«Η Τουρκία οικειοποιήθηκε περιοχές οι οποίες ανήκουν στην ΑΟΖ της Ελλάδας»

«Διαμάχη για τον ορυκτό πλούτο στη Μεσόγειο: η Ελλάδα θέλει να δείξει στην Τουρκία τα δόντια της» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Δημοσιογραφικού Δικτύου Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland).

Αναφερόμενο στην νέα ένταση στα ελληνοτουρκικά με φόντο τις επιδιωκόμενες από την Άγκυρα έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, το δίκτυο σημειώνει, μεταξύ άλλων, όπως μεταφέρει η DW:

«Εγείροντας τις αξιώσεις της η Άγκυρα παραπέμπει σε συμφωνία που υπέγραψε στα τέλη του 2019 ο πρόεδρος Ερντογάν με τον λίβυο πρωθυπουργό Σάρατζ. Με τη συμφωνία οι δυο μοίρασαν μεταξύ τους έναν θαλάσσιο διάδρομο μεταξύ των τουρκικών και των λιβυκών ακτών, αδιαφορώντας για τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται εντός αυτού. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία οικειοποιήθηκε περιοχές, οι οποίες βάσει τους διεθνούς δικαίου της θάλασσας ανήκουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας. ΕΕ και ΗΠΑ θεωρούν ότι η τουρκο-λιβυκή συμφωνία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ο Ερντογάν όμως δεν φαίνεται να πτοείται. Ήδη στις αρχές του χρόνου προανήγγειλε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει ‘όσο το δυνατόν ταχύτερα’ με τις έρευνες στην περιοχή για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με την οριοθέτηση των 24 οικοπέδων και την παροχή άδειας στην κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ η Τουρκία προωθεί τώρα τα σχέδιά της.
Ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι η Ελλάδα ‘θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα’. […] Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές στην Τουρκία ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και πως ‘δεν θα διστάσει να δείξει στην Τουρκία τα δόντια της’.
[…] Προς το παρόν πρόκειται απλώς για πόλεμο νεύρων. Θα μπορούσε όμως να υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης εάν η Τουρκία εμφανιστεί στις διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές με ερευνητικά και πολεμικά πλοία. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διεμήνυσε αυτή την εβδομάδα: ‘Είμαστε έτοιμοι για γεωτρήσεις’».

Μια σκέψη σχετικά μέ το “«Η Τουρκία οικειοποιήθηκε περιοχές οι οποίες ανήκουν στην ΑΟΖ της Ελλάδας»”

 1. ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΡΙΖΩΜΕΝΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ, ΘΕ ΝΑ ΠΑΝΕ…. ;;;;
  ΚΑΛΩΣ ΝΑ ΩΡΙΣΟΥΝ …… ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΑΥΘΗΜΕΡΟ…..ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΟΥΝ…..
  ΟΣΟΙ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ……

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΒΕΝΤΟΓΕΝΝΑ ΚΡΗΤΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΣΕ ΣΤΙΧΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΜΕΤΗΔΕΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ….ΛΙΑΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ !!!!!!

  ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΑ ΜΕΧΜΕΤΖΙΚ…..

  »Τούρκοι αν εγίνη πόλεμος (2) δέν έχετε ελπίδες (2) δικά μας είναι τά νησιά καί οι βραχονησίδες . Δικά μας είναι τά ΙΜΙΑ (2) μήν θέτε φασαρία(2) όπως μιά καί Ελληνική είν’η Μακεδονία. Μά κι άν θέτε πόλεμο (2) δέν θά σάς φοβηθούμε (2) καί μέσα στήν Αγιά Σοφιά θά πά λειτουργηθούμε. Η ανοχή της Ελλάδας μας (2) θά πρέπει νά τελειώσει (2) κι ο Τούρκος κάθε πρόκληση πού κάνει νά πληρώσει.Δέν είναι τό Αιγαίο μας (2) ένα ξέφραγο αμπέλι (2) νά μπαινοβγαίνει η Τουρκιά νά κάνει ότι θέλει. Ότι στήν Κύπρο κάνατε (2) καλά νά τό σκεφτείτε (2) καί στό Αιγαίο πάψετε όλο νά προκαλείτε. Ο Φάρος του Πολιτισμού (2) είν’τό Πατριαρχείο(2) τιμήστε το κι ανοίξετε της Χάλκης τό Σχολείο. Οί S 300 βρίσκονται (2)στήν Κρήτη αρματωμένοι( 2) καί τούς έχουνε στά χέρια τους Κρήτες αντρειωμένοι. Τούρκοι τήν Κρήτη άν θέλετε (2) αμέτε νά ρωτάτε (2) τόν Χίτλερ είς τήν κόλαση ίντα γι αυτήν θυμάται. Έλα της Κύπρου ο αναστεναγμός όλους νά μάς ενώσει (2)καί μάθημα είς τήν Τουρκιά ο Ελληνισμός νά δώσει, έλα της Κύπρου τόν αναστεναγμό νά κάμω μαντινάδα (2)χιλιάδες χαιρετίσματα απόλη τήν Ελλάδα. Έλα Τούρκοι ναλλάξετε μυαλά καί νά συμμορφωθείτε αλλιώς στήν Ευρωπαική Ένωση δέν θά μπείτε. Έλα ο Κρητικός τό αίμα του μελάνι τόχει κάνει (2) σφραγίδες καί υπογραφές τήν Λευτεριά νά βάνει».

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s