ΙΔΟΥ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΝΑ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ

Προσευχή πρόκλησις από Ερντογάν και ισλαμιστές στην Μεγάλη Εκκλησία – Τους κυνηγούν τα φαντάσματα των Παλαιολόγων και της Αγίας Σοφίας

Πρωτοφανής πρόκληση από τους Τούρκους! Μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, στην επέτειο της Αλώσεως!

Κωνσταντῖνος ΙΑ´ Παλαιολόγος – Ἡ τελευταία ὁμιλία πρὸς τὸν λαόν (ὀλίγον πρὸ τῆς Ἁλώσεως)

Ἡ πτώση τῆς Ῥωμανίας

Ανάσταση του Βυζαντίου, Ανάσταση για την ανθρωπότητα και την Μητέρα Γη.

Βυζαντινή Αυτοκρατορία: Άνοδος και πτώσις

Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν
Το να σου παραδώσω την Πόλη ούτε δικό μου δικαίωμα είναι ούτε κανενός άλλου από τους κατοίκους της· γιατί όλοι με μια ψυχή προτιμούμε να πεθάνουμε με τη θέλησή μας και δε λυπόμαστε για τη ζωή μας
(Απάντηση Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου προς τον Μωάμεθ Β’ λίγο πριν από την πτώση της Βασιλεύουσας)

Δεν σέβεται τίποτε ο Ταγίπ Ερντογάν. Προχωρεί στην εξαγγελία του να κάνει ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία. Σήμερα, ανήμερα της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως.

Για να δείξει στην υφήλιο ότι δεν σέβεται τίποτε. Ούτε ένα ιστορικό μνημείο που είναι χαρακτηρισμένο από την Unesco ως μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένα μνημείο που βεβαίως δεν είναι ούτε οθωμανικό ούτε τουρκικό. Ούτε κάν ισλαμικό. Και αυτό στοιχειώνει τον Τούρκο Πρόεδρο. Για αυτό προσβάλλει την Ιστορία. Βαρύ το ατόπημά του. Και ακόμη βαρύτερο διότι πρόκειται για την ιστορική κληρονομιά μιας αυτοκρατορίας.

Από το 2016, ο Ερντογάν ομιλεί για σχέδια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Κατά καιρούς εμφανίζεται κι ένας μουεζίνης να στριγγλίζει ισλαμικές προσευχές. Όμως και, παρά το γεγονός, ότι η Ελλάς ουδόλως έχει αντιδράσει, τα σχέδια μένουν σχέδια. Παλινωδίες, δηλώσεις, ολίγη προσευχή και ξανά πίσω. Η πολιτική του κατευνασμού που υιοθετείται τα τελευταία χρόνια μάλλον τον αποθρασύνει. Και επιμένει να προκαλεί σε τόπους που δεν του ανήκουν. Στους τόπους όπου μεγαλούργησε μια αυτοκρατορία.

Που δεν ήταν ούτε τουρκική ούτε οθωμανική. Και εκεί τα χίλια χρόνια ιστορίας καταξιώθηκαν σε μία και μοναδική ημέρα. Σε μία στιγμή. Ήταν 29 Μαΐου 1453. Αποφράς ημέρα. Όμως και ημέρα καταξιώσεως. Έδειξε ο Ερντογάν ότι τον κυνηγούν τα φαντάσματα των Παλαιολόγων. Μα δεν τον στοιχειώνει μόνο αυτό. Είναι και το ότι τα χίλια χρόνια ιστορίας καταξιώθηκαν σε μία και μοναδική ημέρα. Σε μία στιγμή. Ήταν 29 Μαΐου 1453.

Αποφράς ημέρα. Όμως και ημέρα καταξιώσεως. Δεν το χωνεύει ο Ερντογάν. Ούτε αυτό μπορεί να φαντασθεί πώς θα είχε καταγραφεί η ιστορία, η διαδρομή της Αυτοκρατορίας, αν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, δεν είχε δώσει την μεγαλειώδη εκείνη απάντηση: «Το δε την Πόλιν σοι δούναι…». Αν δεν είχε επισφραγίσει εκείνα τα λόγια με την θυσία του στις επάλξεις της Πύλης του Ρωμανού. Εκεί που έπεσε πολεμώντας σαν απλός στρατιώτης, ανάμεσα σε απλούς στρατιώτες.

Μπορούσε να επιλέξει την ζωή. Μια μίζερη ζωή εξορίστου που θα μετανοούσε κάθε ημέρα που του έμενε να ζήσει για την απόφαση να παραδώσει την Πόλη. Και τότε ο Μωάμεθ θα ήταν θριαμβευτής. Και τότε το οθωμανικό όραμα του Ερντογάν θα είχε άλλη δυναμική.

Όμως ο τελευταίος Αυτοκράτωρ, επέλεξε τον δρόμο που οδηγούσε στον θρύλο του Μαρμαρωμένου Βασιλιά. Τον θρύλο που διατηρεί μέχρι σήμερα την αίγλη μιας Αυτοκρατορίας, που όμοια της ούτε υπήρξε, ούτε θα υπάρξει. Τον θρύλο που κράτησε
ζωντανό τον ελληνισμό για να αναγεννηθεί μέσα από την εθνεγερσία του 1821.

Αυτό ο θρύλος που στοίχειωσε τότε τον Πορθητή, στοιχειώνει σήμερα τον Ερντογάν και τους ομοίους του. Για αυτό επιμένει να προκαλεί κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου.

Εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s