«Διεθνής Ένωσης Φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων» για το έργο του νέου Αρχιεπίσκοπο κ. Νικήτα – Και η ΜΕΓΑΛΗ παράλειψη…

Η ομογενειακή εφημερίδα «Ελευθερία» στο Λονδίνο στην έκδοσή της 21 Νοεμβρίου 2019 δημοσίευσε ρεπορτάζ από την Αθήνα για την «Ίδρυση στην Αθήνα «Διεθνούς Ένωσης Φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων»

(σελ. 21 και 32 http://www.eleftheria.co.uk).

Η είδηση προβάλλεται συνοπτικά στην εξωτερική τελευταία σελίδα 32 και εκτενές ρεπορτάζ στην εσωτερική σελίδα 21 με πληροφορίες και φωτογραφίες από τον ανταποκριτή της στην Αθήνα Φώτη Χαραλαμπίδη.

«Με επισημότητα και σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση της ίδρυσης της «Διεθνούς ΄Ενωσης φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας» στην επιβλητική αίθουσα των Εσπερίδων του Νομισματικού Μουσείου στην Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε έγινεμια σημαντική «αλλαγή φρουράς», η οποία φιλοδοξεί να ενδυναμώσει την εμβέλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενθρονίστηκαν τρείς αρχιεπίσκοποι… και ο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας. Μόλις τρείς μήνες μετά την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου κ. Νικήτα στην Αγία Σοφία του Λονδίνου, εκκινούν οι πρωτοβουλίες δραστηριοποίησης της Διεθνούς Ένωσης φίλων για την υποστήριξη του Πνευματικού και φιλανθρωπικού έργου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στη Μεγάλη Βρετανία…» γράφει το ρεπορτάζ και προχωρεί και αφού αναφέρεται σε δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Νικήτα καταγράφει τους παρευρεθέντες στην εκδήλωση και ορισμένες δηλώσεις.

Ο Ιδρυτικός Πρόεδρος της «Διεθνούς» αυτής «Ένωσης φίλων» είναι ο κ. Γιώργος Παπαγιαννόπουλος ο οποίος απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο κ. Νικήτα, τόνισε- «Αναλαμβάνετε την διαποίμανση τουλάχιστον 100 Κοινοτήτων στην Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία, τα Ελληνικά και Κατηχητικά σχολεία, ποίμνιο που αριθμεί μισό εκατομμύριο ψυχές..»

Η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε στον Σεβασμιώτατο για την πρόσκληση να συμμετάσχει και από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης συγχάρηκε για την πρωτοβουλία και έθεσε τις δυνάμεις της Ομογένειας που συντονίζονται από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού στη διάθεση της προσπάθειες.

Και τώρα έρχομαι στην μεγάλη παράλειψη.

Στην εκδήλωση σύμφωνα με το ρεπορτάζ παρευρέθηκαν «ο Υπ. Κοιν. Ασφαλίσεων κ. Π. Μηταράκης, ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Γ. Κωνσταντέλος, η πρέσβης της Μ. Βρετανίας κ. Kate Smith, ο Πρωτ. Θωμάς Συνοδινός, ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Σούλης Κωνσταντόπουλος, ο David και η Angie Andrews, η κα Ειρήνη Νταιφά, ο χρηματιστής κ. Ζαχαρίας Πορταλάκης, ο κ. Σταύρος Κωνσταντάς Δ/νων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι επιχειρηματίες κα Έλια Πορταλάκη και κα Μαρίνα Γιαβρόγλου, η κα Μαρία Παπαγιαννοπούλου με επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Λονδίνο, ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου κ. Σάκης Κεχαγιόγλου, ο επιχειρηματίας κ. Φώτης Φωτόπουλος με την σύζυγό του, ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Georges Samaha, ο ομογενής επιχειρηματίας από το Σικάγο κ. George Stathopoulos, o δικηγόρος Γιώργος Ηλιόπουλος, ο κ. Φίλιππος Κάσσος, partner της KPMG, το ζεύγος Κώστας και Μαίρη Κουφού, επιχειρηματίες από τη Ρόδο και πολλοί άλλοι».

1) Όταν ο Ιδρυτικός Πρόεδρος της «Διεθνούς» αυτής «Ένωσης φίλων» αναφέρθηκε ότι ο κ. Νικήτας αναλαμβάνει την διαποίμανση τουλάχιστον 100 Κοινοτήτων στη Μ. Βρετανία μήπως δεν γνωρίζει άραγε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κοινοτήτων αυτών ιδρύθηκαν και συντηρήθηκαν ανά τις δεκαετίες από τους Έλληνες Κύπριους μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο; Όταν οι εξ Ελλάδος αδελφοί Έλληνες ήσαν μετρημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο;

2) Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι καλέστηκε και παρευρέθηκε η πρέσβης της Μ. Βρετανίας κ. Kate Smith, αλλά δεν βρίσκω να παρευρέθηκε και ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος. Μήπως κλήθηκε και δεν μπορούσε να παραστεί ή τον αγνόησαν;

Καλωσορίζουμε τον νέο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα εξ Αμερικής, και του ευχόμαστε καλή προσφορά στην ομογένειά μας, αλλά, δεν μπορώ να μην επισημάνω αυτή τη ΜΕΓΑΛΗ αμελητέα παράλειψη που αποτελεί αβίαστα, πιστεύω, παραγνώριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Θυατείρων κ. Γρηγόριος

Να σημειώσω ότι ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος από το κατεχόμενο χωριό Μαραθόβουνο της Κυπριακής Δημοκρατίας εκοιμήθη το πρωί της Τετάρτης 20.11.2019. Η κηδεία του θα τελεσθεί περί τα τέλη του μηνός από τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας στο Wood Green και το σκήνωμα θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Θεού Σοφίας στο Bayswater. (Λεπτομέρειες στη σελίδα 1 και 2 της «Ελευθερίας» 21.11.2019). Για τον πρώην Αρχιεπίσκοπο κ. Γρηγόριο υπήρξα η πρώτη που είχα γράψει προ 30ετίας όταν είχε εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος. Και ίσως να μπορώ σήμερα να πώ ότι συνέτεινα και εγώ τότε στην προώθηση και εκλογή του…

Αιωνία του η Μνήμη.

Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος – Λονδίνο. 21.11.2019

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s