Ανησυχία για την κατάρρευση των κομμάτων στην Γερμανία

Αυξάνεται η δυσπιστία των Γερμανών απέναντι στα πολιτικά κόμματα

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών στα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας αποτελεί ίσως τον πιο εγγυημένο δείκτη για τις μεταβολές στο πολιτικό θερμόμετρο της χώρας. Τα δύο μεγάλα κόμματα -οι συντηρητικοί και οι Σοσιαλδημοκράτες-δεν σταματούν να αιμορραγούν κομματικά, ενώ οι μικρότερες μεν παρατάξεις, αλλά με συνεχή ανοδική εκλογική πορεία, οι Πράσινοι, ή οι ακροδεξιοί, ακλουθούν την αντίστροφη κι ανοδική πορεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Ήδη τα δύο μεγάλα κόμματα μοιάζουν να είναι η σκιά των κραταιών παρατάξεων που κάποτε ήσαν. Σήμερα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) έχει λιγότερα από τα μισά εγγεγραμμένα μέλη (53,6%) από εκείνα που βρίσκονταν στα μητρώα του μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990. Δηλ. σήμερα την κομματική ταυτότητα διαθέτουν 505.648 λιγότερα μέλη. Τον περασμένο χρόνο, το SPD κατέγραψε ακόμη μία αλγεινή κάθοδο, κατά 1,2%. Εντούτοις, ακόμη και μετά τα καταστροφικά εκλογικά του αποτελέσματα στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις, το SPD εξακολουθεί να είναι το κόμμα με τα περισσότερα εγγεγραμμένα μέλη, περίπου μισό εκατομμύριο.

Αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ δεν είναι σε καλύτερη μοίρα. Μόνον κατά το περασμένο έτος, το CDU απώλεσε 11.005 μέλη, που μεταφράζεται σε 2,6% λιγότερους εγγεγραμμένους στις τάξεις του από το προηγούμενο έτος. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, το μεγάλο αυτό συντηρητικό κόμμα έχει απωλέσει το 47,5% από τα μέλη του, που αριθμητικά μεταφράζεται σε 374.704 μέλη.

Στον αντίποδα της ζοφερής τούτης εικόνας βρίσκονται οι Πράσινοι, που οι σφυγμομετρήσεις παρουσιάζουν ως τη δεύτερη σε πρόθεση ψήφου παράταξη. Τον προηγούμενο χρόνο 10.246 νέα μέλη ενεγράφησαν στα μητρώα της, μία αύξηση 15,7%, που μεταφράζεται και στην μεγαλύτερη εγγραφή μελών από το 1985. Συνολικά, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, η αύξηση των μελών του κόμματος έχει σημειώσει άνοδο 82,3%.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η αύξηση των μελών του ακροδεξιού AfD. Το κόμμα έφθασε τα 33.516 μέλη, μία δύναμη που ωστόσο είναι ακόμη μικρότερη από τα μισά μέλη των Πρασίνων και αποτελεί τον μικρότερο αριθμό μελών από τα επτά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Το περασμένο έτος, ο αριθμός των μελών της ακροδεξιάς παράταξης αυξήθηκε κατά 21,3%, ενώ στις τελευταίες εκλογές το κόμμα αναδείχθηκε στην τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας και συνιστά την αξιωματική αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο.

Εν γένει, η μείωση των εγγεγραμμένων μελών στα μεγάλα κόμματα αποτελεί μία σταθερή τάση. «Παρατηρούμε μία διαρκή κάμψη της κοινωνικής ένταξης στα πολιτικά κόμματα», που συνολικά η απώλειά τους ανέρχεται σχεδόν στο 50% των μελών που είχαν αυτά στις αρχές του ’90, με την εξαίρεση των Πρασίνων και του ακροδεξιού AfD, διαπιστώνει ο συντάκτης της έρευνας Όσκαρ Νίντερμαγερ.

Γιώργης-Βύρων Δάβος

Πηγή: ElPais, El Publico

https://www.amna.gr/mobile/articleen/385695/Auxanetai-i-duspistia-ton-Germanon-apenanti-sta-politika-kommata

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s