Σπέρνουν ανέμους… Η Ρωσία θα μπορεί πλέον να χαρακτηρίζει «ξένους πράκτορες» μεμονωμένους δημοσιογράφους!

Η Κάτω Βουλή της Ρωσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο με το οποίο οι μεμονωμένοι δημοσιογράφοι θα μπορούν να χαρακτηρίζονται «ξένοι πράκτορες», μια ενέργεια που επικρίνεται από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα ενισχύσει τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.

Η Ρωσία υιοθέτησε τον πρώτο νόμο για τους «ξένους πράκτορες» το 2012. Ο νόμος αυτός έδωσε τότε στις ρωσικές αρχές τη δυνατότητα να χαρακτηρίζουν «ξένους πράκτορες» τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς.

Με το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε επεκτείνεται ο αρχικός νόμος ώστε να καλύπτει και μεμονωμένα πρόσωπα. Στην επόμενη φάση, το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει και από την Άνω Βουλή και κατόπιν να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εφόσον επικυρωθεί το νομοσχέδιο, όλο το υλικό που δημοσιεύεται από ένα πρόσωπο το οποίο λαμβάνει χρήματα από το εξωτερικό θα χαρακτηρίζεται ότι έχει διανεμηθεί από έναν ξένο πράκτορα. Επίσης, ξένος πράκτορας θα χαρακτηρίζεται και όποιος ιδιώτης διανέμει ξένα μέσα ενημέρωσης.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «ένα ακόμη βήμα για τον περιορισμό των ελεύθερων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης» στη Ρωσία, αφού μπορεί να επηρεάσει δημοσιογράφους και μπλόγκερ. Ο Αρλέμ Ντεζίρ, επικεφαλής του τμήματος ελευθεροτυπίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), έχει ζητήσει από τους Ρώσους βουλευτές να μην προχωρήσουν στην υπερψήφιση του νόμου. «Μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε δημοσιογράφους, μπλόγκερ, εμπειρογνώμονες ή άλλα πρόσωπα που δημοσιεύουν πληροφορίες, ιδίως στο διαδίκτυο», προειδοποίησε.

Ο νόμος του 2012 υποχρέωνε τους «ξένους πράκτορες» να υποβάλουν τακτικά αναφορές για τη χρηματοδότησή τους, τους στόχους, τις δαπάνες τους και να αποκαλύπτουν ποιοι είναι οι διευθυντές τους. Τον Οκτώβριο, μια οργάνωση κατά της διαφθοράς που έχει ιδρύσει ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Αλεξέι Ναβάλνι χαρακτηρίστηκε «ξένος πράκτορας» από το υπουργείο Δικαιοσύνης επειδή έλαβε χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σκέψεις σχετικά με το “Σπέρνουν ανέμους… Η Ρωσία θα μπορεί πλέον να χαρακτηρίζει «ξένους πράκτορες» μεμονωμένους δημοσιογράφους!”

  1. Η πείρα μας δεν μας έχει μάθει ότι οι ΜΚΟ είναι όντως η πέμπτη φάλαγγα για ξένα συμφέροντα σε χώρες ‘υπό επίθεση’ συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας? Να θυμίσω τον οργανισμό OPCW ‘υπεράνω υποψίας’ πριν 2-3 μέρες για τα χημικά στη Συρία, τα White Helmets με τον μακαρίτη ‘πράκτορα’ ιδρυτή τους … τις ΜΚΟ υπηρεσίες για τους πρόσφυγες/μετανάστες που καταφθάνουν και καταγράφονται στα Ελληνικά νησιά…που βρέθηκαννα κατασκοπεύουν …. Ο κ Σόρος που εξυπηρετήθηκε στην Αθήνα …για ποιό πράγμα? διότι καλό δεν έχει ‘ βγάλει ‘ ποτέ…
    Δεν μας φθάνουν αυτά -Ίσως είναι καιρός να προστατευτούμε κι εμείς – νομίζω δεν βλάπτει – διότι ίσως να μην είναι όλοι οι δημοσιογράφοι και ΜΚΟ αδιάφθοροι…κι όποιος φυλάει τα ρούχα του του μένουν …. τα μισά…

    Μου αρέσει!

    1. Που έβοσκαν ο κ. Αρλέμ Ντεζίρ, επικεφαλής του τμήματος ελευθεροτυπίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το ΑΠΕ, οταν οι ΗΠΑ χαρακτηρισαν τους ενημερωτικους ιστοτοπους RUSSIA TODAY και SPUTNIK INTERNATIONAL ως «ξένους πράκτορες»?

      Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s