Το σχέδιο της Λευκωσίας: «Κανένα “ορφανό” οικόπεδο ως το τέλος Αυγούστου»

Το βασικό μότο της κυπριακής κυβέρνησης, για την αμέσως προσεχή περίοδο, ενόψει ενδεχόμενης τουρκικής εμπλοκής εντός του επόμενου διαστήματος.

«Κανένα “ορφανό” οικόπεδο ως το τέλος Αυγούστου». Αυτό είναι το βασικό μότο της κυπριακής κυβέρνησης, για το αμέσως προσεχές διάστημα, ενόψει ενδεχόμενης τουρκικής εμπλοκής, για την οποία εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να προκληθεί εντός του επόμενου διαστήματος.

Ο στόχος προφανής: Μέχρι να «κατέβει» στην περιοχή το δεύτερο σεισμογραφικό τουρκικό πλοίο, να έχουν «ενοικιασθεί» όλα τα θαλάσσια οικόπεδα του νησιού σε μεγάλες ξένες εταιρίες, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να είναι και ακατόρθωτο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ελάχιστα θαλάσσια κυπριακά οικόπεδα είναι πλέον σε αυτή την κατάσταση.

Εφόσον ο στόχος επιτευχθεί, τότε το σχέδιο της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι απλό: Αν το τουρκικό σκάφος επιχειρήσει να ξεκινήσει έρευνες σε κάποιο από αυτά, να βρει «απέναντι» του και τις χώρες προέλευσης αυτών των εταιρειών (που είναι οι ΗΠΑ, Γαλλία και Ιταλία), εκτός από τη Λευκωσία.

Ήδη, το συγκεκριμένο σχέδιο δοκιμάστηκε στην πράξη με επιτυχία σε ό,τι αφορά στο οικόπεδο 10, το οποίο διαχειρίζεται η αμερικανική πολυεθνική ΕΧΧΟΝ, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να αποφεύγουν ακόμα και να το πλησιάσουν.

Κάτι ανάλογο, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, ισχύει και με τα οικόπεδα που έχει αναλάβει η γαλλική Total. Οι γαλλικές πολεμικές φρεγάτες που περιπολούν στην ανατολική Μεσόγειο, λειτουργούν και πάλι αποτρεπτικά σε κάθε σχέδιο παρεμπόδισης των εργασιών εκεί, ενώ η προσθήκη και της ιταλικής ΕΝΙ ενισχύει ακόμα περισσότερο το αίσθημα ασφάλειας για την Κύπρο.

Πηγή: voria.gr

One thought on “Το σχέδιο της Λευκωσίας: «Κανένα “ορφανό” οικόπεδο ως το τέλος Αυγούστου»”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s