Και μετά διερωτούνται γιατί η Τουρκία οδεύει προς Κρήτη

Έχουμε βαρεθεί να επαναλαμβάνουμε την αναφορά-κλισέ ότι υπάρχει κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας. Η Άγκυρα δεν κλιμακώνει μόνο την ένταση, καθώς έχει περάσει ήδη στη φάση υλοποίησης των σχεδιασμών της, στη βάση του μεγαλεπήβολου «οράματος» της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι πως ο Ερντογάν παρουσιάζεται να έχει εγκαταλείψει την τακτική των μικρών βημάτων, που βαθμηδόν οδηγούσε στην υλοποίηση των επιδιώξεών του. Τώρα υιοθετεί μια πιο επιθετική πολιτική με συνεχή και μεθοδευμένα βήματα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των στόχων της κατοχικής Τουρκίας.

Η δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Τουρκίας, του αιτήματος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ, για σεισμικές έρευνες σε μια περιοχή που εκτείνεται ανατολικά από τη Ρόδο μέχρι νοτιοανατολικά της Κρήτης, αποτελεί μια νέα κίνηση.

Πρόκειται για μια ενέργεια, η οποία σφίγγει περισσότερο τον κλοιό γύρω από την Ελλάδα (όπως κάνει και στην Κύπρο). Η αίτηση και η αναμενόμενη έγκρισή της για άδεια ερευνών από την ΤΡΑΟ σε αυτές τις περιοχές είναι η πρώτη προσπάθεια για την εφαρμογή και εμπέδωση του τουρκολυβικού Μνημονίου, το οποίο οδηγεί στην οικειοποίηση από την Τουρκία όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί πρόκριμα και για το τι θα επιδιώξει η Τουρκία και στο Αιγαίο (Ν. Μελέτης, liberal.gr).

Η Άγκυρα θέλει να διαμηνύσει στην Ελλάδα πως ετσιθελικά θα επιβάλει την επεκτατική της πολιτική. Προτάσσει τον ισχυρισμό ότι τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα θαλάσσιων ζωνών όπως έχουν οι ηπειρωτικές περιοχές. Ένας ισχυρισμός που δεν ευσταθεί ποσώς και είναι αντίθετος προς το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένου του άρθρου 121 (2) της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Υπενθυμίζεται, συναφώς, ότι το 2011 η Τουρκία υπέγραψε «συμφωνία» με το παράνομο κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο, με την οποία υποτίθεται ότι οριοθετούσαν μεταξύ τους «χωρικά ύδατα» και «υφαλοκρηπίδα». Σημειώνεται, συναφώς, ότι η Τουρκία έχει αναγνωρίσει στο ψευδοκράτος υφαλοκρηπίδα, όταν όμως πρόκειται για τα άλλα νησιά, δηλώνει πως δεν δικαιούνται!

Σύμφωνα με τον διευθυντή προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Αναλύσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνο Φίλη (στον Γιώργο Σαχίνη, Ράδιο 99.8, Κρήτης) με την ενέργειά της αυτή, η Τουρκία αναγνωρίζει μόνο χωρικά ύδατα έως τα 6 ναυτικά μίλια στα ελληνικά νησιά… θέλοντας «να δημιουργήσει de facto κατάσταση ότι το εύρος των χωρικών μας υδάτων είναι έως τα 6 ναυτικά μίλια, περιορίζοντας πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα».

Όλα αυτά είναι γνωστά. Η Άγκυρα δεν έχει αιφνιδιάσει κανένα. Κατέθεσε από τον Νοέμβριο συντεταγμένες της παράνομης λεγόμενης οριοθέτησης στα Ηνωμένα Έθνη. Είχε ορίσει, με αφορμή το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, τα… εξωτερικά της όρια.

