Η επιστολή έχει σημασία για πολλούς λόγους

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη, Μπασάρ Τζααφάρι, με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, καταγράφει με αρκετή σαφήνεια τη θέση της Δαμασκού σ’ ότι αφορά τις τουρκικές απαιτήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ηχηρή παρέμβαση από Δαμασκό για τουρκολιβυκό μνημόνιο – «Είναι απλώς μια προκλητική πολιτική πράξη»

Για άλλες χώρες ενδεχομένως να είναι «μια ακόμα επιστολή από τη Συρία», που θα περάσει απαρατήρητη ανάμεσα σε τόσες άλλες που μπορεί να στέλνονται στα Ηνωμένα Έθνη κάθε χρόνο.

Για την Κύπρο, αλλά και τις χώρες με τις οποίες, λόγω ενεργειακών δεδομένων, συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια, αυτή η επιστολή έχει σημασία. Είναι σημαντική ακόμα και για χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε αντιπαράθεση ή πόλεμο με τη Συρία και την κυβέρνηση Άσαντ.

Η Συρία, είναι μια χώρα που έχει θαλάσσια σύνορα τόσο με την Τουρκία (πέραν από τα χερσαία) όσο και με την Κύπρο. Υπάρχει η ισχυρή άποψη ότι η Κύπρος θα έπρεπε να προχωρήσει σε συμφωνία με τη Συρία για τον καθορισμό των μεταξύ τους θαλάσσιων συνόρων. Αυτό θα ήταν δυνατό υπό φυσιολογικές συνθήκες σε κάποια άλλη περιοχή εκτός Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Γιατί εδώ στις γειτονιές μας δεν λειτουργούν όπως σε άλλες γωνιές της γης.

Για να γίνει μια συμφωνία θα έπρεπε να επιθυμούν και τα δύο μέρη και για να μην προχωρήσει έως τώρα η Κύπρος στην οριοθέτηση των ανατολικών της θαλάσσιων συνόρων και με τη Συρία προφανώς να μην είναι μόνο ευθύνη της Λευκωσίας. Μπορεί να συμβαίνει και σ’ αυτή την περίπτωση ό,τι συμβαίνει και με τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της Κύπρου σ’ ό,τι αφορά την Ελλάδα. Κάποιοι πιστεύουν ότι η ευθύνη για να μην προχωρήσει η συμφωνία οφείλεται σε αδράνεια της Λευκωσίας, άλλοι αντιλαμβάνονται πως έχει να κάνει με την ελληνική απροθυμία.

Πριν βρεθεί σε πόλεμο με την Τουρκία, η Συρία διατηρούσε άριστες και φιλικές σχέσεις. Ήταν μια κατάσταση που κάθε άλλο βοηθούσε στην ανάπτυξη ενός διαλόγου με στόχο την οριοθέτηση των θαλάσσιων κυπροσυριακών θαλάσσιων συνόρων. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα σ’ ό,τι έχει να κάνει με τις τουρκοσυριακές σχέσεις δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να αναζωπυρωθεί από πλευράς Λευκωσίας η προσπάθεια για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία.

Το κλίμα γίνεται ακόμα πιο ευνοϊκό λαμβάνοντας κανείς υπόψη την επιστολή του Σύρου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, με την οποία τοποθετείται κατά τρόπο κάθετο εναντίον του τουρκολιβυκού μνημονίου. Τα όσα αναφέρει ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ έχουν ιδιαίτερη σημασία για την κυπριακή πλευρά. Κυρίως σ’ ό,τι αφορά την αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τα νησιωτικά κράτη.

Η Τουρκία υποστηρίζει και μέσα από την αλληλογραφία της στον ΟΗΕ ότι τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα καθορισμού ΑΟΖ, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της Κύπρου, ένα νησιωτικό κράτος. Και στη βάση αυτής της λογικής θέλησε να μοιραστεί τη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου με όλες τις άλλες χώρες.

Μέχρι στιγμής το πέτυχε μόνο με τη Λιβύη λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και την οποία η Άγκυρα έσπευσε να εκμεταλλευθεί. Δεν τα κατάφερε ούτε με την Αίγυπτο, ούτε με το Ισραήλ, με το Λίβανο και δεν φαίνεται να τα καταφέρνει ούτε με τη Συρία, μετά και την επιστολή Τζααφάρι.

Σημαντική είναι και η πτυχή εκείνη στην επιστολή όπου η Τουρκία καταγγέλλεται ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την κατοχή εδαφών άλλων χωρών για να προχωρήσει στις επιδιώξεις της. Αναφορά που σχετίζεται και με την Κύπρο, καθώς η κατοχή εδαφών της νήσου από την Τουρκία θεωρείται από την Άγκυρα ως ορμητήριο διεκδικήσεων στην περιοχή.

Τα όσα αναφέρονται στην επιστολή Τζααφάρι είναι σημαντικά λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα των θαλάσσιων συνόρων της Κύπρου με τη Συρία. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι πρόκειται για μια περιοχή την οποία η Τουρκία προσπαθεί να περάσει, ακόμα και στον ΟΗΕ, ότι είναι η θαλάσσια περιοχή που ανήκει στη λεγόμενη «τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου».

Ένας διάλογος Κύπρου-Συρίας αυτή τη στιγμή αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Γιατί θα στείλει πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Είναι ωστόσο επίφοβο εγχείρημα, γιατί από τη μια θα στέλνει μήνυμα κυριαρχίας από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά την ίδια ώρα θα ανοίξει ένα ακόμα κεφάλαιο αντιπαράθεσης με την Τουρκία. Η οποία πρέπει να θεωρείται ότι θα αντιδράσει, επικαλούμενη το δικαίωμα προστασίας των «δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων». Χρειάζεται λοιπόν προσοχή και το κάθε βήμα θα πρέπει να είναι καλά προγραμματισμένο.

Ανδρέας Πιμπίσιης
philenews

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η επιστολή έχει σημασία για πολλούς λόγους”

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s