«Πασιφάη»: Ένα πρωτοποριακό πείραμα αστροφυσικής (βίντεο)

Η «Πασιφάη» θα δώσει -από τον Ψηλορείτη- απαντήσεις για το Σύμπαν!

Το ΠΑΣΙΦΑΗ σκοπεύει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ανασηκώνοντας το πέπλο σκόνης του Γαλαξία, για να ανακαλυφθεί το αποτύπωμα των βαρυτικών κυμάτων – που δημιουργήθηκαν απειροελάχιστα κλάσματα δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη – στον χάρτη της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου και έτσι να αναδειχθούν οι έως τώρα άγνωστες συνθήκες που καθόρισαν στις απαρχές του σύμπαντος και έθεσαν το σκηνικό της μετέπειτα εξέλιξής του.

Η σκόνη αυτή δρα σαν ένα «πέπλο», εμποδίζοντας τους επιστήμονες να καταγράψουν εξαιρετικής σημασίας δεδομένα, που η γνώση τους θα επιτρέψει να διερευνηθούν οι πρώτες στιγμές του Σύμπαντος.

Η «Πασιφάη» θα δώσει -από τον Ψηλορείτη- απαντήσεις για το Σύμπαν!

Το πείραμα συντονίζει ο επίκουρος καθηγητής αστροφυσικής του τμήματος φυσικής του πανεπιστημίου Κρήτης, Κωνσταντίνος Τάσσης και η πραγματοποίησή του κατέστη εφικτή χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επιπλέον, χορηγοί του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Infosys στην Ινδία, το National Equipment Program της Νότιας Αφρικής και το Caltech. Το PASIPHAE θα χρησιμοποιήσει μοναδικά στον κόσμο καινοτόμα πολωσίμετρα, τα οποία σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για το πείραμα και ήδη κατασκευάζονται στο IUCAA.

Το PASIPHAE θα ανοίξει, ένα κλειστό μέχρι τώρα, παράθυρο στο Σύμπαν, μέσα από τη μελέτη της πόλωσης του φωτός των άστρων. Πέρα από τις μελέτες του νεαρού Σύμπαντος, η πολωσιμετρική χαρτογράφηση του ουρανού θα επιτρέψει να πραγματοποιηθούν αλματώδη βήματα σε άλλες περιοχές αστροφυσικής έρευνας.

Μεταξύ άλλων,στην αστροφυσική υψηλών ενεργειών, το πείραμα θα βοηθήσει στην αποκάλυψη των πηγών φωτονίων και σωματιδίων πολύ υψηλής ενέργειας. Θα επιτρέψει επίσης την κατανόηση του τρόπου που τα άστρα σχηματίζονται από νέφη κρύου μεσοαστρικού αερίου, διευκρινίζοντας τον ρόλο των μαγνητικών πεδίων στη διαδικασία της αστρογένεσης.

.

.

CosmosEduThess

Μια σκέψη σχετικά μέ το “«Πασιφάη»: Ένα πρωτοποριακό πείραμα αστροφυσικής (βίντεο)”

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s