Citi: Ελλάδα Vs Ισπανία σημειώσατε 1

Επιμένει στην αγορά ελληνικών 10ετών ομολόγων – Η σύγκριση με Ισπανία και η «νίκη» της Ελλάδας

Ανοιχτό κρατά το trade που πρότεινε η Citigroup τον Δεκέμβριο, δηλαδή την αγορά ελληνικών 10ετών ομολόγων λήξης Μαρτίου του 2029 έναντι των γερμανικών 10ετών ομολόγων λήξης Φεβρουαρίου 2029, καθώς συνεχίζει να εκτιμά ότι οι προοπτικές της Ελλάδας είναι ισχυρές, ενώ αναμένει αναβάθμιση το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα επισημαίνει πως το trade της Ελλάδας έναντι της Ισπανίας είναι επίσης μία πολύ καλή στρατηγική, καθώς συγκρίνοντας τις δύο χώρες η Ελλάδα κερδίζει, τόσο σε ό,τι αφορά τους… πόντους στο μεταρρυθμιστικό μομέντουμ όσο και στο δυναμικό ανώτερη βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, η αμερικάνικη τράπεζα συμπεριλαμβάνει τα 10ετή ελληνικά ομόλογα στα trades που παραμένουν ανοιχτά αυτή τη στιγμή, τονίζοντας ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της χώρας φαίνονται πολύ ισχυρά, ειδικά σε σύγκριση με τη Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, που αποτελεί και τον βασικό «δείκτη» για τους επενδυτές στις τοποθετήσεις τους στην αγορά ομολόγων, η Citi συνεχίζει να εκτιμά ότι θα βρεθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το 2020 και συγκεκριμένα το α’ τρίμηνο του 2020 θα βρεθεί στις 160 μ.β, το β’ τρίμηνο στις 140 μ.β, το γ’ τρίμηνο στις 120 μ.β και το δ’ τρίμηνο του 2020 στις μόλις 100 μονάδες βάσης.

Επιπλέον, στις αρχές του 2021 εκτιμά πως θα έχει βυθιστεί σε διψήφια επίπεδα και στις 95 μ.β. Παράλληλα εκτιμά πως το spread έναντι των αμερικάνικων ομολόγων θα διατηρηθεί σε αρνητικά επίπεδα και στις -33 με -55 μ.β καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων 18 μηνών.

Αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να αντλήσει συνολικά 10 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος, αρκετά υψηλότερα από τα 4-8 δισ. ευρώ που αναφέρονται στο πρόγραμμα δανεισμού του Οργανισμού για το 2020. Συγκεκριμένα, «βλέπει» πως η Ελλάδα θα βγει τέσσερις φορές στις αγορές φέτος, εκδίδοντας 7ετές ομόλογο τον Ιανουάριο για άντληση 2,5 δισ. ευρώ, 10ετές ομόλογο τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο για 5 δισ. ευρώ συνολικά (2,5 δισ. + 2,5 δισ.), και 5ετές ομόλογο τον Ιούνιο για 2,5 δισ. ευρώ.

Πάντως η Citi επισημαίνει πως τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ευάλωτα στον πολιτικό «θόρυβο» στην Ιταλία και έτσι οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για τους ελληνικούς τίτλους.

Ελλάδα vs Ισπανία σημειώσατε 1

Η Citi παράλληλα κάνει ειδική αναφορά στην Ισπανία, συγκρίνοντάς την με Ελλάδα και Πορτογαλία. Αν και η ισπανική πολιτική αβεβαιότητα έλαβε τέλος αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, η δυναμική των μεταρρυθμίσεων φαίνεται περιορισμένη και, αντιθέτως, ο κίνδυνος είναι η αντιστροφή των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και τις συντάξεις. Ένας άλλος κίνδυνος είναι η δημοσιονομική απόκλιση, την οποία και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης έχουν τονίσει ότι αποτελεί κριτήριο υποβάθμισης για την Ισπανία.

Αυτά τα θέματα είναι ίσως τα πιο σημαντικά για τα spreads των ισπανικών ομολόγων, όπως τονίζει, έναντι της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, οι οποίες και είναι δύο χώρες με ισχυρή δυναμική στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και με δυνατότητες αναβάθμισης της αξιολόγήσης τους από τους οίκους.

Όπως εξηγεί η Citi, σε Πορτογαλία και Ελλάδα, οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες δεν έχουν μειωθεί (αντίθετα με την Ισπανία). Για παράδειγμα, η Πορτογαλία είναι πιθανό να περάσει τον πρώτο της προϋπολογισμό με πλεόνασμα για το 2020, ενώ η Ελλάδα εργάζεται για τη μείωση των NPLs και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο πλαίσιο της πολιτικής της νέας κυβέρνησης. Και οι δύο χώρες είναι πιθανό να δουν αρκετές αναβαθμίσεις αξιολόγησης το 2020. Αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ισπανικά spreads έναντι της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, καταλήγει η αμερικάνικη τράπεζα.

Της Ελευθερίας Κούρταλη
capital

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s