«Βόμβα» Ακουγιού πυροδοτεί η Ελλάδα!

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – H Ελλάς θέτει προ των ευθυνών του το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ για το Ακουγιού- Νέο δόγμα Δένδια- Εγείρουμε διεθνώς διεκδικήσεις κατά Τουρκίας

ΗΤΑΝ Τετάρτη 20 Μαΐου. Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλούσε εκείνο το πρωί στην πρώτη του συνέντευξη μετά από μήνες στους συναδέλφους Αλφόνσο Βιτάλη και Θάνο Σιαφάκα στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και το θέμα που κυριαρχούσε στην συζήτηση ήταν τα ελληνοτουρκικά.

Η συνέντευξις αυτή σφράγισε την επικαιρότητα γιατί κατά την διάρκεια αυτής ο κ. Δένδιας απεκάλυψε το επεισόδιο στον Έβρο και έκανε την περίφημη αναφορά «λίγα μέτρα» στην κοίτη του ποταμού. Ωστόσο σε μια αποστροφή του λόγου του, αναφερόμενος γενικώτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε κάτι το οποίο πέρασε μάλλον απαρατήρητο από τους ακροατές του: Έθεσε το ζήτημα ασφαλείας για τον πυρηνικό σταθμό που κατασκευάζει χώρα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για λογαριασμό των Τούρκων στην περιοχή «Ακουγιού» κοντά στα παράλια του Αιγαίου.

Δήλωσε εκείνη την ημέρα ο κ. Δένδιας τα εξής διαλεγόμενος με δημοσιογράφο της ΕΡΑ:

«Η Τουρκία πρέπει να συνεννοηθεί μαζί μας. Θα σας πω ένα παράδειγμα, για το οποίο π.χ. η Τουρκία δε συνεννοείται μαζί μας. Θέλει να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού. Πολύ ωραία. Δε θα πρέπει να συνεννοηθεί για τις γειτονικές χώρες για τις παραμέτρους ασφαλείας; Υπάρχει ρήγμα στην ευρύτερη περιοχή. Η περιοχή αυτή δε στερείται σεισμών. Δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα αυτό;»

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ:
Κι όχι μόνο για την Ελλάδα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:
«Εγώ αναφέρομαι σε όλες τις γειτονικές χώρες. Είναι μια χειρονομία αντίληψης, ότι πορευόμαστε προς ένα κοινό μέλλον. Η Τουρκία δεν θα έπρεπε να συζητήσει μαζί μας; Το έχει πράξει; Όχι. Έχει αυτή την αντίληψη ενός μεγαλείου ‘δε μιλάω με κανέναν’. Δεν γίνεται έτσι.»

Η «σκόνη» που σηκώθηκε την επομένη ημέρα για την υπόθεση του Έβρου σκέπασε το αξιοσημείωτο γεγονός: Για πρώτη φορά η Ελλάς μετά από χρόνια έθετε στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία ένα ζήτημα εκτός της παραδοσιακής ατζέντας. Το Ακουγιού. Ουδείς αντελήφθη την σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας την οποία η «Εστία» έρχεται να επισημάνει και να αναδείξει σήμερα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για άσκηση πιέσεως της Ελλάδος προςόλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εν όψει των εξελίξεων στο Αιγαίο την Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο πυρηνικός σταθμός του Ακουγιού είναι κυριολεκτικά πυρηνικά βόμβα για την Μεσόγειο και αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί τις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Ρωσσία, την Κίνα και την Μεγάλη Βρεταννία ως ναυτική δύναμη.

Η Ελλάς τα «ψέλνει» στον Ερντογάν για να τα ακούνε όλες οι χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μερικές που αναμειγνύονται στην Λιβύη να τα ακούνε και λίγο περισσότερο. Η ιδιότης τους ως μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι στρατηγική εν όψει του ό,τι η διπλωματική αντιπαράθεσις Ελλάδος -Τουρκίας για το μνημόνιο με την Λιβύη θα μεταφερθεί αργά ή γρήγορα με πρωτοβουλία δική μας στο Ανώτατο όργανο του ΟΗΕ.

Η άποψις των Ρώσσων ειδικώς (Δένδιας-Λαβρώφ έχουν άριστες σχέσεις οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς Σάρρατζ στην Λιβύη θα είναι καθοριστική για την έκβαση των εθνικών μας συμφερόντων.

Η διεθνοποίησις του ζητήματος του πυρηνικού εργοστασίου του Ακουγιού καίει όλες τις χώρες με ενεργειακό ενδιαφέρον για την Μεσόγειο καθώς οι μελλοντικές εξορύξεις θα εξαρτώνται από την εύρυθμη λειτουργία ενός εργοστασίου που κατασκευάζεται σε σεισμογενή περιοχή.

Εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»

Μια σκέψη σχετικά μέ το “«Βόμβα» Ακουγιού πυροδοτεί η Ελλάδα!”

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s