Όταν ο Αιμίλιος Ζαχαρέας και ο Θανάσης Τσιώκος ύψωσαν κρυφά στην Ακρόπολη, την ελληνική σημαία με τον αριθμό 114

Μια άγνωστη δράση κατά του κρατικού αυταρχισμού.

Το κείμενο το αντλήσαμε από τη σελίδα στο facebook της Ιωάννας Τσιβάκου, καθηγήτριας Πανεπιστημίου

Θα σας διηγηθώ ένα γεγονός που συνέβη, στις 18 Ιουλίου 1962 και σημάδεψε τα νιάτα μας. Το διηγούμαι γιατί θα ήθελα η σημερινοί να γνωρίζουν το πείσμα της γενιάς των παππούδων τους ή των γονιών τους για δημοκρατία και ελευθερία.

Το 1962, όταν ίσχυαν ακόμη οι νόμοι του εμφυλιοπολεμικού καθεστώτος, η φοιτητική νεολαία –με προεξάρχουσα εκείνην της ΕΔΑ- ξεσηκώνεται ενάντια στην κρατική καταπίεση, έχοντας ως σύμβολα του αγώνα της δύο αριθμούς: το 114, που ήταν το ακροτελεύτιο άρθρο του τότε Συντάγματος και σήμαινε πως η φύλαξη του Συντάγματος επαφιόταν στον πατριωτισμό των Ελλήνων, και το 15% που σήμαινε το ποσοστό του προϋπολογισμού, το οποίο θα έπρεπε να διατίθεται για την Παιδεία.

Ήταν τον Ιούλη του 1962 όταν δύο νεολαίοι της ΕΔΑ, ο Αιμίλιος Ζαχαρέας και ο Θανάσης Τσιώκος αποφασίζουν να ανεβάσουν στην Ακρόπολη –εσαεί σύμβολο ελευθερίας- μια σημαία ελληνική με τον αριθμό 114.

Έφτασαν κάτω από την βορεινή πλευρά του Ιερού Βράχου μεταξύ μίας και μίας και μισή μετά τα μεσάνυχτα. Ανέβηκαν προσεχτικά, κρατημένοι από προεξοχές των βράχων. Κινδύνεψαν να γκρεμοτσακιστούν παρόλα αυτά συνέχισαν την ανάβασή τους υπό το βάρος της σημαίας. Κινήθηκαν ταχύτατα. Δεξιά τους ο Παρθενώνας τους ενθάρρυνε να προχωρήσουν.

Τρέχοντας έφτασαν στον ιστό της σημαίας. Ο Αιμίλιος κατέβασε το σχοινί που υπήρχε στον ιστό για την ύψωση της κανονικής σημαίας και τοποθέτησε τη γαλανόλευκη με το 114 στο κέντρο της. Μετά την ύψωσε σιγά, σιγά. Ύστερα από λίγο η σημαία κυμάτιζε στον αέρα σύμβολο αντίστασης και διαμαρτυρίας κατά του τότε αυταρχικού καθεστώτος και υπέρ των δημοκρατικών ελευθεριών. Στην επιστροφή, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδρομή, κατέβηκαν και βγήκαν από τον προφυλαγμένο χώρο.

Το πρωί της 18 Ιουλίου του 1962, η σημαία με το 114 κυμάτιζε στην Ακρόπολη. Οι αστυνομικές δυνάμεις τρόμαξαν. Κατέβασαν γρήγορα τη σημαία από τον ιστό της, αλλά η είδηση είχε ήδη φθάσει στα ΜΜΕ πυροδοτώντας έναν κύκλο αντιστασιακών ενεργειών καθώς σημαίες με το 114 υψώθηκαν στο Πανεπιστήμιο και σε άλλους δημόσιους χώρους.

Για χρόνια, και για ευνόητους λόγους, τα ονόματα των νέων που ανήρτησαν τη σημαία παρέμειναν κρυφά.
Το 2007, σε μια συνέντευξή του στον Στέλιο Κούλογλου, ο Τάκης Μπενάς, γνωστό στέλεχος της ΕΔΑ , αποκάλυψε την αλήθεια.

Προσωπικά, την αλήθεια την ξέρω από πρώτο χέρι, γιατί μαζί με την Φωτεινή και τον Στράτο Σπυράτο ετοιμάσαμε τη σημαία και κρατούσαμε «τσίλιες», έως ότου ο Αιμίλιος και ο Θανάσης κατεβούν από τον ιερό βράχο.

mixanitouxronou

One thought on “Όταν ο Αιμίλιος Ζαχαρέας και ο Θανάσης Τσιώκος ύψωσαν κρυφά στην Ακρόπολη, την ελληνική σημαία με τον αριθμό 114”

  1. Φιλότιμες προσπάθειες γιά ΑΛΗΘΙΝΗ δημοκρατία και ελευθερία από απλοικούς πολίτες , έγιναν πολλές στο παρελθόν ακόμα και μέχρι τον καιρό των μνημονίων ….θυμίζω πόσες φόρές αναφερόταν και αναγραφόταν σε πανό το τελευταιο άρθρο του συντάγματος 120 , τον καιρό της φωτιάς στη πλατεία συντάγματος……και από την άλλη έβλεπα τότε τους αξιωματικούς των ΜΑΤ να εμψυχώνουν το δυναμικό τους και να τους λένε ότι αυτοί υπερασπίζονται το άρθρο 120 ……ψηφίσατε 4,5 εκατομύρια ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ και 1 εκατομύριο τα υπόλοιπα κόμματα εντός και εκτός βουλής συν ακυρα λευκά ….4, 5 εκατομύρια απείχαν της εκλογικής διαδικασίας …..δημοκρατία σημαίνει το κράτος είναι οι πολίτες κι ενώ σας δίνετε ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ κάθε 4 χρόνια να δείξετε ότι δεν ξεχνάτε τα όσα περάσατε , πάτε και φυλάτε τις κατουρημένες ποδιές τους και τους ψηφίζετε ….4, 5 εκατομύρια ψήφισαν τα μνημονιακά κόμματα !!!!!!…άισχος και ξεφτίλα περήφανε λαέ , δεν σου αξίζει η ελευθερία και η δημοκρατία

    Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s