Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Από τη ρήση του κοινωνιολόγου Leszek Sibilski, «το ποδήλατο είναι υπόθεση όλων» (2015), γεννήθηκε ένα ολόκληρο κίνημα που επισφραγίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στις 12 Απριλίου 2018, ορίζοντας την 3η Ιουνίου ως παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, στα δυο μόλις χρόνια από τα εγκαίνιά της, έχει κατορθώσει, χάρη στις προσπάθειες δεκάδων χιλιάδων μικρών και μεγάλων οργανισμών, να προωθήσει ένα υγιές lifestyle και να βάλει τις βάσεις για συντονισμένες δράσεις ανά τον κόσμο.

Όπως αναφέρει και το mbike.gr, το ποδήλατο έχει πλέον συνδεθεί με την ανάγκη για ένα βιωσιμότερο μέλλον του πλανήτη, σαν ένα μέσο που μπορεί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξει τη μονάδα, τον αναβάτη του, αλλά και το σύνολο, των πολιτών που μοιράζονται μια οργανωμένη κοινωνία.

Το ποδήλατο είναι ένα απλό, οικονομικά προσιτό, αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας, πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην άθληση. Η συνύπαρξη ποδήλατου – ποδηλάτου καλλιεργεί τη δημιουργικότητα και την κοινωνική δράση. Το ποδήλατο προσφέρει την άμεση επαφή με το γύρω περιβάλλον. Προσφέρει μακροζωία και ευεξία.

Στην εποχή μας είναι περισσότερο από εμφανές ότι το ποδήλατο μπορεί να είναι μέρος της αντιμετώπισης των προκλήσεων που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει στην μετά τον COVID-19 εποχή. Καθώς οι χώρες αίρουν τους περιορισμούς, τα Ηνωμένα Εθνη βλέπουν την ευκαιρία για μία νεα κανονικότητα στον τομέα των αστικών μετακινήσεων, με τη χρήση του ποδηλάτου να διαδραματίζει όλο κια πιο πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου”

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s