Προκόπης Παυλόπουλος: Ο επιχειρηματίας πρέπει να αντιμετωπίζεται με εμπιστοσύνη από το Κράτος.

Ο επιχειρηματίας πρέπει να αντιμετωπίζεται με εμπιστοσύνη από το Κράτος» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την 25η τελετή απονομής των επιχειρηματικών βραβείων «Κούρος» σε επιτυχημένους επιχειρηματίες, με βάση τις οικονομικές επιδόσεις και τις αναπτυξιακές προοπτικές των εταιριών τους, από την Λέσχη Επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ακόμα ότι «…η Πολιτεία, και με τις τρεις Εξουσίες της, την Νομοθετική, την Εκτελεστική και την Δικαστική, ύστερα μάλιστα από λάθη που διαπράξαμε και πρέπει να διδαχθούμε από αυτά για να μην τα επαναλάβουμε: Οφείλουν και οι τρεις Εξουσίες, σε ό,τι αφορά το επιχειρείν που είναι κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη του Τόπου, να συμβάλουν ώστε ν’ αντιστρέψουμε αυτό που θα μπορούσα ν’ αποκαλέσω «τεκμήριο εμπιστοσύνης».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Παυλόπουλου στην τελετή έχει ως εξής:

«Συγχαίροντας την Λέσχη Επιχειρηματικότητας και τους Βραβευθέντες, επιτρέψατέ μου να επισημάνω, λακωνικώς, τα εξής: Πρώτον, ότι τα Βραβεία αυτά απονέμονται εδώ και 25 χρόνια, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Λέσχη Επιχειρηματικότητας υπηρετεί εμπράκτως την Αριστεία. Δεύτερον, συγχαίρω τους Βραβευθέντες, τους οποίους άλλωστε γνωρίζω προσωπικώς, και τους διαβεβαιώ ότι από την πλευρά τους και με την επιχειρηματική τους δράση έχουν αποδείξει, επίσης εμπράκτως, ότι εκφράζουν την Αριστεία. Και, τρίτον, τονίζω τ’ ακόλουθα σε ό,τι αφορά τον δρόμο που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε από εδώ και στο εξής έναντι του επιχειρείν.

Εννοώ, βεβαίως, η Πολιτεία, και με τις τρεις Εξουσίες της, την Νομοθετική, την Εκτελεστική και την Δικαστική, ύστερα μάλιστα από λάθη που διαπράξαμε και πρέπει να διδαχθούμε από αυτά για να μην τα επαναλάβουμε: Οφείλουν και οι τρεις Εξουσίες, σε ό,τι αφορά το επιχειρείν που είναι κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη του Τόπου, να συμβάλουν ώστε ν’ αντιστρέψουμε αυτό που θα μπορούσα ν’ αποκαλέσω «τεκμήριο εμπιστοσύνης».

Μέχρι τώρα το επιχειρείν αντιμετωπιζόταν -όχι κατ’ ανάγκη εσκεμμένα αλλά σαν να υπάρχει μέσα μας μια τέτοια έμφυτη τάση- με την λογική ότι όταν ο επιχειρηματίας δραστηριοποιείται και επιδιώκει το κέρδος, όπως είναι πολύ λογικό σ’ ένα οικονομικό σύστημα όπως το δικό μας, τότε είναι κατ’ αρχήν «ύποπτος» και καλείται ν’ αποδείξει στην συνέχεια την αθωότητά του. Αυτό ακριβώς το τεκμήριο πρέπει ν’ αντιστρέψουμε. Πρέπει δηλαδή να πιστέψουμε ότι όταν ο επιχειρηματίας αρχίζει να δραστηριοποιείται είναι «αθώος» και αξίζει την εμπιστοσύνη του Κράτους.

Εάν στην πορεία δεν φανεί αντάξιος αυτής της εμπιστοσύνης, τότε ο «πέλεκυς» των κυρώσεων, από πλευράς Διοίκησης και Δικαιοσύνης, πρέπει να πέσει βαρύς. Μόνον αν αλλάξουμε αυτή την νοοτροπία έναντι του επιχειρείν, με άλλες λέξεις όταν η νοοτροπία του Νομοθέτη, της Διοίκησης και του Δικαστή βασίζεται στην αρχή, την οποία προανέφερα, είμαι βέβαιος ότι ο Τόπος μας θα επιτύχει πολλά στον δρόμο της Ανάπτυξης.

Επιπλέον δε, όσοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικώς στην Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα καταστούν περισσότερο νομοταγείς και περισσότερο υπεύθυνοι».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης

Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση πιστεύει στην επιχειρηματικότητα και ήδη έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα ώστε να σταλεί το μήνυμα για ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον με διαφάνεια.

Αναφέρθηκε επιγραμματικά σε δράσεις και αποφάσεις που έχουν υλοποιηθεί για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων, όπως φοροελαφρύνσεις κλπ

Έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που γίνονται και συνεχίζονται για να ξεμπλοκάρουν επενδύσεις που είχαν κολλήσει.

Θέλουμε να κάνουμε την ζωή σας καλύτερη, είπε στους επιχειρηματίες ο κ. Γεωργιάδης. Εσείς από την μεριά σας να πληρώνεται τους φόρους σας, να προσλαμβάνετε ανθρώπινο δυναμικό, ώστε όλοι μαζί να πάμε την χώρα μπροστά και να γυρίσουν οι νέοι που έφυγαν πίσω, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας

Όπως τόνισε σε ομιλία του ο πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, Κωνσταντίνος Ευριπίδης, οι επιχειρήσεις, 100 περίπου τον αριθμό, που τιμήθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια με το Βραβείο ΚΟΥΡΟΣ, στήριξαν και στηρίζουν ουσιαστικά την οικονομία και την απασχόληση και προέρχονται από όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Επισήμανε επίσης ότι σήμερα παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για την χώρα για συνολική αλλαγή που δεν πρέπει να χαθεί.

Αναφερόμενος στις πολιτικές που θα ακολουθηθούν είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει προβλεψιμότητα και όχι εκπλήξεις, να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Σε ποιούς δόθηκα τα βραβεία

– Το βραβείο ανάπτυξης και καινοτομίας απονεμήθηκε στον Παναγιώτη Τσινάβο, πρόεδρο της Κρι – Κρι.
– Το βραβείο για τις επιδόσεις στο διεθνή οικονομικό στίβο στον. Κωνσταντίνος Βιτουλαδίτη διευθύνοντα σύμβουλο της ΜΕΓΑ ΑΕ.
– Το βραβείο προσφοράς έλαβε το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου».

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s