Ξεφορτώνουν τουρκικές λίρες στην κατεχόμενη Συρία

H Γενική Διεύθυνση του Τουρκικού Ταχυδρομείου άρχισε τις τελευταίες μέρες να διοχετεύει στην περιοχή μεγάλες ποσότητες τουρκικής λίρας.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Η Τουρκία βιώνει μία από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων χρόνων. Σε μια προσπάθεια να απορροφηθούν οι κραδασμοί της οικονομικής ύφεσης και παράλληλα να μην παύσει η υλοποίηση των γεωπολιτικών της σχεδιασμών χρησιμοποιεί ως όπλο την τουρκική λίρα.

Παρ’ όλη την κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος, στην Συρία και δη στις ελεγχόμενες από την Τουρκία περιοχές στην Βόρεια Συρία, η Τουρκική λίρα έχει περισσότερη αγοραστική αξία από την κατακρεουργημένη Συριακή λίρα.

Βάσει ειδησεογραφικών πηγών εδρεύουν στα ελεγχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Βόρειας Συρίας, η Γενική Διεύθυνση του Τουρκικού Ταχυδρομείου άρχισε τις τελευταίες μέρες να διοχετεύει στην περιοχή μεγάλες ποσότητες τουρκικής λίρας. Στην περιοχή βόρεια από το Χαλέπι, οι τουρκικές κατοχικές αρχές έχουν εγκρίνει «επίσημα» την κυκλοφορία και χρήση τουρκικής λίρας για κυκλοφορία.

Οι τουρκικές κατοχικές αρχές στην περιοχή, σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι θα αρχίσει να κυκλοφορεί το τουρκικό νόμισμα στη βόρεια Συρία, προκειμένου να διατηρηθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών, να προστατευτούν τα χρήματα και η περιουσία τους και να διευκολυνθούν οι καθημερινές συναλλαγές των πολιτών.

Η Γενική Διεύθυνση του Τουρκικού Ταχυδρομείου (PTT), της οποίας η διοίκηση βρίσκεται σε περιοχές κάτω από τον έλεγχο του τουρκικού στρατού, βόρεια του Ιντλίπ, «κυκλοφορεί μεγάλες ποσότητες της τουρκικής λίρας σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην αντικατάσταση επίσημα της Συριακής λίρας με το τουρκικό νόμισμα για την πρώτη φορά εδώ και χρόνια », δηλώνει μια πηγή του τοπικού North Press Agency.

«Η τουρκική κίνηση ήρθε σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη ζήτηση για τουρκική λίρα μετά τις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων για αντικατάσταση της συριακής λίρας με τουρκική λίρα», ανέφεραν μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν την κατοχική διοίκηση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι περισσότεροι τομείς άρχισαν να τιμολογούν τα προϊόντα τους στην τουρκική λίρα, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρικού ρεύματος, του Διαδικτύου, του χρυσού, «ακόμη και του ψωμιού».

Άτομα τα οποία υποστηρίζουν την τουρκική επέμβαση στην περιοχή αναρτούν φωτογραφίες νομισμάτων που αποστέλλονται από το Τουρκικό Ταχυδρομείο στις «απελευθερωμένες περιοχές».

Παράλληλα, το Εμπορικό Επιμελητήριο του Διορισμένου Τοπικού Συμβουλίου στην πόλη Akhtrin στη βορειοανατολική επαρχία γύρω από το Χαλέπι εξέδωσε την προηγούμενη Δευτέρα γενική εγκύκλιο καθορισμού των τιμών των καλλιεργειών και των μισθών στην τουρκική λίρα.

Αναλυτές αναφέρουν ότι ενώ στην Κωνσταντινούπολη ξεφορτώνονται τις τουρκικές λίρες, ο Ερντογάν βρίσκει νέες (και απελπισμένες) αγορές για να το ξεφορτώσει το τουρκικό συνάλλαγμα. Πιθανότατα τα 5 εκατομμύρια άτομα που ζουν στις ελεγχόμενες από την Τουρκία περιοχές, σύντομα θα βιώσουν υπερπληθωρισμό δύο φορές.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ξεφορτώνουν τουρκικές λίρες στην κατεχόμενη Συρία”

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s