Αναγκάζουν τους καρκινοπαθείς από τη Θράκη να πάνε Τουρκία και Βουλγαρία

Στην Τουρκία και τη Βουλγαρία αναγκάζονται να πηγαίνουν εδώ και χρόνια οι καρκινοπαθείς από τη Θράκη προκειμένου να υποβληθούν σε PET CT– SCAN, μια διαγνωστική εξέταση σημαντική για τη διάγνωση, αλλά και την έκβαση της νόσου.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ είχε καταγγείλει στο παρελθόν πως καρκινοπαθείς της βόρειας Ελλάδας υποβάλλονται στην εξέταση σε νοσοκομείο της Αδριανούπολης στην Τουρκία, με κόστος 200 έως 300 ευρώ.

Ενώ άλλοι ασθενείς από τη βόρεια Ελλάδα επιλέγουν για την εξέταση νοσοκομείο στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με κόστος 200 έως 300 ευρώ.

Να σημειωθεί πως το τουρκικό νοσοκομείο διαθέτει τρία μηχανήματα και μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκου όταν στην Θράκη δεν υπάρχει ούτε ένα!

Και εκεί που όλα έδειχναν ότι παίρνουν τον δρόμο τους και μπαίνει ένα τέλος στην ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών της Θράκης μετά την διπλή δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος κόστους 3.000.000 ευρώ, δυστυχώς η υπόθεση πήρε νέα τροπή μετά την διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή για την τροποποίηση της δωρεάς από το Ίδρυμα.

Τι συνέβη

Χωρίς το κύκλοτρο, τη μονάδα δηλαδή παραγωγής ραδιοφαρμάκου, θα γίνει όπως όλα δείχνουν η εγκατάσταση του PET CT στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπως και σε άλλα τρία δημόσια νοσοκομεία της χώρας μετά την διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή για την τροποποίηση της δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Έτσι στο Νοσοκομείο θα φτάσει ένα πανάκριβο μηχάνημα μοριακής απεικόνισης, που αποτελούσε και αίτημα πολλών ετών όμως το φάρμακο για να γίνει η εξέταση δεν θα παράγεται από το ίδιο το νοσοκομείο αλλά θα γίνεται προμήθεια από ιδιώτη. Το κόστος μάλιστα είναι εξαιρετικά υψηλά καθώς σήμερα αγγίζει τα 800 ευρώ.

Το γεγονός αυτό, θα έχει ως συνέπεια την υπολειτουργία του PET CT, ενός συστήματος τομογραφίας ποζιτρονίων/υπολογιστικής τομογραφίας για τον εντοπισμό καρκινικών κυττάρων σε πρώιμο στάδιο, σε μια χρονική περίοδο μάλιστα που η εξέταση τείνει να γίνει προληπτική.

Άρα…

Εάν αναλογιστεί κάποιος ότι κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα μας 67.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου, αντιλαμβάνεται τις ανάγκες διάγνωσης, περίθαλψης και θεραπείας που προκύπτουν για τους ασθενείς, το συγκεκριμένο μηχάνημα με το ραδιοφάρμακό έπρεπε να ήταν στο ΠΓΝΑ ΕΧΘΕΣ!

Είναι ντροπή ένα Νοσοκομείο της Τουρκίας να διαθέτει περισσότερες υποδομές για τους καρκινοπαθείς απ’ ότι διαθέτει όλο το ΕΣΥ της Ελλάδας!

πηγή: e-evros

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Αναγκάζουν τους καρκινοπαθείς από τη Θράκη να πάνε Τουρκία και Βουλγαρία”

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s