Συμεών Μαυροσκούφης -Η πρώτη ελληνική συμμετοχή στο Ηall of Fame του μπάσκετ

Υπάρχουν άνθρωποι που έζησαν πολλά χρόνια πριν και η προσφορά τους δεν έχει εκτιμηθεί στο βαθμό που πρέπει. Ένας από αυτούς είναι ο Συμεών Μαυροσκούφης.

Φωτογραφία από: life-events.gr

Ο Θεσσαλονικιός μπασκετάνθρωπος, που απεβίωσε στις 20 Ιουλίου 1991 σε ηλικία 82 ετών, έλαβε μετά θάνατον μία σπουδαία τιμητική διάκριση. Το 2000 το αμερικάνικο Hall of Fame τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο με τους κορυφαίους του αθλήματος, αφού ήταν ένας από τους ανθρώπους που προσπάθησαν σε δύσκολα χρόνια για τη διάδοση του μπάσκετ.

Ο Πιονέρος του ελληνικού μπάσκετ, ιδρυτής της FIBA εκ μέρους της Ελλάδος και φυσικά ο πατέρας και ιδρυτής του Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Θεσσαλονίκης Συμεών Μαυροσκούφης. Ήταν ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Θεσσαλονίκης και πρώτος πρόεδρός του. Προς τιμήν του διοργανώνονται από το 1988 τα «Μαυροσκούφια», ένα τουρνουά καλαθοσφαίρισης στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ο Συμεών Μαυροσκούφης υπήρξε «υπηρέτης» του μπάσκετ. Ήξερε το μπάσκετ από όλες τις πλευρές. Αθλητής, προπονητής, ο πρώτος διεθνής διαιτητής, καθηγητής φυσικής αγωγής.

Ο άνθρωπος που άνοιξε το δρόμο για την Καλαθοσφαίριση στην Ελλάδα, μαζί με τον Γιάννη Αμπατζόγλου ήταν παρόντες στην ιστορική στιγμή του 1932, όταν στη Γενεύη υπογράφτηκε η ιδρυτική διακήρυξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μπάσκετ, FIBA.

Ο τιμητικός ορισμός που ο Συμεών Μαυροσκούφης προσέδωσε στο άθλημα, «Καλαθοσφαίριση, το σκάκι των αθλοπαιδιών», διατηρείται ως παρακαταθήκη μέχρι σήμερα, σε ένα σπορ που εξελίχθηκε σε εθνικό άθλημα.

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

mpasketologies

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s