Θυμάστε ποτέ Τούρκο Πρόεδρο, ή Τούρκο καθηγητή να αναγνώρισε δημοσίως τα ελληνικά δίκαια σε οποιοδήποτε τομέα;

Οι αντικειμενικοί Έλληνες

του Μανώλη Κοττάκη
«ΕΣΤΙΑ»

Μερικά πράγματα ειλικρινώς με υπερβαίνουν. Κάθε Έλληνα υπερβαίνουν. Δεν εξηγούνται με την απλή λογική. Όταν διάβαζα προχθές τις νέες δηλώσεις του ομότιμου καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Χρήστου Ροζάκη ότι το ακριτικό μας νησί του Καστελλορίζου είναι απομονωμένο από τα Δωδεκάνησα, ότι είναι μακριά από την Ρόδο, ότι είναι κοντά στην Τουρκία, ότι η γείτων έχει μεγάλο μήκος ακτογραμμών, ότι δεν έχει επήρεια κλπ ειλικρινώς δεν μπορούσα να ξεχωρίσω ποιος τα έλεγε αυτά: Ο Έλλην Ροζάκης, που προ καιρού προσεκλήθη στο Μαξίμου να προσφέρει τα φώτα του για τα ελληνοτουρκικά ή ο Τούρκος πρέσβυς στην Αθήνα κύριος Οζουγκέργκιν, ο οποίος – ειδικά για τις αντικείμενες ακτές και το μέγεθος του Καστελλορίζου -είπε ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα προσφάτως στην «Καθημερινή».

Δεν μπορούσα να ξεχωρίσω ποιος τα λέει αυτά: Ο Έλλην Ροζάκης ή ο απόστρατος Τούρκος ναύαρχος Γκιουντενίζ ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του στο «Βήμα» είπε επίσης ακριβώς τα ίδια για τις αντικείμενες ακτές και το Καστελόριζο. Ο πρέσβυς μάλιστα χαρακτήρισε υποτιμητικά το νησί μας ως «οδοντογλυφίδα» με την οποία επιχειρείται να μετακινηθεί « βράχος».

Το ίδιο συναίσθημα ένιωσα όταν διάβασα προσεκτικά τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο Αγαθονήσι. Ενώ αρχικά ειλικρινώς χάρηκα γιατί συνάντησε στρατιώτες και προειδοποίησε τους επιβουλείς του εθνικού μας εδάφους, πάγωσα όταν σε μια δευτερεύουσα πρόταση της η Πρόεδρος έλαβε εμμέσως θέση σε νομικό θέμα που αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας. Εντελώς αψυχολόγητα παρατήρησε πως το Αγαθονήσι είναι «μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα». Κατά την τουρκική άποψη δηλαδή βρίσκεται στην λάθος αντικείμενη ακτή, είναι κοντά στην Τουρκία άρα με βάση τη νομολογία δεν έχει υφαλοκρηπίδα, επήρρεια, ΑΟΖ κλπ. Είχε κανένα λόγο να το πει αυτό η Πρόεδρος και να το εντάξουν οι γείτονες στο φάκελο με τα νομικά επιχειρήματα τους.

Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Και μάλιστα δις διότι την ώρα που τα έλεγε το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε βάλει τον τουρκικό Tύπο να γράφει ότι το Αγαθονήσι ανήκει στη Νομαρχία Αηδινίου. Νέες γκρίζες ζώνες εν όψει δηλαδή!

Ιδού λοιπόν γιατί υπάρχουν πράγματα που μας υπερβαίνουν. Γιατί εμφανιζόμαστε να κάνουμε «σέρβις» στους Τούρκους (άθελα μας πιστεύω) σε θέματα που έχουμε δίκιο με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αλλά ας υποθέσουμε πως δεν έχουμε. Ερώτηση: Ποιοι είναι αυτοί οι κατά Ίωνα Δραγούμη «αντικειμενικοί Έλληνες» που σώνει και καλά παίρνουν εμμέσως το μέρος της γείτονος και αναγνωρίζουν τα «δίκαια» της λίγο πριν αρχίσει ο διάλογος;

Θυμάστε ποτέ Τούρκο Πρόεδρο ή Τούρκο καθηγητή να αναγνώρισε δημοσίως τα ελληνικά δίκαια σε οποιοδήποτε τομέα; Μας έγινε ποτέ τέτοιο δώρο; Εμείς γιατί είμαστε τόσο υπεράνω; Κερδίζουμε μήπως κάτι; Ή οι γείτονες αποθρασύνονται βλέποντας μας να εγκαταλείπουμε τις θέσεις μας χωρίς μάχη;

Όλα τα έθνη έχουν τα δίκαια τους και τα άδικα τους στις διεθνείς σχέσεις. Αναμφισβήτητα! Και εμείς και οι Τούρκοι και οι Σκοπιανοί και οι Βούλγαροι όλοι! Το θέμα όμως όταν εκπροσωπείς επισήμως την χώρα σου είναι ένα: Ποια φανέλα φοράς; Την δική σου γαλάζια ή του αντιπάλου; Εάν συνεχίσουμε έτσι δεν έχει νόημα!

Ας επικυρωθεί το αποτέλεσμα της αναμέτρησης άνευ αγώνος. «Προτιμότερο» από το να ακούσω τους «αντικειμενικούς» την επόμενη φορά να επιχειρηματολογούν τάχα στο όνομα της «διεθνούς ειρήνης» γιατί δεν πρέπει να έχουμε στρατό πάνω στα νησιά του Αιγαίου! Ας μην ζήσουμε άλλους τέτοιους εθνικούς εξευτελισμούς.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Θυμάστε ποτέ Τούρκο Πρόεδρο, ή Τούρκο καθηγητή να αναγνώρισε δημοσίως τα ελληνικά δίκαια σε οποιοδήποτε τομέα;”

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s