Μάχη των Κομψάδων -Όταν ο Μπότσαρης και μια χούφτα Σουλιώτες ταπείνωσαν τους 5000 του Χασάν Πασά

Η Μάχη των Κομψάδων ήταν πολεμική εμπλοκή της επανάστασης του 21 με νικηφόρα έκβαση για τους Σουλιώτες.

Οι Κομψάδες ή Κουμτζάδες ή Κουμουτζάδες ήταν ένα στενό πέρασμα στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται ο Αμμότοπος Άρτας. Η πρώτη μάχη που έγινε εκεί ήταν στις 22 Δεκεμβρίου 1820 όταν ο Μάρκος Μπότσαρης διέλυσε μία σουλτανική εφοδιοπομπή με 200 Σουλιώτες ιππείς.

Ύστερα από την ήττα των Τούρκων στη Ραψίστα, ο Χουρσίτ έδωσε διαταγή στον πασά της Άρτας Χασάν να εισέλθει στα Γιάννενα. Εκείνος, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει 5.000 Αρβανίτες, ξεκίνησε αλλά ο Μάρκος Μπότσαρης μαζί με κάμποσους Σουλιώτες κατέλαβε το στενό των Κομψάδων, το μόνο αφύλακτο τότε πέρασμα.

Στις 24 Αυγούστου 1821 ξέσπασε η άγρια μάχη στις Κομψάδες κατά την οποία ο Χασάν Πασάς αποπειράθηκε να περάσει από εκεί. Όμως, ύστερα από πολλές ώρες, βλέποντάς τις απώλειες να αυξάνονται διέταξε υποχώρηση. Το ένα τρίτο περίπου του στρατού είχε σκοτωθεί.

Η νίκη αυτή όχι μόνο τόνωσε το ηθικό των επαναστατών αλλά άνοιξε το δρόμο για τη κατάληψη της Άρτας.

wikipedia

4 σκέψεις σχετικά με το “Μάχη των Κομψάδων -Όταν ο Μπότσαρης και μια χούφτα Σουλιώτες ταπείνωσαν τους 5000 του Χασάν Πασά”

 1. Κατά την άποψη μου, αλλά και την τεκμηριωμένη άποψη των ιστορικών ….Άλλο Έλληνες Αρβανίτες και άλλο Μωαμεθανοί Αλβανοί.
  Επ ευκαιρία της Επετείου της 24 Αυγούστου 1821 όπου οι ολιγάριθμοι Έλληνες καταtρόπωσαν τους χιλιάδες Μωαμεθανούς Αλβανούς πραιτωριανούς των Τούρκων του Χασάν Πασά, στις Κομψάδες, απέστειλα σχετικό κείμενo. Διαβάστε μικρό σχετικό κείμενο στο http://www.ledrastory.com Δ Μέρος…Και ο ηρωϊκός Μάρκος Μπότσαρης ήταν ΕΛΛΗΝΑΣ Αρβανίτης ( Όχι Αλβανός), ΟΜΑΙΜΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ…Αν κάποιος τον χαρακτήριζε Αλβανό, είναι βέβαιον ότι θα είχε κομμένο το κεφάλι….Όταν για πρώτη φορά ο φλογερός Έλληνας Καπετάνιος επισκέφθηκε τα κατεχόμενα Δωδεκάνησα, βροντοφώναξε ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΟΤΑΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ ΚΥΜΑΤΙΖΟΥΝ ΞΕΝΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ….. Ως εκ τούτου ας σημειωθεί ότι οι μισθοφόροι των Τούρκων, οι οποίοι και διέπραξαν ανείπωτα εγκλήματα κατά των Ελλήνων ήταν καθαρόαιμοι ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΩΑΜΕΘΑΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΒΑΡΟ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ…..
  Search: ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ # ΜΩΑΜΕΘΑΝΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ.
  ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ
  http://www.ledrastory.com

  Μου αρέσει!

 2. ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΧΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ….ΜΗΝ ΣΥΓΧΕΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΥΣ ΜΩΑΜΕΘΑΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΔΟΞΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ….ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΧΑΡΑΧΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ….ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΟΥΤΕ ΕΞ ΑΓΧΙΣΤΕΙΑΣ, ΟΥΤΕ ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ, ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΖΟΥΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΡΒΑΝΙΤΟΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΑΙΦΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ…..ΕΙΧΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑΡΙΣΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΛΗΦΘΕΙ …ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ ΤΑΠΕΙΝΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΛΒΑΝΟΥΣ… Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ OLYMPIA.GR ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ Η ΟΠΟΙΑ ΤΙΜΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ, ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟΝ ΟΤΙ ΩΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΗ ΕΣΚΕΜΜΕΝΟ ΛΑΘΟΣ… ( Search: ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ…)
  ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ
  ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
  http://www.ledrastory.com

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s