Γιατί τα μυστικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ βρίσκονται κρυμμένα σε υπόγειες σπηλιές αλατιού;

Η ιδέα των ΗΠΑ να δημιουργήσουν στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μετά το εμπάργκο των χωρών της Μέσης Ανατολής σε αντίποινα για την αμερικανική υποστήριξη στο Ισραήλ στον Αραβο-Ισραηλινό πόλεμο του 1973. Το εμπάργκο διήρκησε μέχρι το Μάρτιο του ’74 και επέφερε κατακόρυφη αύξηση των τιμών πετρελαίου παγκοσμίως από τα 3$ στα 12$ το βαρέλι με ανυπολόγιστες συνέπειες στον ανεφοδιασμό των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και των δυτικοευρωπαϊκών χωρών.

Οι τεράστιες ουρές στα βενζινάδικα και τα προβλήματα ανεφοδιασμών κρατικών εγκαταστάσεων οδήγησαν στην απόφαση του Κογκρέσου το 1975 να δημιουργήσει στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου ικανό να αντικαταστήσει τις εισαγωγές πετρελαίου 90 ημερών.

Που βρίσκονται τα αποθέματα;

Προς το παρόν οι ΗΠΑ διατηρούν τέσσερις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αργού πετρελαίου σε υπόγειες σπηλιές στις περιοχές Freeport και Winnie του Τέξας και κοντά στις λίμνες Charles και Baton Rouge στη Λουιζιάνα. Κάθε εγκατάσταση αποτελείται από χειροποίητες υπόγειες σπηλιές αλατιού σε βάθος 3,300 ποδιών κάτω από το έδαφος.

Το μεγαλύτερο απόθεμα βρίσκεται στο Bryan Mound του Freeport και διατηρεί 254 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Το συνολικό απόθεμα των εγκαταστάσεων εκτιμάται στα 644 εκατ. βαρέλια.

Γιατί σε σπηλιές αλατιού;

Επιλέχθηκαν υπόγειες σπηλιές αλατιού γιατί είναι ασφαλέστερες και οικονομικότερες στη συντήρηση τους. Επιπλέον, και πιο σημαντικό, η χημική σύνθεση του αλατιού και η γεωλογική πίεση εμποδίζουν τη διαρροή πετρελαίου από τους χώρους αποθήκευσης.

Χρησιμοποιούνται τα αποθέματα;

Σύμφωνα με το νόμο του 1975, μόνο ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να εγκρίνει την αξιοποίηση τους εφόσον υπάρχει «σοβαρή διακοπή της παροχής ενέργειας» στη χώρα.

Φυσικοί περιορισμοί επιτρέπουν μόνο ένα μικρό μέρος του αποθέματος να μετακινηθεί ανά ημέρα και λόγω της διαδικασίας έγκρισης να χρειαστούν μέχρι και 2 εβδομάδες πριν διοχετευθούν στην αγορά. Επίσης, το πετρέλαιο είναι μη επεξεργασμένο, επομένως είναι απαραίτητη η επεξεργασία του πριν μπορέσει να χρησιμοποιηθεί από αυτοκίνητα, αεροπλάνα και πλοία.

A mat on the floor welcomes people to the Strategic Petroleum Reserve headquarters in Texas

Η τελευταία φορά που έγινε χρήση του ήταν το 2011 όταν, υπό την απειλή της κρίσης της Αραβικής Άνοιξης, χρησιμοποιήθηκαν 60 εκατ. βαρέλια για να αποφευχθεί πετρελαϊκή κρίση.

Παλαιότερα, ο Πρόεδρος Μπούς είχε εγκρίνει τη χρήση 11 εκατ. βαρελιών στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1991. Υπό την προεδρία του Μπίλ Κλίντον, 28 εκατ. βαρέλια πουλήθηκαν το 1997 για να μειωθεί το δημόσιο χρέος.

Το 2017, η διοίκηση Τραμπ εμφανίστηκε να μελετά την πώληση μεγάλου όγκου αποθέματος πετρελαίου για να μειώσει το δημόσιο χρέος.

Με πληροφορίες από BBC

 

infiltr8or

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s