Αλβανικό δημοσίευμα ανοίγει θέμα με τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας

Τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων της Αλβανίας με την Ελλάδα υπό το πρίσμα του μνημονίου της Τουρκίας με τη Λιβύη εξετάζει σε ανάλυσή του αλβανικό δημοσίευμα.

Οι συνομιλίες για τη συμφωνία των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τιράνων και Αθήνας θα μπορούσαν να προχωρήσουν, να επιταχυνθούν ή ακόμη και να παραμείνουν σε αδράνεια, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Λιβύης, σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα.

Οι ενέργειες της Αθήνας

Οι διπλωματικές ενέργειες της Αθήνας επικεντρώνονται σήμερα στα νότια και νοτιοανατολικά σύνορα των θαλάσσιων συνόρων, μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη, επεκτείνοντας τα χωρικά ύδατα των δύο χωρών στη νήσο Κρήτη.

Η συμφωνία αποτελεί μέρος ευρύτερου συμφώνου συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στο πλαίσιο του οποίου οι δύο χώρες δεσμεύονται να συνεργασθούν με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς του στρατού και της ασφάλειας, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Από το περιεχόμενο των παραρτημάτων του μνημονίου που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών γίνεται σαφές ότι στόχος είναι η Ελλάδα.

Στην κατάσταση αυτή ενδέχεται να ακολουθήσουν δύο σενάρια που μπορεί να επηρεάσουν τις σχέσεις Αλβανίας – Ελλάδας.

Το πρώτο σενάριο

Η Αθήνα ενδέχεται να επιταχύνει τις διαδικασίες για την υπογραφή της συμφωνίας των θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία για να το θέσει ως προηγούμενο στη σύγκρουση με την Τουρκία, τη Λιβύη αλλά και την Αίγυπτο.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει στείλει μέχρι τώρα κανένα άμεσο μήνυμα για το θέμα, αλλά από τις 18 Οκτωβρίου, όταν στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία αρνήθηκαν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Αθήνα ύψωσε πολλές φορές τον τόνο της φωνής της κατά της απόφασης, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Και φαίνεται, επίσης, να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην περιοχή για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων μέσω διάφορων πρωτοβουλιών, μεταξύ αυτών της πρόσφατης άτυπης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες μεταξύ της ΕΕ και των υπουργών Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων, προστίθεται.

«Γιατί άλλαξε τη στάση της;»

«Τι ώθησε την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προτού αναλάβει καθήκοντα, απείλησε να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, εάν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας δεν γίνουν σεβαστά;» αναρωτιέται ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

Θα μπορούσε αυτή να είναι η στάση της Ελλάδας στην προσπάθειά της να προσεταιριστεί την Αλβανία να υπογράψει νέα θαλάσσια συμφωνία, δεδομένου ότι ο Μητσοτάκης αντιτίθεται στο σχέδιο που συμφωνήθηκε με τις συνομιλίες μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Ντιτμίρ Μπουσάτι;

Σε αυτό το σενάριο δεν αποκλείεται να διαδραματίσει κάποιο ρόλο η Τουρκία.

Σχετικά με τη συμφωνία που υπεγράφη το 2009 και αργότερα ανατράπηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ότι η ανατροπή της Συμφωνίας από την Αλβανία προκλήθηκε με παρέμβαση Ερντογάν, την οποία είδε ως επικίνδυνο προηγούμενο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.

Το δεύτερο σενάριο

Το άλλο σενάριο είναι η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία ως δευτερεύον και να εστιάσει την προσοχή της στο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, για το οποίο η Αθήνα λέει ότι παραβιάζει τα χωρικά της ύδατα.

Το μνημόνιο είναι ο επόμενος «πονοκέφαλος» της Αθήνας, αλλά δεν είναι ο μόνος.

Οι έντονες συγκρούσεις με την Τουρκία εστιάζονται επίσης στον τομέα της εκμετάλλευσης και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί ότι αποτελούν χωρικά ύδατα της Κύπρου, ενώ η Τουρκία τις βλέπει εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης, καταλήγει το αλβανικό δημοσίευμα.

Πηγή: gazetatema.net και echedoros-a.gr

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Αλβανικό δημοσίευμα ανοίγει θέμα με τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας”

  1. με τα όσα εχει πετύχει η Τουρκια σχετικά με την ΑΟΖ με βασικό κανόνα τα 6 νμ αιγιαλίτιδα ζώνη… η Αλβανια επεκτείνοντας την Αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ν.μ βγαίνει και αυτή με ΑΟΖ και φτάνει στην ΑΟΖ Τουρκιας – Λυβιης που η Ελλαδα εδέχθη διοτι δεν εχει οριοθετησει και εκεινη ΑΟΖ… οπότε ο αμύθητος ορυκτός θησαυρός που υπαρχει σε αυτό το σημείο… ειναι
    ΑΟΖ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΛΥΒΙΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ *αυτή ακυρώνεται οπως η Τούρκο-Λιβυκή αν η Ελλαδα -Κύπρος υιοθετήσουν ΑΟΖ… έτσι αν Ελλάδα – Ιταλία οριοθετήσουν ΑΟΖ διαφορετικα,….και τελικα ειναι σε αμφιβολία αν η ερχόμενη κυβέρνηση ΧΑΦΤΑΡ .. (έτσι και αλλιως η Ελλαδα δεν τον αναγνωρίζει), .και πολύ περισσότερο, αν η ΑΙΓΥΠΤΟΣ δεχθεί κάτι άλλο.. .από το σχέδιο που εχει επιτευχθεί και ειναι έτοιμο πιατο …η τα οριοθετει εθνικά θαλάσσια οικονομικα συνορα Τουρκιας – Λιβύης,
    η ΕΛΛΑΔΑ της ΝΔ…ως συνηθως με τα χέρια κάτω διοτι ετσι απαίτησαν τα αφεντικα, παραδίδει τον δικό της πλούτο σε πειρατές… να ευχόμαστε να μην φτασουμε εκει… δλδ στην ανακηρυξη 12 ν,μ αιγιαλίτιδας ζώνης και 200 – 300 νμ θαλάσσια οικονομικα συνορα η Αλβανια… *** ότι η ΝΔ δεν γνωρίζει πως έχουν υα θέματα και ένας τυπος που τον παρουσιάζουν ΝΔ -ΜΜΕ ως υπουργό εξωτερικών κλπ, ένας καποιος ΔΔΕΝΔΙΑΣ πήγε στην Αίγυπτο και τι εκανε … ;;; τιποτα, πήγε ενα ταξίδι αναψυχής και επεστρεψε…
    ενώ όλοι περίμεναν την συμφωνία οροθετήσεως Θαλάσσιων Οικονομικών Συνόρων Ελλαδος – Αιγύπτου !!

    Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s