Απίστευτο: Έφτιαξαν το άρωμα που φορούσε η Κλεοπάτρα!

Πολλοί ιστορικοί προσπάθησαν να προσδιορίσουν τα κάλλη της Κλεοπάτρας. Σήμερα άλλοι επιστήμονες προστίθενται σε αυτό το κυνήγι της ομορφιάς για να δημιουργήσουν το άρωμά της.

Και βεβαιώνουν ότι κατόρθωσαν να συνθέσουν το Chanel No 5 του αρχαίου κόσμου.

Εδώ και μία δεκαετία αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο της Χαβάης που έκαναν τις έρευνές τους στην περιοχή βόρεια του Καΐρου, Τελ ελ Τιμάι, στην αρχαία αιγυπτιακή πόλη Θμουίς, εντόπισαν το κέντρο της αρωματοποίας της εποχής του 4500 π.Χ. με τα πιο επιτυχημένα αρώματα – βάσει επιγραφών – τα αποκαλούμενα Mendesian και Metopian.

Μάλιστα ένας από την ομάδα των αρχαιολόγων, ο Ρόμπερτ Λίτμαν, δηλώνει στο ταξιδιωτικό περιοδικό Atlas Obscura ότι το 2012 ανακάλυψαν ένα εργαστήριο αρωμάτων που χρησιμοποιούσε ένα έμπορος τον 3ο π.Χ. αιώνα.

Ανάμεσα στα ευρήματα αποκαλύφθηκαν και κάποια μικρά γυάλινα φιαλίδια μέσα στα οποία υπήρχε ακόμη ένα κατάλοιπο οργανικής ύλης.

Τα ευρήματα της ανάλυσης τα παρέλαβαν ειδικοί στην αιγυπτιακή αρωματοποιία και μέσα από τις πηγές των αρχαίων ελληνικών κειμένων έκαναν αναπαραγωγή της αρωματικής μεθόδου.

Πηγή: tanea.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s