Ισραηλινοί επιστήμονες αποθηκεύουν ψηφιακές πληροφορίες στο DNA!

Η αποθήκευση πληροφοριών με βάση το DNA μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Technion-Israel στη Χάιφα και του Διεπιστημονικού Κέντρου (IDC) στο Herzliya έχουν βελτιστοποιήσει σημαντικά τη διαδικασία που απαιτείται για την αποθήκευση ψηφιακών πληροφοριών για το DNA.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Ινστιτούτου, η ομάδα επέδειξε την αποθήκευση πληροφοριών σε πυκνότητα άνω των 10 petabytes ή δέκα εκατομμυρίων gigabytes, σε ένα γραμμάριο, βελτιώνοντας σημαντικά τη διαδικασία γραφής.

Αυτό, θεωρητικά, επιτρέπει την αποθήκευση όλων των πληροφοριών που αποθηκεύονται στο YouTube σε ένα κουταλάκι του γλυκού.

Η βελτιστοποίηση της διαδικασίας αποθήκευσης πληροφοριών DNA μπορεί να την καταστήσει βιώσιμη εναλλακτική λύση από τις παραδοσιακές μορφές αποθήκευσης πληροφοριών. Δεδομένου ότι οι εκμεταλλεύσεις διακομιστών ευθύνονται για περίπου το 2% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, παρόμοιες με τις εκπομπές της παγκόσμιας εναέριας κυκλοφορίας και το 3% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας – ποσοστό υψηλότερο από το σύνολο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τη βρετανική – συμβάλλουν επίσης στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Σύμφωνα με την Technion, η ομάδα έχει αναπτύξει προηγμένους μηχανισμούς διόρθωσης σφαλμάτων για να ξεπεράσει σφάλματα που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος βιολογικών και φυσικών διαδικασιών, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση πληροφοριών DNA.

«Χάρη στη χρήση κωδικών διόρθωσης σφαλμάτων που προσαρμόζονται στην μοναδική κωδικοποίηση που δημιουργήσαμε, είχαμε τη δυνατότητα να εκτελούμε πολύ αποτελεσματική κωδικοποίηση και να ανακτήσουμε με επιτυχία τις πληροφορίες», ανέφεραν οι επιστήμονες. «Όταν εργάζεσαι σε ένα σύστημα που αποτελείται από εκατομμύρια μέρη, συμβαίνουν ακόμη και τα πιο σπάνια γεγονότα, τα οποία μπορούν να διαταράξουν την ανάγνωση. Η προσεκτική κωδικοποίηση μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η τεχνολογία που παρουσιάσαμε έχει τη δυνατότητα να εξομαλύνει περαιτέρω τις διαδικασίες στη συνθετική βιολογία και τη βιοτεχνολογία. Πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια, θα δούμε σημαντική αύξηση στη χρήση συνθετικού DNA στην έρευνα και τη βιομηχανία», ανέφεραν.

Πηγή: jpost.com
Επιμέλεια -Μετάφραση: olympia.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s