Μεγάλες μορφές: Ελευθέριος Βενιζέλος

Ο μεγαλύτερος πολιτικός της νεώτερης Ελλάδας, που συνέδεσε το όνομά του με το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας. Δέσποσε στην πολιτική ζωή της χώρας από το 1910 έως το 1936.

Η πολιτική του δράση προκάλεσε εντονότατα πάθη για πολλά χρόνια και αποτυπώνονται στις έννοιες «Βενιζελισμός» και «Αντιβενιζελισμός».

Διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, συνολικά επί δώδεκα χρόνια και πέντε μήνες.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι στις 18 Μαρτίου 1936 από εγκεφαλική συμφόρηση. Η σορός του μεταφέρθηκε κατ’ ευθείαν στην Κρήτη, υπό τον φόβο επεισοδίων στην Αθήνα και ενταφιάστηκε στη γνώριμη γη του Ακρωτηρίου Χανίων, που συνδέθηκε άρρηκτα με την αγωνιστική του παρουσία για την πραγματοποίηση των οραμάτων του.

Περισσότερα ΕΔΩ

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, παρουσιάζει το Εθνικό Ίδρυμα, τους ανθρώπους του, το σκοπό της σύστασής του καθώς και ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο που προσφέρει στον επισκέπτη της η Οικία-Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου, κτίριο του 1880, όπου ο μεγάλος πολιτικός έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του…

.

.

Πρόκειται για Ντοκιμαντέρ του Τάκη Κάμπρα σε σκηνοθεσία της Τάϊνας Γρηγοριάδου για τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων
(24/02/2018)

Μεγάλοι Έλληνες – 22.05.2013

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήρθε στην Αθήνα και ανέλαβε τα ηνία της χώρας το 1909 σε ηλικία 45 χρονών έχοντας στις…αποσκευές του την 20χρονη πείρα του στα κοινά και τους αγώνες της Κρήτης.

Τι ήταν τελικά ο Ελευθέριος Βενιζέλος; Ο άνθρωπος της Αντάντ και της Βρετανικής Αυτοκρατορίας; Ένας μετρ της διπλωματίας που ευτύχησε να δει τις επιλογές του στη διεθνή σκακιέρα να δικαιώνονται; Ένας πολιτικός ηγέτης που λατρεύτηκε από τους μισούς ‘Έλληνες και μισήθηκε από τους άλλους μισούς;

.

.

SKAI

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Μεγάλες μορφές: Ελευθέριος Βενιζέλος”

 1. Μεγάλη μορφή…
  Θα γράψω και εγώ τα δικά μου, που είναι όμως μόνο αλήθειες και παρακαλώ διαβάστε τα:

  Η δημιουργία της Αλβανίας, έγινε επί Βενιζέλου. Ο οποίος Βενιζέλος χάρισε την ελληνικότατη Βόρειο Ήπειρο στο νεοσύστατο αυτό κράτους, επειδή ήθελε να τα πηγαίνει καλά με τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής και ειδικά με την Ιταλία.

  Ο Βενιζέλος, ο οποίος δε θέλησε να καταλάβει το Μοναστήρι και τη Γευγελή, αλλά κράτησε τον Κωνσταντίνο στη Θεσσαλονίκη.
  Και, παρεμπιπτόντος, μόνο το 1/3 του στρατού του Κωνσταντίνου υπήρξε υπέρ αρκετό για τα νότια Σκόπια, όπου τότε κατοικούσαν μόνο Έλληνες.
  Μοναστήρι και Γευγελή, το 20% του σημερινού κράτους των Σκοπίων, τα μόνα που συνδέουν αυτό το κρατίδιο με την Μακεδονία.

  Και μην ξεχνάτε ότι ο Βενιζέλος κήρυξε εθνικές εκλογές εν μέσω πολέμου…

  Τέλος, μην ξεχνάτε ότι πρότεινε το Nόμπελ Eιρήνης στον σφαγέα του ελληνισμού τον Κεμάλ…

  Ο επονομαζόμενος ως εθνάρχης, ο πρώτος …εθνόρχης μας, κατεμέ.
  Υπήρξε και δεύτερος εθνόρχης, ο …»Η Κύπρος κείται μακράν» και ευτυχώς που εμείς οι άντρες τους έχουμε δύο και δε θα υπάρξει άλλος…

  .
  ΥΓ. Ακόμα και εκείνη η συμφωνία της ίδρυσης της Αλβανίας, αναφέρονταν σε αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και Βορειοηπειρώτες δεν αναγνωρίζονταν ως αλβανική μειονότητα αλλά ως Έλληνες.
  Η αυτονομία της Βόρειας Ηπείρου επικυρώθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, στις 17 Μαΐου 1914.
  Με αυτό το Πρωτόκολλο αναγνωρίζονταν το ειδικό καθεστώς των Ηπειρωτών και το δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση. Η αποδοχή εκείνης της συμφωνίας ανακοινώθηκε λίγες μέρες αργότερα στην Διεθνή Επιτροπή Ελέγχου, άρα έχει ισχύ.
  Και μπορεί το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας τα μην τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή αφού κηρύχθηκε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, αλλά παρόλα αυτά ισχύει μιας και δεν αναιρέθηκε ποτέ από κάποια μεταγενέστερη συνθήκη.
  Ισχύει λοιπόν η αυτονομία και το δικαίωμα των Βορειοηπειρωτών για αυτοδιάθεση, αλλά δεν τηρούνται από το αλβανικό κράτος, που σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να παρέμβει και να προστατέψει την ελληνική μειονότητα επιβάλλοντας το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας και άρα την ημιαυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Με την προοπτική ένα δημοψήφισμα για την Ένωση με την Ελλάδα
  Αυτά δεν τα γνωρίζει κανείς σημερινός προδότης πολιτικός μας;

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s