Νέος χαρτοπόλεμος του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά της Ελλάδας: «Ασόβαρη στάση που δεν είναι συμβατή με τις σχέσεις καλής γειτονίας»

Μάλλον τους έτσουξε λιγάκι ο Έλληνας ΓΕΕΘΑ…

Ο Έλληνας ΥΕΘΑ χρειάστηκε μόνο μια φράση για να απαντήσει στις φανφάρες του Τούρκου ομολόγου του

Δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, Hami Aksoy, σχετικά με το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου:

Η παραβίαση της αποστρατιωτικοποιημένης κατάστασης των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960 είναι μόνο ένα από τα αλληλένδετα ζητήματα στο Αιγαίο. Το εν λόγω ζήτημα αφορά στη συστηματική παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελλάδας από το 1923 της Λωζάννης και τις Συνθήκες Ειρήνης του Παρισιού του 1947 και ως εκ τούτου την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα απέφυγε τη διεκδίκηση αυτής της διαφοράς ενώπιον της διεθνούς διαδικασίας, έχοντας επιφυλάξεις σχετικά με τη διεθνή δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με το θέμα αυτό το 1993.

Από την αρχή, η Τουρκία έχει υποβάλλει τακτικά και διαρκώς διπλωματικές πρωτοβουλίες και διαμαρτύρεται για την παραβίαση της αποστρατιωτικοποιημένης κατάστασης των νησιών από την Ελλάδα και τις τρίτες χώρες.

Θα θέλαμε να εξετάσουμε το ζήτημα της παραβίασης του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου μαζί με τις άλλες διαμάχες του Αιγαίου με σκοπό την επίλυσή τους μέσω του διαλόγου. Με τον τρόπο αυτό δεν αποκλείουμε επίσης να συμφωνήσουμε αμοιβαία τα μέσα ειρηνικής διευθέτησης και από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Στην πραγματικότητα, αυτή ήταν η προσέγγισή μας που προτάθηκε κατά τη διάρκεια των διερευνητικών συνομιλιών που διεξήχθησαν μεταξύ 2002-2016, οι οποίες ανεστάλησαν κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας.

Όπως πρότεινε ο Πρόεδρος Erdoğan στις συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, η Τουρκία είναι έτοιμη να αναζωογονήσει όλα τα κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των διερευνητικών συνομιλιών και είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κανάλι διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, αντί να ανταποκριθεί θετικά στην πρότασή μας και να αρχίσει να μιλά μαζί μας, η Ελλάδα ως συνήθως επιλέγει να διαμαρτυρηθεί για την Τουρκία στην ΕΕ και επιδιώκει να βρει λύσεις από τρίτους. Αυτή η ασόβαρη στάση δεν είναι συμβατή με τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Η Ελλάδα κάνει τεράστιο λάθος, αν πιστεύει ότι θα επιτύχει αποτελέσματα μέσω τρίτων χωρών όποτε αντιμετωπίζει δυσκολίες.

2 σκέψεις σχετικά με το “Νέος χαρτοπόλεμος του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά της Ελλάδας: «Ασόβαρη στάση που δεν είναι συμβατή με τις σχέσεις καλής γειτονίας»”

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s