Αλέξης Τσιπρας: Σάλπισμα αντεπίθεσης από το βήμα της ΔΕΘ. #ΔΕΘ2019

Εντυπωσιακή επάνοδο από το βήμα της 84ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ετοιμάζει πυρετωδώς η Κουμουνδούρου, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να σηματοδοτεί με την παρουσία του στη συμπρωτεύουσα την πλήρη επανεκκίνηση του κόμματος μετά την αλλαγή σκυτάλης στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Γράφει η Γεωργία Σαδανά
gsadana@neaselida.news

Η επιχείρηση «ολικής επαναφοράς» έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση σηκώνει με κάθε ευκαιρία το γάντι της κυβέρνησης, εντείνοντας την πίεση απέναντι στα πεπραγμένα του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Στην «καυτή ανάσα» της Κουμουνδούρου προς το κυβερνητικό επιτελείο σε μια σειρά ζητημάτων (Προσφυγικό, Εξάρχεια, επενδύσεις, ΕΛΣΤΑΤ κ.ά.) συμπράττει και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεμβαίνει σε ζητήματα υψηλού συμβολισμού (Brexit, Γλυπτά του Παρθενώνα), επιλέγοντας να ιεραρχεί τις προτεραιότητες και τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες θα απευθύνεται ο ίδιος προσωπικά από εδώ και στο εξής.

Η προσωπική εμβέλεια του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί, άλλωστε, το ισχυρότερο χαρτί της Κουμουνδούρου και στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εστιάζει στην αναζωογόνηση του ευρωπαϊκού του προφίλ, αρχής γενομένης από τη λίμνη Κόμο. Προσκεκλημένος χθες για δεύτερη φορά (μετά το 2014) από το Ιδρυμα Ambrosetti στη λίμνη Κόμο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε απέναντι στο δίλημμα «Περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη στο μέλλον; Μαθήματα και κρίσιμες προτεραιότητες για την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή» από κοινού με τους Ρομάνο Πρόντι, Μάριο Μόντι και με Γκέερτ Βίλντερς, δίνοντας συνέχεια στην ενεργή συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά πολιτικά τεκταινόμενα και από τη θέση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

Νέο στίγμα

Πλην του ευρωπαϊκού στίγματος το επόμενο διάστημα, «το πιο σημαντικό είναι ότι στη ΔΕΘ θα δώσουμε το στίγμα της επόμενης ημέρας, την προοπτική για τον ΣΥΡΙΖΑ ως την πολιτική δύναμη η οποία θα εκφράσει το σύνολο των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα», προανήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, επιβεβαιώνοντας την πλήρη ανάπτυξη του νέου πολιτικού αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη κατά το διήμερο 14-15 Σεπτεμβρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος, την ετοιμότητα της Κουμουνδούρου να διαδραματίσει τον θεσμικό της ρόλο επεσήμανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε σε θέση να αναπτύξουμε μια συγκροτημένη αντιπολιτευτική κριτική απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, που ούτως ή άλλως μας έχει δώσει πολλές αφορμές το τελευταίο διάστημα», περιγράφοντας ταυτόχρονα τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως «μια τεκμηριωμένη, δομική, προγραμματική αλλά και μαχητική αντιπολίτευση».

Οι τρεις άξονες

Η νέα γραμμή πλεύσης, η οποία απασχόλησε την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε σειρά συσκέψεων στη διάρκεια της εβδομάδας, προσφέρει, κατά την Κουμουνδούρου, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία «ολομέτωπης επίθεσης» στα κακώς κείμενα της νέας κυβέρνησης, καθώς θα επιχειρεί για πρώτη φορά συνολικά η κεφαλαιοποίηση του κυβερνητικού έργου του κόμματος με αριθμούς και αποδείξεις. Για τον λόγο αυτό η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δομηθεί σε τρεις άξονες:

Δημοσιονομική πολιτική και ανάπτυξη (37 δισ. απόθεμα, ψηφισμένη από τον Νοέμβριο του 2018 μείωση του ΕΝΦΙΑ, 120 δόσεις).
Εργασιακό και κοινωνικό τοπίο (τροπολογίες Βρούτση).
Θεσμικές αλλαγές (ΕΥΠ, Επιτροπή Ανταγωνισμού, «επιτελικό κράτος»).
Κι όλα αυτά καθώς στόχος είναι να καταδείξει στην πράξη την πλούσια κληρονομιά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σειρά «αυταρχικών και καθεστωτικών αντιλήψεων» των νέων ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου, την ώρα που η Κουμουνδούρου διαπιστώνει μια «διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης να καρπωθεί επιτεύγματα και πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης, το κοινωνικό κράτος και τα εργασιακά». Παράλληλα, στο στόχαστρο της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθούν και μνημονιακές ρυθμίσεις που επιστρέφουν «από την πίσω πόρτα», προκειμένου να αποτυπωθεί η μεγάλη εικόνα των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κάνει πολιτική με μέτρα που έχουν ληφθεί κατά την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπολος, αποκαλύπτοντας την κατεύθυνση του προγραμματικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες.

Στη νεολαία το «κλειδί» της διεύρυνσης

Κομβική ημερομηνία -πλην της 84ης ΔΕΘ- για την πολιτική ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η 27η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα εξελιχθεί για τρεις ημέρες το Φεστιβάλ Σπούτνικ της Νεολαίας του, στην Αθήνα. Η πολιτική βαρύτητα που αποκτά η διοργάνωση δεν έγκειται μόνο στο προσωπικό ενδιαφέρον του Αλέξη Τσίπρα (το οποίο εκδηλώθηκε από τις αρχές του καλοκαιριού), αλλά και στην πρόθεση -κατά πληροφορίες- της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνει εκεί το ανοιχτό κάλεσμα στον προοδευτικό κόσμο της χώρας, παρουσία, δηλαδή, του πιο ζωτικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, της νεολαίας. Η επιλογή, μάλιστα, η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ να «πυροδοτηθεί» με φόντο τα νεαρά μέλη του κόμματος στέλνει μήνυμα πολιτικής διάρκειας του εγχειρήματος, ενώ θα εξελιχθεί βήμα βήμα και σύμφωνα με τον οδικό χάρτη μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτός διαμορφώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Κίνηση Μελών

Στην ταχεία εκκίνηση της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε δήμο του λεκανοπεδίου της Αττικής συνηγόρησαν οι παριστάμενοι στην πρώτη μετά τις θερινές διακοπές παναττική συνάντηση της Κίνησης Μελών ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε στα μέσα της εβδομάδας με «ανέλπιστα καλή συμμετοχή» και σε εγκάρδιο κλίμα. Πέραν της παρουσίας βουλευτών, στελεχών και φίλων του κόμματος απ’ όλη την περιφέρεια (Φάμελλος, Αναγνωστοπούλου, Κατρούγκαλος, Σαντορινιός, Μπαλάφας κ.ά.), πρωτοβουλίες ώστε «να συμβάλουμε ο καθένας στον χώρο του στη διεύρυνση» αναλαμβάνουν στο εξής τα μέλη της Κίνησης, έχοντας καταγράψει την πρωτογενή ανάγκη της κοινωνικής βάσης σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 118 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019.

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s