ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κυβερνητική ενημέρωση

Γιάννης Κύρκου Αικατερινάρης 

αρχιτέκτων, π. πρόεδρος του ΤΕΕ/ΚΜ

Η πομπώδης και με πολλά λόγια (χωρίς ουσία) πρωινή ενημέρωση των Χρυσοχοΐδη (υπουργού) και Τζιτζικώστα (περιφερειάρχη Κ.Μ.), για την θεομηνία στη Χαλκιδική και τα τραγικά αποτελέσματά της, αναφέρονταν σε αυτονόητες ενέργειες των υπηρεσιών οι οποίες ανταποκρίθηκαν, όπως κάθε φορά, με φιλοτιμία και συνέπεια στα καθήκοντά τους. Έχοντας αυτό υπόψη, αναρωτιέται κανείς τί ακριβώς έκανε ο υπουργός και μιλούσε για δήθεν λήψη μέτρων αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων; 

Αν ωστόσο η κυβέρνηση θέλει πράγματι να ενδιαφερθεί για τη Χαλκιδική, υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν. Ας πει κάτι ουσιαστικό σχετικό με τα μεταλλεία της Eldorado Gold στις Σκουριές, τη λειτουργία των οποίων αναγγέλλει κάθε τρις και λίγο. Ας πληροφορήσει επί τέλους τους πολίτες σε ποιες μελέτες σκοπιμότητας στηρίζεται ώστε να αναφέρεται στην συμβολή της στην ανάπτυξη; Ας δώσει τα οικονομικά οφέλη και τις ζημιές που θα προκύψουν από τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού, ώστε ο κάθε πολίτης να συγκρίνει τα μεγέθη τους και να κατανοήσει που βρίσκεται το πραγματικό δημόσιο συμφέρον. Χρήσιμο είναι ακόμη να δημοσιοποιήσει τις γνωμοδοτήσεις επί αυτού του ζητήματος όλων των αρμόδιων φορέων (22 πανεπιστημιακών Σχολών του ΑΠΘ, ΤΕΕ/ΤΚΜ κ.λπ.) για τις επιπτώσεις από την ενδεχόμενη λειτουργία τους (απώλεια υδατικών πόρων, σεισμική επικινδυνότητα, ατμοσφαιρική και θαλάσσια ρύπανση κ.λπ.) . 

Ας αφήσουν λοιπόν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες τις γενικόλογες θεωρίες …»περί προστασίας του πολίτη» και τα «περί ανάπτυξης» που θα αρχίσει από τις …Σκουριές (!) κι ας ενημερώσουν τον κόσμο για την πραγματική κατάσταση και την διαφαινόμενη υποβάθμιση της Χαλκιδικής. Ας καταλάβουν επιτέλους και οι ίδιοι ότι δεν κινδυνεύει μόνο το περιβάλλον της, αλλά και όσες οικονομικές δραστηριότητες αναπτύσσονται σ’ αυτή (τουρισμός, ελαιοκαλλιέργεια, μελισσοτροφία, αλιεία κ.λπ.) και προσφέρουν τόσα πολλά στον εθνικό κορβανά, όσο λίγες περιφέρειες κάνουν κάτι αντίστοιχο! Ας εκτιμήσουν κάποια φορά ότι οι Σκουριές και το αρχέγονο δάσος του Κάκαβου, αποτελούν επιπροσθέτως και τον πυλώνα των εκεί αρχαιολογικών και ιστορικών τόπων, που χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς (Αρχαία Στάγιρα- πατρίδα του Αριστοτέλη-, Άγιο Όρος). Είναι αυτά που προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες και προβάλλουν διεθνώς την χώρα μας. 

11/7/2019 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κυβερνητική ενημέρωση”

  1. τουλαχιστον δεν μας το ‘παιξαν’ οτι δεν ξερουν τπτ και οτι ολα πειγαν αψογα και οτι
    μπορει να υπαρχουν και θυματα, σαν καποιους αλλους σωτηρες.

    Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s