιούς φίλους και συμμάχους εφόσον υποκύψουμε στους όρους που ζητούν οι ΗΠΑ, όσοι μας υποστήριζαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας – από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή μέχρι σήμερα – θα μας γυρίσουν την πλάτη αφού πρώτοι εμείς θα τους «κλοτσήσουμε» .

Δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα από τους όρους που έθεσε η κ. Γκάρμπερ και η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία ανακοίνωσε «πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΙΜΕΤ) για τον κυπριακό στρατό». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «όπως σχεδιάζεται, το πρόγραμμα ΙΜΕΤ στην Κυπριακή Δημοκρατία θα αρχίσει από το έτος 2021, αν και εφόσον εγκριθούν τα σχετικά κονδύλια από το αμερικανικό Κογκρέσο».

Πρόκειται -σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας- «για πρόγραμμα που αφορά τη βοήθεια των ΗΠΑ σε θέματα ασφαλείας, προώθησης της περιφερειακής σταθερότητας και δυνατότητες άμυνας, μέσω επαγγελματικής στρατιωτικής εκπαίδευσης και προετοιμασίας».

«Μέσω τεχνικών προγραμμάτων και εξειδικευμένες οδηγίες, το ΙΜΕΤ παρέχει στους εκπαιδευόμενους στα ‘συμμαχικά και φιλικά έθνη’ χρήσιμη προετοιμασία και εκπαίδευση επί των στρατιωτικών πρακτικών των Ηνωμένων Πολιτειών».

Στα «συμμαχικά και φιλικά έθνη» περιλαμβάνεται ασφαλώς και η Τουρκία.

Από την πλευρά του ο πρώην επικεφαλής της CIA και νυν ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, προκειμένου να μην υπάρξουν παρανοήσεις, υπενθύμισε τους όρους «για απαγόρευση στα ρωσικά πολεμικά να φτάνουν στα κυπριακά λιμάνια ». Όπως προνοεί άλλωστε και το περιβόητο νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο, με το οποίο απαιτεί από την Κύπρο να διαλύσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι η Τουρκία είναι ΝΑΤΟϊκός τους σύμμαχος και ότι η πρώτιστη επιδίωξή τους είναι να μείνει η Τουρκία στη Δύση. Επιπρόσθετα, η πρέσβης των ΗΠΑ επανέλαβε ότι η άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων προς την Κύπρο εξαρτάται από την απαγόρευση του ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια.

Οι αμερικανικοί εκβιαστικοί όροι δεν συνιστούν απλώς μονόπλευρη προσέγγιση της Κύπρου προς τον άξονα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Προωθούν πρώτιστα τη διάλυση των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, κατέστησε σαφές ότι «η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να παράσχει Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (IMET) στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν σηματοδοτεί αλλαγή της θέσης των ΗΠΑ σχετικά με τη διευθέτηση του Κυπριακού» και πως «οι δραστηριότητες στο πλαίσιο του ΙΜΕΤ δεν θα επηρεάσουν τα θέματα της διευθέτησης».

Να μην ξεχνάμε πως οι ΗΠΑ ουδέποτε επεδίωξαν να διορθώσουν το εγκληματικό σχέδιό τους το 1974 με τον μακελλάρη Κίσινγκερ να διατάζει τον σφαγιασμό της Κύπρου.

Σημαία ευκαιρίας και το «ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Βλέπουμε και τι είδους στήριξη έχουμε από την Ε.Ε.

Η τελευταία επίσκεψη του Υπάτου Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ και οι συνομιλίες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ είναι ενδεικτικές της απροθυμίας από πλευράς Κομισιόν να ληφθούν σκληρά μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Ο σοσιαλιστής Μπορέλ, ο οποίος, σύμφωνα με τους συμπατριώτες του Ισπανούς, είναι οξύθυμος και δεν δίστασε όταν πολιτευόταν στη χώρα του να αποκαλέσει τον Τραμπ «καουμπόι» (στην περίπτωση της Βενεζουέλας), δεν απάντησε στους εκβιασμούς και στις απειλές του Τσαβούσογλου. Ούτε σεβάστηκε τη φιλοξενία που του πρόσφερε η Κυπριακή Δημοκρατία ελάχιστες ώρες πριν μεταβεί στην Άγκυρα. Διέγραψε την Κύπρο και κάλεσε Αθήνα και Άγκυρα σε διαπραγματεύσεις για τον διαμοιρασμό των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες της Κυπριακής ΑΟΖ, με την Κύπρο απούσα και «εκλειπούσα» στα μελλοντικά παζάρια.

Θα είναι αργά για δάκρυα

Η Κύπρος πρέπει να διαφυλάξει ως κόρην οφθαλμού τις σχέσεις της με τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία και τις γειτονικές αραβικές χώρες, απορρίπτοντας «συμμαχίες» δίκην εκβιασμών και προϋποθέσεων. Ο Ερντογάν επιδίδεται σε ένα ακραίο εκβιαστικό παζάρι με τις ΗΠΑ. Γνωρίζοντας την αξία της χώρας του στο γεωπολιτικό πεδίο, εκβιάζει τους Αμερικανούς με παραχωρήσεις σε όλα τα μέτωπα. Ακόμα και η οξύτητα της αντιπαράθεσης των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων για την προμήθεια ρωσικών πυραύλων δεν εμποδίζει τις ΗΠΑ να τηρούν μια χλιαρή στάση έναντι των διεκδικήσεων της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο.

Την ίδια εκβιαστική τακτική ακολουθεί η Τουρκία έναντι της Ε.Ε. Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η Ε.Ε. τον έχει ανάγκη και το εκμεταλλεύεται στο έπακρον.

Οι δηλώσεις και Ευρωπαίων αξιωματούχων επιβεβαιώνουν την πολιτική της τουρκικής διπλωματίας. Η Μέρκελ εκθειάζει τον «σταθεροποιητικό ρόλο» της Τουρκίας στα Βαλκάνια, ενώ εξοπλίζει την Τουρκία, παρά το εμπάργκο στη Λιβύη. Στην πρώτη της ομιλία την Τετάρτη ως Προεδρεύουσα της Γερμανίας στην Ε.Ε., καμιάν αναφορά δεν έκανε για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος δύο κρατών μελών της Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το πολυδιαφημιζόμενο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», που απευθύνει η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, γίνεται ακόμα μια φορά κουρελόπανο για να σκουπίζουν τα αιματοβαμμένα άρβυλα της Τουρκίας.

Με όλους αυτούς τους δήθεν συμμάχους θα είναι τραγικό λάθος να εγκαταλείψει η Κύπρος διαχρονικούς φίλους όπως η Ρωσία, η οποία πάντοτε έσπευδε να μας στηρίξει λίγο πριν το τετέλεσται.

Ανδρούλα Γκιούρωφ

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Φιλία με όρους είναι εκβιασμός”

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s