Τζακάρτα: Μια πρωτεύουσα που έκλεισε τον κύκλο της

Τζακάρτα, μια πόλη με πληθυσμό που πλησιάζει τα 9 εκατομμύρια και είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες του πλανήτη. Μια πρωτεύουσα που βυθίζεται από τον υπερπληθυσμό και την μεγάλη έκθεσή της στα φυσικά φαινόμενα.

Χτισμένη στα βορειοδυτική ακτή της Ιάβας, η πρωτεύουσα της Ινδονησίας υποφέρει από τις πλημμύρες που συχνά την πλήττουν. Εξαιτίας του υπερπληθυσμού στο νησί της Ιάβα, η κυβέρνηση της Ινδονησίας αποφάσισε να ξεκινήσει από το 2021 τη μεταφορά της πρωτεύουσας στο Καλιμαντάν, στο νησί Βόρνεο.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο μίλησε για το τι σηματοδοτεί η μεταφορά της πρωτεύουσας με αφορμή την 74η επέτειο για τη συμπλήρωση 74 χρόνων από την ανεξαρτησία της χώρας: «Μια πρωτεύουσα δεν είναι απλώς σύμβολο εθνικής ταυτότητας αλλά αντιπροσωπεύει την πρόοδο που έχει κάνει ένα έθνος. Έτσι επιτυγχάνεται ισότητα στην οικονομία και τη δικαιοσύνη. Αυτό είναι το όραμά μας για μια προηγμένη Ινδονησία».

.

.

Ο υπουργός Ανάπτυξης της χώρας Μπαμπάνγκ Μπροντζονεγκόρο είπε τον περασμένο Ιούνιο ότι οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν το 2021 και ενδέχεται να ολοκληρωθούν την επόμενη δεκαετία.

Η σκέψη για μετακίνηση της πρωτεύουσας έξω από την Ιάβα, δεν είναι καινούργια, καθώς διατυπώθηκε πριν από 60 χρόνια, υπό την κυβέρνηση του Σουκάρνου, του πρώτου προέδρου της χώρας.

Το Καλιμαντάν βρίσκεται στο Βόρνεο, το μεγαλύτερο νησί της Ασίας. Εχει χωριστεί σε πέντε επαρχίες, και καλύπτει το 70% της επικράτειας του νησιού.

euronews

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s