Εάν η Ελλάδα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και έχουμε πόλεμο, τι θα κάνει το ΝΑΤΟ;

Ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση στήριξης του State Department στην ερώτηση του Open. Αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ως ζήτημα μακροχρόνιας πολιτικής, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων, καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα.»

Εδώ αυτομάτως γεννάται το ερώτημα. Η Ελλάδα έχει δικαίωμα που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο, να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια. Όπως επίσης να ανακηρύξει ΑΟΖ. Η Τουρκία όμως έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως η επέκταση των χωρικών υδάτων από την πλευρά της Ελλάδος, αποτελεί αφορμή πολέμου! Δηλαδή, η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως ακριβώς αυτά πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

Επειδή λοιπόν η αφορμή πολέμου που έχει διακηρύξει η Τουρκία είναι υπαρκτή και δεν είναι κάποιο σενάριο συνωμοσίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να απαντήσουν για την στάση που θα κρατήσουν σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει αυτή την παρανομία απειλή της.
Την κυρία απάντηση όμως οφείλει να δώσει η Νοτιοατλαντική συμμαχία, της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος, όπως και η Τουρκία. Τι στάση θα κρατήσει σε περίπτωση που η Ελλάδα απειληθεί; Όλα τα υπόλοιπα είναι ευχολόγια.

2 σκέψεις σχετικά με το “Εάν η Ελλάδα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και έχουμε πόλεμο, τι θα κάνει το ΝΑΤΟ;”

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s