Ερκολάνο (Ηράκλειο Καμπανίας) -Μεγαλείο “στη σκιά” της Πομπηίας

Το Ερκολάνο (αρχαία ελληνικά: Ἡράκλειον, λατινικά: Herculaneum, ιταλικά: Ercolano), ήταν μια αρχαία ρωμαϊκή πόλη που καταστράφηκε από ηφαιστειακή έκρηξη το 79 π.Χ. Τα ερείπια της βρίσκονται στην κοινότητα του Ερκολάνο, στην Καμπανία της Ιταλίας.

Είναι διάσημο για το ότι έχει χαθεί, μαζί με την Πομπηία, την Stabiae, το Oplontis και τη γειτονιά του Monte Bursaccio στο Borcoreal, κατά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., οπότε και θάφτηκε κάτω από υπέρθερμα πυροκλαστικά υλικά.

Το Ερκολάνο είναι επίσης γνωστό ως μία από τις λίγες αρχαίες πόλεις των οποίων η λάμψη και το μεγαλείο φαίνονται ακόμη και σήμερα. Σε αντίθεση με την Πομπηία, στην πόλη αυτή κατάφεραν να διατηρηθούν διάφορα ξύλινα αντικείμενα, όπως στέγες, δοκάρια κτιρίων, κρεβάτια, πόρτες, καθώς ακόμη τρόφιμα.

Επιπλέον, το Ηράκλειο Καμπανίας, όπως ονομάζεται αλλιώς, όντας πλουσιότερη πόλη από την Πομπηία, διαθέτει μια εξαιρετική πυκνότητα από ωραία σπίτια καθώς και μεγαλύτερη χρωματική ποικιλία στις μαρμάρινες επενδύσεις.

Η ανακάλυψη, τα τελευταία χρόνια, περίπου 300 σκελετών κατα μήκος της ακτής της θάλασσας ήρθε ως έκπληξη, αφού θεωρούνταν ότι η πόλη είχε εκκενωθεί πριν την έκρηξη.

wikipedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s