Υπενθυμίζεται η επιστολή του Τούρκου Μόνιμου Αντιπρόσωπου, Φ. Σινιρίογλου (A/74/757), της 18ης Μαρτίου 2020. Ο πρέσβης Φεριντούν Σινιρίογλου απαντούσε στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου, Ανδρέα Μαυρογιάννη, της 13ης Νοεμβρίου 2029.

Ο Τούρκος αξιωματούχος με εργαλείο τη «Γαλάζια Πατρίδα», εντάσσει στον σχεδιασμό αυτό τόσο τις παράνομες και παράλογες αξιώσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και την εφαρμογή του λεγόμενου μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης. Η συμπερίληψη στην επιστολή και χάρτη, επιβεβαιώνει πως η Άγκυρα θεωρεί ότι η ελληνική και η κυπριακή υφαλοκρηπίδα είναι τουρκική. Ο χάρτης καθορίζει τα όρια, δήθεν, της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, που αναδεικνύουν τις αξιώσεις της σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των φοβικών συνδρόμων, που κυνηγούν την Αθήνα. Εάν γίνονταν από την αρχή κινήσεις αποτροπής, ανάσχεσης, ενδεχομένως διαφορετικά θα ήταν τα σημερινά δεδομένα. Η Άγκυρα αντιλαμβάνεται τους φόβους της Ελλάδας και τους αξιοποιεί. Παρουσιάζεται να μην υπολογίζει την Αθήνα: Γκριζάρει περιοχές, τις αμφισβητεί και τις διεκδικεί παρανόμως.

Όταν δηλώνεται από ελλαδικής πλευράς πως «παρακολουθούμε με ψυχραιμία» τις τουρκικές προκλήσεις, χωρίς να γίνεται τίποτε επί της ουσίας, αυτό πώς θα το εκλάβει η Άγκυρα;

Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα συμβεί όταν θα αρχίσουν σεισμικές έρευνες 6-7 ναυτικά μίλια από ελληνικές ακτές; Μπορεί να φανταστεί κανείς όταν αρχίσουν έρευνες με… άδεια του καθεστώτος της Λιβύης;

Όταν η Αθήνα δεν απέτρεψε το «Φατίχ» τον Μάιο του 2019 να κατευθυνθεί δυτικά της Κύπρου και δήλωνε αργότερα πως το «Όρους Ρέις» το πήρε ο αέρας στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, όφειλε να γνώριζε πού θα φθάναμε. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

Κώστας Βενιζέλος

2 σκέψεις σχετικά με το “Και μετά διερωτούνται γιατί η Τουρκία οδεύει προς Κρήτη”

 1. ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΛΟΓΩ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ….
  ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ. ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ, ΣΦΑΓΕΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΙ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΞΈΝΩΝ ΕΔΑΦΩΝ, ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΑΝ ΠΟΤΕ…..

  Πρόσθετο σχόλιο:

