Πάρατραπεζικό δίκτυο στήνει η κυβέρνηση!

Η κυβέρνηση «στήνει» δίκτυο μικρών τραπεζών, για εκταμίευση δανείων έως 25.000€ (στους… δικούς της);

Παρατραπεζικό δίκτυο με μικρά πιστωτικά ιδρύματα για να χορηγήσει μικρά δάνεια, κυρίως σε ημετέρους, ετοιμάζεται να στήσει η κυβέρνηση. Εάν αυτό το δίκτυο γίνει για να χορηγοί Δανία όντως σε μικρομεσαίες

επιχειρήσεις και ανέργους που έχουν πραγματικά ανάγκη, χωρίς να υποκαταστήσει τον τοκογλύφο της γειτονιάς, τότε είναι ευπρόσδεκτο. Εάν όμως γίνει για να στήσει δίκιο πελατειακών σχέσεων και εκμετάλλευσης ανθρώπων που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, τότε να μας λείπει. Έχουμε τις τράπεζες γι’ αυτό!

Τη στιγμή που οι τράπεζες κάνουν τον βίο αβίωτο στις επιχειρήσεις που αιτούνται κεφάλαια κίνησης, για να καταφέρουν να «σταθούν στα πόδια τους», η κυβέρνηση επιλέγει να δημιουργήσει ένα νέο δίκτυο με μικρές «τράπεζες», αντί να υποχρεώσει τις τράπεζες να άρουν τους αυστηρούς όρους και να ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότησης προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Με το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις, που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή από τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, αναμένεται να συσταθεί, ουσιαστικά, ένα δίκτυο που θα δρα εκτός ελέγχου του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο λόγος που επιλέγεται αυτή η οδός για τη χορήγηση δανείων μέχρι 25.000 ευρώ, είναι προκειμένου να απαλειφθεί η υποχρέωση εμπράγματων εξασφαλίσεων, καθώς οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, αποκλείοντας αυτόματα χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Αυτό που δεν λένε τα κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις μέσα από ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων, ανοίγουν πεδίον δόξης λαμπρό για δημιουργία «πελατειακών» σχέσεων!

Η τελευταία εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση του σχεδίου νόμου, είναι αυτή που αφορά την εποπτεία των ιδρυμάτων και φορέων που θα χορηγούν μικροπιστώσεις. Με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα απέχουν από τον θεσμό, καθώς το κανονιστικό πλαίσιο δεν τους επιτρέπει να χορηγούν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, η πρόκληση, πλέον, είναι, ποιοι θα εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία.

Στο «κόλπο» και ξένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα με έδρα στην Ελλάδα

Ίδρυμα μικροχρηματοδότησης θα μπορούν να συστήσουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα κατόπιν αξιολόγησης και χορήγησης άδειας από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διασφαλίζεται τόσο η προέλευση των κεφαλαίων, όσο και η χρήση τους. Στα ιδρύματα μικροχρηματοδότησης θα μπορούν να συμμετέχουν (ή να ιδρύονται από) και ξένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με την προϋπόθεση να έχουν έδρα στην Ελλάδα.

Αναφορικά με το αρχικό απαιτούμενο κεφάλαιο για τη σύσταση ιδρύματος μικροχρηματοδότησης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κυμαίνεται γύρω στις 200.000 ευρώ.

Το μέγιστο όριο πίστωσης που θα χορηγείται, είναι 25.000 ευρώ. Οι δραστηριότητες που θα καλύπτουν οι μικροχρηματοδοτήσεις, θα αφορούν ανάγκες για επενδύσεις ή για κεφάλαιο κίνησης, ανάγκες εξοπλισμού ή μίσθωσης, εγγυήσεις, ακόμα και κόστη εκπαίδευσης.

Το φάσμα των καλυπτόμενων δραστηριοτήτων περιλαμβάνει τόσο μικροεπαγγελματίες, που αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους χωρίς νέα χρηματοδότηση, όσο και ανέργους που θέλουν να ενταχθούν στην οικονομική παραγωγή. Ο θεσμός των μικροχρηματοδοτήσεων αναμένεται ότι θα συνοδευτεί από την παροχή φορολογικών κινήτρων στους δικαιούχους (έκπτωση τόκων, απαλλαγή από χαρτόσημα).

NEWSBREAK.GR

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Πάρατραπεζικό δίκτυο στήνει η κυβέρνηση!”

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s