Κίνδυνος σύρραξης Αιγύπτου-Τουρκίας στη Λιβύη

Τι αναφέρει αναλυση της πρεσβείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις ΗΠΑ

Τον κίνδυνο μιας πιθανής σύρραξης μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας επισημαίνει η πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ουάσινγκτον, με αφορμή τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας στη Λιβύη.

Όπως ανφέρει η «δημοκρατία», σε ενημερωτικό σημείωμα προς το πολιτικό προσωπικό του Κογκρέσου από το «δεξί χέρι» του πρέσβη για θέματα λόμπι Χαγκίρ Ελαγουάντ, τονίζεται ότι είναι ορατός ο κίνδυνος μιας άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης, εάν δεν ελεγχθούν οι ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη.

Σύμφωνα με την ανάλυση των Εμιράτων, η Τουρκία επιδιώκει σκόπιμα να παρασύρει την Αίγυπτο σε μια εμπλοκή στη Λιβύη και -ως εκ τούτου- η δημόσια προειδοποίηση που έστειλε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Τα Εμιράτα υπολογίζουν ότι η Τουρκία έχει φέρει 15.200 τρομοκράτες και εξτρεμιστές από τη Συρία στη Λιβύη.

«Η ανάλυσή μας είναι ότι αυτό γίνεται σκόπιμα, με σκοπό να δελεάσει την Αίγυπτο να εισέλθει (στη Λιβύη), κάτι που αυτή τη στιγμή η Αίγυπτος το εξετάζει σοβαρά. Εάν συμβεί αυτό, πολλές χώρες της περιοχής θα συνταχθούν με την Αίγυπτο είτε σε στρατιωτικό είτε σε πολιτικό επίπεδο ή και στα δύο. Αν κάποιος πιστεύει ότι η Λιβύη είναι τώρα χαοτική, αυτή (η εξέλιξη) θα την κάνει 100 φορές χειρότερη. Εάν δεν ελεγχθούν οι ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη, τα πράγματα θα μπορούσαν εύκολα να οδηγηθούν από το κακό στο χειρότερο», τονίζει η Χαγκίρ Ελαγουάντ.

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις ασφαλείας στο Σουδάν συνέλαβαν 122 Σουδανούς «μισθοφόρους» που ταξίδευαν με προορισμό τη γειτονική Λιβύη για να πολεμήσουν.

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s