Φλάβιος Βαλέριος Σεβήρος -Από απλός στρατιώτης, αυτοκράτορας

Ο Φλάβιος Βαλέριος Σεβήρος (Flavius Valerius Severus, … – 16 Σεπτεμβρίου 307), γνωστός και ως Σεβήρος Β΄, ήταν αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 306 έως το 307.

Φωτογραφία: By Classical Numismatic Group, Inc. http://www.cngcoins.com, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=379856

Μετά την αποτυχία του να πολιορκήσει τη Ρώμη, διέφυγε στη Ραβέννα. Πιστεύεται ότι σκοτώθηκε εκεί ή εκτελέστηκε κοντά στη Ρώμη.

Ο Σεβήρος ήταν στρατιώτης προερχόμενος από ταπεινή οικογένεια των ιλλυρικών επαρχιών πριν ο Γαλέριος κάνει έκκληση στον Μαξιμιανό να τον διορίσει καίσαρα της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 305. Υπηρέτησε ως κατώτερος συνεργάτης-αξιωματικός του Κωνστάντιου Χλωρού, τότε Αυγούστου του δυτικού τμήματος της Αυτοκρατορίας.

Μετά τον θάνατο του Κωνστάντιου Χλωρού, ο Σεβήρος προβιβάστηκε από τον Γαλέριο και έγινε Αύγουστος, ενώ παράλληλα ο Κωνσταντίνος είχε ανακηρυχθεί αυτοκράτορας από τα στρατεύματά του στη Βρετανία. Όταν ο Μαξέντιος εξεγέρθηκε στη Ρώμη, ο Γαλέριος έστειλε τον Σεβήρο να καταπνίξει την εξέγερση. Ο Σεβήρος μετακινήθηκε από την πρωτεύουσά του, το Μεδιόλανο προς τη Ρώμη.

Φοβούμενος την άφιξη του Σεβήρου, ο Μαξέντιος προσέφερε συμμαχία με τον πατέρα του, τον Μαξιμιανό. Ο Μαξιμιανός δέχτηκε και μόλις ο Σεβήρος και τα στρατεύματά του κατέφτασαν προ των πυλών της Ρώμης, οι άντρες του λιποτάκτησαν και πήραν το μέρος του παλιού τους αρχηγού, του Μαξιμιανού.

Ο Σεβήρος προσέφυγε στη Ραβέννα όπου βρήκε προστασία. Ο Μαξιμιανός του πρότεινε να παραδοθεί ειρηνικά για να τον αφήσει να ζήσει και να του φέρεται αξιοπρεπώς, πράγμα που ο Σεβήρος δέχτηκε την άνοιξη του 307. Παρά την υπόσχεση του, ο Μαξιμιανός τον μεταχειρίστηκε σαν αιχμάλωτο και αργότερα τον φυλάκισε στις Τρεις Ταβέρνες επί της Αππίας οδού.

Όταν ο Γαλέριος ξεκίνησε την εκστρατεία του για την κατάκτηση της Ιταλίας για να καταπνίξει τον Μαξιμιανό και τον Μαξέντιο, ο Μαξέντιος διέταξε το θάνατο του Σεβήρου. Εκτελέστηκε -ή αναγκάστηκε να αυτοκτονήσει- στις 16 Σεπτεμβρίου του 307.

wikipedia

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s