75 χρόνια από την απελευθέρωση του Παρισιού από τους ναζί (βίντεο)

«Παρίσι εξοργισμένο! Παρίσι κατεστραμμένο! Παρίσι μαρτυρικό αλλά και Παρίσι απελευθερωμένο!». Είναι τα λόγια που εκφώνησε από τη γαλλική πρωτεύουσα ο Στρατηγός Σαρλ Ντε Γκωλ, στις 25 Αυγούστου του 1944.

Συμπληρώνονται ακριβώς 75 χρόνια από την ημέρα το παριζιάνικο πλήθος υποδέχθηκε τις δυνάμεις γαλλικών τεθωρακισμένων και αμερικανικού πεζικού για την απελευθέρωση της πόλης από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.

Δυόμιση μήνες μετά την απόβαση στη Νορμανδία, οι Σύμμαχοι κατάφερναν ένα στρατηγικό πλήγμα στον Χίτλερ. Η εντολή του τελευταίου να ισοπεδωθεί η πρωτεύουσα της Γαλλίας σε περίπτωση γερμανικής ήττας στον εν εξελίξει πόλεμο, πριν την όποια παράδοση ή υποχώρηση, δεν πραγματοποιήθηκε.

Ο στρατιωτικός διοικητής της πόλης, στρατηγός Ντίτριχ φον Χόλτιτς, παραδόθηκε άνευ όρων. Η σημαία των Ναζί κατέβηκε και παραδόθηκε μετά την είσοδο ως νικητή στο Παρίσι του στρατηγού Λεκλέρκ, επικεφαλής της 2ης μεραρχίας τεθωρακισμένων.

.

.

Ο χαρισματικός στρατηγός Ντε Γκωλ απευθύνεται σε ένα ενθουσιώδες πλήθος τονίζοντας την εθνική ενότητα και εγκαθιδρύει προσωρινή κυβέρνηση η οποία διήρκησε μέχρι το 1946. Οι Σύμμαχοι γίνονται δεκτοί με πολλές επευφημίες.

Το κέντρο του Παρισιού βγαίνει σχεδόν αλώβητο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας του ότι δεν υπήρχαν σημεία στρατηγικής σημασίας – καθώς οι σταθμοί τραίνου του Παρισιού ήταν τερματικοί, ενώ τα μεγάλα εργοστάσια ήταν στα προάστια.

Αμέσως μετά, η πόλη γνωρίζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξή της από την εποχή που έμεινε γνωστή ως Belle Époque, πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πόλεμος είχε τελειώσει – η ανάπτυξη είχε έρθει…

euronews

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s