  Ελληνίδες, Έλληνες αδελφοί, ριζωμένοι βράχοι, κάστρα απόρθητα αντίστασης, ΑΚΡΙΤΕΣ του Έβρου, των Ελληνικών νησιών, του Αιγαίου μας, της Κύπρου, την πατρίδα ουκ ελάττω παραδόσω…..
  Όσον αφορά τους όμαιμους Κρητικούς, που ήταν πάντα δίπλα στην αδελφή Κύπρο. Να είστε βέβαιοι αδέλφια μας ότι και η Κύπρος σήμερα είναι παρά το πλευρό σας. Ετοιμάστε τα κουμπούρια σας, τις κατσούνες σας, ακονίστε τα κρητικά σας μαχαίρια, διότι οι δόλιοι ολετήρες βάρβαροι διεκδικούν τα ιερά μας εδάφη, που ποτέ δεν τους ανήκαν…….Ακόμη και στα χώματα που ζουν σήμερα …ΕΛΛΗΝΙΚΑ ήταν…. ποτισμένα με αίμα ΕΛΛΗΝΙΚΟ……..
  «Τα ιερά χώματα αυτά κάποια στιγμή θα τους ρουφήξουν και σε κάποιους λάκκους από τους μύριους που άνοιξαν, θα πέσουν και θα τους πνίξουν……» ΟΙ ΜΥΡΙΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!
  Κρήτες αδελφοί, στη Κρήτη βρίσκονται οι κυπριακοί πύραυλοι S300. Ετοιμάστε τους και κατατροπώστε τους βαρβάρους…. Βυθίστε όποιο τουρκικό πλοίο αποτολμήσει να παραβιάσει τις θάλασσες σας, καταρρίψτε όποιο τουρκικό αεροπλάνο παραβιάσει τους αιθέρες σας , κόψτε τα πόδια σε όποιο βάρβαρο εισβολέα τολμήσει να μολύνει Κρητικά ή άλλων ακριτικών ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ νησιών τιμημένα εδάφη…..
  Όσον αφορά τους κυπριακούς πυραύλους αμολύστε τους στα οπίσθια τους…. Και θερμή παράκληση…. ζωγραφίστε επάνω τους το ηρωϊκό αδελφό νησί της Κύπρου…. Θα είναι φόρος τιμής και εκδίκησης για την Κύπρο…..
  Το 1974 η Κύπρος εγκαταλείφθηκε, άοπλη και μόνη, αλλά εύτολμα αγωνίστηκε και επέφερε όλεθρο και καταστροφή στους εισβολείς, όπως και η Κρήτη τον Β ΠΠ που αντιμετώπισε με αυτοθυσία τους μυρίους ..άλλους βαρβάρους εισβολείς Γερμανούς……
  Οι Έλληνες Κύπριοι ήταν και είναι αδέλφια σας ανά τους αιώνες…
  Οι αδελφικές σχέσεις της Μεγαλονήσου Κύπρου με την Κρήτη, είναι βαθιά ριζωμένες από την κύπρο-μινωική εποχή μέχρι και τις μέρες μας.
  «Διά σας ηρώων κοπάδια δεν φτάνει η Χίος, η Κύπρος των Κυδωνιών, δεν φθάνουσιν της Κάσσου και της Κρήτης αι κατοικίαι».
  Πάνω από διακόσιοι εθελοντές Κύπριοι συμμετείχαν στην Κρητική Επανάσταση (1821-1829).
  Τότε τα δυο μαγαλονήσια, Κύπρος και Κρήτη, ήταν κάτω από την κατοχή των Οθωμανών Τούρκων, όπως και τα άλλα σκλαβωμένα εδάφη των Ελλήνων.
  Στην Κρητική Επανάσταση των ετών 1866-1869 πάνω από 400 Κύπριοι εθελοντές επίσης πολέμησαν κοντά στους ηρωικούς Κρητικούς, αδελφούς τους για την απελευθέρωσή τους και την Ένωσή τους με την Μητέρα Ελλάδα.
  Εσείς αδέλφια κατορθώσατε, να ΕΝΩΘΕΙΤΕ με την μάνα Ελλάδα. Η Κύπρος παρά τους ποταμούς αίματος, που έχυσε για τον προαιώνιο αυτό πόθο, ΠΡΟΔΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΕ!
  Οι Κύπριοι εθελοντές πολέμησαν υπό τον Ταγματάρχη Πεζικού του Ελληνικού Στρατού, Ιωάννη Ζυμβρακάκη, ενάντια στον Οθωμανικό τουρκικό στρατό του Μουσταφά Παρά Κιριτλί.

  ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ.
  http://www.ledrastory.com cyprushellenica.blogspot.com

  Search Results
  Web results

  Mικρη «μαυρη βιβλος» εγκληματων της τουρκιας … – Olympiaolympia.gr › 2020/05/09 › μικρη-μα..

  Tουρκία, η μοναδική χώρα στον κόσμο, που είναι υπερήφανη για την βαρβαροτητα της …olympia.gr › 2020/06/02 › tourkia-v…

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s