Σε περίπτωση που αμφιβάλλει κανείς πως ο Ερντογάν μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει…

Ένας Τούρκος τραπεζίτης που είχε καταδικαστεί για βοήθεια προς το Ιράν να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις, ορίστηκε επικεφαλής του τουρκικού χρηματιστηρίου, σε μια προκλητική κίνηση του Ερντογάν προς την Ουάσινγκτον, θέλοντας να δείξει προφανώς «ποιος είναι το αφεντικό».

Ο Hakan Atilla διορίστηκε γενικός διευθυντής της Borsa Istanbul, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο Atilla, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της κρατικής τράπεζας Halkbank, επέστρεψε στην Τουρκία τον Ιούλιο, αφού εξέτισε μέρος της ποινής φυλάκισης των 32 μηνών που του είχε επιβληθεί.

Είχε καταδικαστεί το 2018 για πέντε κατηγορίες συνωμοσίας και τραπεζικής απάτης που σχετίζονταν με την υποτιθέμενη εμπλοκή του σε ένα σύστημα επιβολής κυρώσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η Τουρκία διατήρησε την αθωότητά του σε όλη τη διάρκεια της δίκης, καταδικάζοντας την ετυμηγορία ως «σκανδαλώδη».

Η ίδια η Halkbank χτυπήθηκε με κατηγορίες για απάτη, ξέπλυμα χρημάτων και κυρώσεις την περασμένη εβδομάδα, με επίκεντρο τη μεταφορά περίπου 20δισ. δολαρίων από ιρανικά κέρδη πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ 2012 και 2016.

Εν τω μεταξύ, ο Trump έχει υποσχεθεί δασμούς 50% σχετικά με τον τουρκικό χάλυβα και ακύρωσε εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισ. δολαρίων για την επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, ενώ το Πεντάγωνο κάλεσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ της Άγκυρας να επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα. Μάλιστα, ο Trump είχε προειδοποιήσει ότι θα «καταστρέψει την οικονομία της Τουρκίας»…

Κατηγορούμενος για τη δημιουργία ενός συστήματος για την παράνομη διακίνηση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ιρανικά κεφάλαια μέσω των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ο Atilla βρέθηκε στο στόχαστρο της δικαιοσύνης το 2016 λόγω του εμπόρου χρυσού Reza Zarrab, ο οποίος έγινε μάρτυρας του κράτους και συνεργάστηκε με την αμερικανική κυβέρνηση για να παγιδεύσει τον τραπεζίτη όταν πήγε στις ΗΠΑ για επαγγελματικό ταξίδι.

Ενώ ο Zarrab παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα σε ομοσπονδιακούς πράκτορες, βγάζοντας κέρδη 150 εκατομμυρίων δολαρίων από το σχέδιο και δωροδοκώντας τους Τούρκους συν-συνωμότες, ήταν ο Atilla – που ήταν σε αεροπλάνο χωρίς υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας όταν υποτίθεται ότι έκανε τις κλήσεις που απέδειξαν τη συμμετοχή του την εγκατάσταση – που κατέληξε να φορτωθεί όλες τις κατηγορίες.

Ο Ζαράμπ προστατεύτηκε από τις ασυνέπειές του χάρη στη σχέση του με τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης και σημερινό σύμβουλο του Trump, Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος πίεσε τον πρόεδρο να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του εμπόρου χρυσού.

.

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s