Ορκίστηκε η νέα Βουλή

Η ορκωμοσία ξεκίνησε με τον θρησκευτικό χριστιανικό όρκο υπό του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ενώ ακολούθησε ο όρκος των τριών μουσουλμάνων βουλευτών στο Κοράνι και τέλος ολοκληρώθηκε με τον πολιτικό όρκο για όσους βουλευτές το επέλεξαν.

Στη Βουλή εκπροσωπούνται έξι κόμματα, η Νέα Δημοκρατία με 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με 86, το Κίνημα Αλλαγής με 22, το ΚΚΕ με 15, η «Ελληνική Λύση» με 10 έδρες, η «Μέρα 25» με 9 έδρες.

Τα πρόσωπα της νέας Βουλής

Στους τριακόσιους της Βουλής, περιλαμβάνονται 112 νέοι βουλευτές, ενώ 62 είναι γυναίκες και 238 άντρες. Το ποσοστό των γυναικών που εκλέχθηκαν παρά την αύξηση της ποσόστωσης στο 40% των ψηφοδελτίων που κατάρτισαν τα κόμματα, είναι ελαφρά αυξημένο στο 20,6% σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, όπου το ποσοστό των γυναικών ήταν 18,3%, δηλαδή επτά γυναίκες λιγότερες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος, λίγο μετά τις 10:30 ευχήθηκε σε όλους «καλή δύναμη».

Αύριο, Πέμπτη 18 Ιουλίου θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής, για να εκλέξουν οι βουλευτές τον πρόεδρο της Βουλής. Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου τον Κωνσταντίνο Τασούλα ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στην ΚΟ του κόμματος ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει για πρόεδρο της Βουλής τον προτεινόμενο από το πλειοψηφούν κόμμα.

 

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s