Παρέμβαση Μηταράκη μετά τα αίσχη Χρυσοχοΐδη στη Μαλακάσα

Στον απόηχο των επεισοδίων που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στη Μαλακάσα, ο Νότης Μηταράκης εξήγγειλε την εγκατάσταση ενός νέου συστήματος εισόδου και εξόδου από τη δομή προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των διαμενόντων.

Σε μια προσπάθεια να μπει τάξη στην αναρχία που επικρατεί στο σημείο, σε λίγες εβδομάδες όσοι δικαιούνται άσυλο θα εισέρχονται στον καταυλισμό πληκτρολογώντας τον ατομικό αριθμό (PIN) που θα τους δοθεί, ενώ οι υπόλοιποι θα αποχωρούν. «Η Μαλακάσα θα γίνει η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του, διευκρινίζοντας παράλληλα πως όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα απορροφηθούν σε προγράμματα προσαρμογής. «Eχουν ενημερωθεί προ εξαμήνου. Δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερη προτεραιότητα στους πρόσφυγες απ’ ό,τι δίνουμε στους Ελληνες πολίτες» σημείωσε.

Στη συνέχεια, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη βία των αστυνομικών ακόμη και σε βάρος ηλικιωμένων κατοίκων που διαμαρτυρήθηκαν την Κυριακή για την κατάληψη του τόπου τους από τους παράνομους μετανάστες, δήλωσε πως μέχρι την Παρασκευή οι δομές ήταν υπό τον έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. «Η κυβέρνηση ενεργοποίησε μια παλιά νομοθεσία και εγκατέστησε διοικητές, οι οποίοι έχουν σκοπό μέσα σε λίγες εβδομάδες να οργανώσουν την αποχώρηση αυτών που δεν δικαιούνται να μένουν εκεί, ώστε η δομή να περιοριστεί σε ένα πιο λογικό νούμερο» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Μαλακάσας Κωνσταντίνος Λίτσας κατήγγειλε όσα συνέβησαν το απόγευμα της Κυριακής, που είχαν ως αποτέλεσμα ένας κάτοικος να καταλήξει στο ΚΑΤ, και απηύθυνε έκκληση προς τον Νότη Μηταράκη να ακούσει τα αιτήματα των πολιτών και να μην προχωρήσει σε δεύτερη δομή στο σημείο.

Ερωτηθείς για την αποσυμφόρηση των νησιών, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απάντησε πως από την αρχή του έτους μέχρι τώρα έχουν φύγει 13.000 άτομα και, παρά τις ροές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, οι συνολικά διαμένοντες στα νησιά είναι κάτω από περίπου 20%. Σκοπός της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι, από τις 72 δομές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα, να μείνουν οι μισές. «Οι 100.000 που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή μέχρι το Πάσχα του 2021 πρέπει να έχουν αποχωρήσει όλοι. Υπάρχει μεν μια δυσκολία για το πού θα πάνε, αλλά δεν μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο ισόβια να
προσφέρει κατοικία, ούτε επιδόματα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s