Εύρημα-έκπληξη στην Πριήνη της Ιωνίας, την «Πομπηία της Ανατολίας»

Στη σημερινή επαρχία Αϊδινίου στην Τουρκία βρίσκεται η Πριήνη, η αρχαία ελληνική πόλη της Ιωνίας στις ακτές της Μικράς Ασίας, που για τους Τούρκους ανασκαφείς είναι η «Πομπηία της Ανατολίας» λόγω του μοναδικού ρυμοτομικού σχεδίου και των καλά διατηρημένων κτηρίων.

Είναι, όμως και η ανασκαφή που τη φετινή ανασκαφική περίοδο επιφύλασσε μια έκπληξη στην ομάδα του καθηγητή Ιμπραχίμ Χακάν Μερτ, καθώς βρέθηκαν ίχνη ναού.

Η ομάδα εντόπισε τα ίχνη κοντά στον μεγαλοπρεπή ναό της Πολιάδος Αθηνάς.

«Ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε την έρευνα για να δούμε σε ποιον θεό ή θεά ανήκει. Τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη. Θυμίζω ότι στην Πριήνη υπήρχε ένας ναός του Δία που δεν έχει ακόμα βρεθεί», τόνισε μιλώντας στο Anadolu ο Ιμπραχίμ Χακάν Μερτ.

Τα σπουδαιότερα αρχαία κτήρια που έχουν βρεθεί στην πόλη, η οποία ανασκάπτεται από το 1895, και το Στάδιο και το Γυμνάσιο, η Αγορά, το Ασκληπιείο, η Ιερή Στοά, το Εκκλησιαστήριο, το Βουλευτήριο, το Πρυτανείο, το Άνω Γυμνάσιο, το Ιερό των Αιγυπτίων και το Θέατρο. Εκτός από το ναό της Αθηνάς έχουν αναγνωριστεί οι ναοί που ήταν αφιερωμένοι στη Δήμητρα και στην Περσεφόνη.

pontos-news.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s