Μεγάλα μυαλά: Πέρσι Γουίλιαμς Μπρίντγκμαν

Ο Πέρσι Γουίλιαμς Μπρίντγκμαν (Percy Williams Bridgman, 21 Απριλίου 1882 – 20 Αυγούστου 1961) ήταν Αμερικανός φυσικός ο οποίος το 1946 πήρε το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική για την εφεύρεση μιας συσκευής ικανής να παράγει εξαιρετικά υψηλές πιέσεις και για τις ανακαλύψεις που έκανε στο πεδίο της Φυσικής υψηλών πιέσεων.

Επίσης έγραψε εκτενώς για την επιστημονική μέθοδο και για άλλες πτυχές της φιλοσοφίας της επιστήμης.

Ο Μπρίντγκμαν μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1900 και σπούδασε φυσική μέχρι και το διδακτορικό του. Από το 1910 έως και την συνταξιοδότησή του δίδασκε στο Χάρβαρντ, και το 1919 έγινε καθηγητής. Το 1905 ξεκίνησε τις έρευνες του πάνω στις ιδιότητες στην ύλης σε υψηλές πιέσεις. Ένα μηχανικό σφάλμα τον οδήγησε στην τροποποίηση των μηχανών πιέσεων με αποτέλεσμα την ανακάλυψη μιας νέας συσκευής ικανής για την παραγωγή πιέσεων μεγαλύτερων από 100,000 kgf/cm² (10GPa), τιμή η οποία ξεπερνούσε κατά πολύ της παλαιότερης μηχανής η οποία παρήγαγε πιέσεις της τάξεις των 3,000 kgf/cm² (0.3 GPa). Η νέα αυτή συσκευή οδήγησε σε μια πληθώρα από νέα ευρήματα, όπως την επίδραση της πίεσης στην ηλεκτρική αντίσταση, καθώς και στην υγρή και στερεά κατάσταση.

Ο Μπρίντγκμαν είναι επίσης γνωστός για τις μελέτες του στην ηλεκτρική αγωγιμότητα στα μέταλλα και τις ιδιότητες των κρυστάλλων. Ανέπτυξε το Bridgman seal και θερμοδυναμικής εξισώσεις του Μπρίντγκμαν. Ο Μπρίντγκμαν έκανε πολλές βελτιώσεις με την πάροδο του χρόνου στην μηχανή υψηλών πιέσεων του, και προσπάθησε ανεπιτυχώς την σύνθεση του διαμαντιού πολλές φορές.

Στα κείμενα του για τη φιλοσοφία της επιστήμης υποστήριξε τον Οπερασιοναλισμό, και εκείνος επινόησε τον όρο λειτουργικό ορισμό. Ήταν επίσης ένας από τους 11 υπογράφοντες του Μανιφέστου Ράσελ – Αϊνστάιν.

Θάνατος

Ο Μπρίντγκμαν αυτοκτόνησε με πυροβολισμό ζώντας για λίγο διάστημα με τον μεταστατικό καρκίνο. Στο σημείωμα αυτοκτονίας του έγραφε: «It isn’t decent for society to make a man do this thing himself. Probably this is the last day I will be able to do it myself» («Δεν είναι κόσμιο για την κοινωνία να οδηγεί έναν άνδρα να κάνει αυτό το πράγμα στον εαυτό του. Πιθανόν αυτή είναι η τελευταία ημέρα που θα είμαι ικανός να το κάνω εγώ ο ίδιος»).

Τιμητικές διακρίσεις και βραβεία

Ο Μπρίντγκμαν υπήρξε Επίτιμος Διδάκτωρ (honoris causa) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Στίβενς (1934), του πανεπιστημίου Χάρβαρντ (1939), της Πολυτεχικής σχολής της Νέας Υόρκης (Brooklyn Polytechnic, 1941), του Πρίνστον (1950), του Πανεπιστημίου του Παρισιού (1950) και του Γέιλ (1951).

Το 1919 η Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών απένειμε στον Μπρίντγκμαν το βραβείο Rumford Prize, το 1932 το Franklin Institute το μετάλλιο Elliott Cresson Medal, το 1933 η Βασιλική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών της Ολλανδίας το χρυσό μετάλλιο του Bakhuys Roozeboom Fund[6] και η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ το βραβείο Comstock Prize, ενώ το 1951 η Κοινωνία Ρεολογίας του απένειμε το μετάλλιο Bingham Medal.

Το 1946 η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών απένειμε στον Μπρίντγκμαν το Νόμπελ Φυσικής «για την εφεύρεση μιας συσκευής ικανής να παράγει εξαιρετικά υψηλές πιέσεις και για τις ανακαλύψεις που έκανε στο πεδίο της Φυσικής υψηλών πιέσεων».

Υπήρξε μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικών (American Physical Society) και υπηρέτησε στη θέση του προέδρου της το 1942. Υπήρξε επίσης μέλος της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (American Association for the Advancement of Science), της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών (American Academy of Arts and Sciences), της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (American Philosophical Society) και της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (National Academy of Sciences). Επιπλέον, υπήρξε Διεθνής Μέλος της Royal Society του Ηνωμένου Βασιλείου και Επίτιμο Μέλος της Φυσικής Εταιρείας του Λονδίνου.

Το σπίτι του στην Μασαχουσέτη (Percy W. Bridgman House) έχει ανακηρυχθεί από το Αμερικανικό Κογκρέσο ως Εθνικός Ιστορικός Τόπος το 1975.

Το 2014 η Επιτροπή Νομενκλατούρας και Ταξινόμησης Νέων Ορυκτών (Commission on New Minerals, Nomenclature and Classification, CNMNC) της Διεθνής Ορυκτολογικής Ένωσης (International Mineralogical Association, IMA) έκανε επίσημα δεκτό το όνομα «μπριντγκμανίτης» για το ορυκτό με χημικό τύπο (Mg,Fe)SiO3.

Το ορυκτό έλαβε το όνομα προς τιμήν του Μπρίντγκμαν και των ερευνών του στις υψηλές πιέσεις καθώς, σύμφωνα με τις μελέτες, συναντάται σε μεγάλη συχνότητα στα κατώτερα στρώματα του μανδύα της Γης σε συνθήκες πολύ υψηλής πίεσης.

wikipedia

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s