50 χρόνια από τη διαστημική αποστολή Απόλλων 11 -Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο…

…’Ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα. Αν και αυτή η φράση -η οποία δεν είναι σαφές πότε ακριβώς ειπώθηκε- αποδίδεται στον αστροναύτη της NASA Νηλ Άρμστρονγκ, το συγκεκριμένο ανθρώπινο αποτύπωμα στο φεγγάρι ανήκει στον Μπαζ Όλντριν.

Ήταν ο ένας εκ των δύο πιλότων της διαστημικής αποστολής Απόλλων 11, που ξεκίνησε την πορεία της στις 16 Ιουλίου του 1969. Η προσελήνωση έγινε στις 20 Ιουλίου.

Στον Διαστημικό Σταθμό Κένεντι

Το φωτογραφικό υλικό από εκείνες τις ιστορικές μέρες του Ιουλίου του 1969 είναι πλούσιο. Στη φωτογραφία το κέντρο ελέγχου του Διαστημικού Σταθμού Κένεντι στις ΗΠΑ. Ο διευθυντής του διαστημικού προγράμματος Σάμιουελ Φίλιπς επιβλέπει τις τελευταίες λεπτομέρειες λίγο πριν από την έναρξη του μεγάλου ταξιδιού του Απόλλων 11 στο φεγγάρι.

Παρακολουθώντας την ιστορική αποστολή

Τρεις άνθρωποι σε μια παραλία κοντά στον Σταθμό Κένεντι ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν την εκτόξευση του πυραύλου Saturn V, που θα μετέφερε την αποστολή του Apollo 11 στη Σελήνη. Χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν σε κοντινές παραλίες για να δουν από κοντά την ιστορική εκτόξευση, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέφθηκαν τον Σταθμό Κένεντι τις μέρες εκείνες.

Η στιγμή της εκτόξευσης

Όπως ήταν αναμενόμενο η στιγμή της εκτόξευσης προσέλκυσε το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων της εποχής. Συνολικά 3497 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι κάλυψαν το γεγονός, έχοντας ως βάση τους το κέντρο τύπου στον Διαστημικό Σταθμό Κένεντι. Η φωτογραφία είναι από τη στιγμή της εκτόξευσης, 16 Ιουλίου 1969.

Ομαδική επιτυχία

Τις μέρες εκείνες όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο πλήρωμα του Απόλλων 11. Από αριστερά προς τα δεξιά: ο κυβερνήτης Νηλ Άρμστρονγκ, ο πιλότος του διαστημόπλοιου Μάικλ Κόλινς και ο πιλότος της σεληνάκατου Μπαζ Όλντριν.

Η σεληνάκατος Eagle

Στις 20 Ιουλίου του 1969 στις 20:17:58 (παγκόσμια ώρα) o Nηλ Άρμστρονγκ ανέφερε συνοπτικά στον πύργο ελέγχου: «O Εagle προσεδαφίστηκε!». Εagle ήταν το όνομα της σεληνάκατου που μετέφερε τον Άρμστρονγκ με τον Όλντριν στην επιφάνεια της Σελήνης. Ωστόσο η στιγμή που ο Άρμστρονγκ πάτησε στο φεγγάρι ήρθε μια μέρα μετά, στις 21 Ιουλίου και ώρα 2:56:20.

Tόσο κοντά κι όμως τόσο μακριά

Αυτή η συγκλονιστική φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Μάικλ Κόλινς στις 21 Ιουλίου 1969. Η σεληνάκατος Eagle κατά το ταξίδι της επιστροφής της προς το διαστημόπλοιο, η Σελήνη και ο ορίζοντάς της και στο βάθος η Γη. Όσο ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν βρίσκονταν στη Σελήνη, ο Κόλινς παρέμενε στο διαστημόπλοιο κρατώντας το σε σταθερή τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Δείγμα ν. 10003

Κατά τη διάρκεια των 2,5 ωρών εξερεύνησης οι δύο αστροναύτες συγκέντρωσαν 47 κιλά ύλης από την σεληνιακή επιφάνεια, τα οποία μετέφεραν μαζί τους πίσω στη Γη. Αυτή η πέτρα ανήκει στο υλικό αυτό. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 27 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια του ιστορικού διαστημικού ταξιδιού συγκεντρώθηκαν συνολικά 2.415 δείγματα, τα οποία βρίσκονται σήμερα στη NASA.

Επιστροφή στη βάση

Στις 24 Ιουλίου 1969 και ώρα 16:50 το πλήρωμα του Απόλλων 11 επέστρεψε στη Γη και συγκεκριμένα στον Ειρηνικό Ωκεανό, 21 χλμ. από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Xόρνετ και 1480 χλμ. νοτιοδυτικά της Χαβάης. Αμέσως μετά την άφιξή τους οι κοσμοναύτες έπρεπε να συμπληρώσουν ειδικά τελωνειακά έγγραφα, δηλώνοντας τα ευρήματα που έφερναν από τη Σελήνη.

Υποδοχή ηρώων ανά τον κόσμο

Μετά την επιστροφή τους στη Γη οι αστροναύτες της αποστολής Απόλλων 11 έκαναν μια μεγάλη τουρνέ 45 ημερών σε 24 χώρες και 27 πόλεις. Ήθελαν να μοιραστούν με όλο τον κόσμο τον ενθουσιασμό, αλλά και τις γνώσεις που αποκόμισαν από την εξερεύνηση του διαστήματος. Εδώ στην Πόλη του Μεξικού στις 23 Σεπτεμβρίου 1969. Χωρίς διαστημικές στολές αλλά με… σομπρέρο και πόντσο.

dw

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s