Η «κουρδοφοβία» του καθεστώτος Ερντογάν

Τέσσερις ακόμη Κούρδοι δήμαρχοι συνελήφθησαν πρόσφατα στο πλαίσιο της ντε φάκτο ποινικοποίησης του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) από το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία.

Με την αόριστη κατηγορία της «τρομοκρατίας», οι δήμαρχοι των πόλεων Ιντγκίρ, Σύρτη, Μπαϊκάν και Κουρταλάν, μπήκαν στη μακρά λίστα των διωκόμενων δημάρχων.

Η «κουρδοφοβία» του καθεστώτος Ερντογάν μπορεί εύκολα να καταδειχθεί και στις διώξεις της πολιτισμικής ταυτότητας των Κούρδων –αντικαθίστανται ταμπέλες, αλλάζουν τοπωνύμια, κλείνουν εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξαφανίζονται μνημεία, καταστρέφονται τάφοι– ενώ αυτό που συμβαίνει με το φιλοκουρδικό κόμμα έπρεπε να κινητοποιήσει κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη του κόσμου τούτου.

Ενδεικτικά, από το 2014, όταν το νεοσύστατο τότε HDP κέρδισε 102 δήμους, διώχθηκαν 95 δήμαρχοι, με την τύχη πολλών να παραμένει αδιευκρίνιστη. Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο «Μεσοποταμία», από το 2015 μέχρι το 2018 από τα 37.551 μέλη του HDP έχουν διωχθεί τα 11.631 και έχουν φυλακιστεί τα 3.382. Ο ιδρυτής και πρόεδρος Σελαχαντίν Ντεμιρτάς είναι στη φυλακή, ενώ διώκονται 55 από τους 59 βουλευτές του κόμματος.

ΑΛ.ΜΙΧ.
philenews

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η «κουρδοφοβία» του καθεστώτος Ερντογάν”

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s