Το φάντασμα του Γιώργου Παπανδρέου πάνω από την Ελλάδα. Επαναλαμβάνουμε αυτό που γράφαμε το 2009 και δυστυχώς δικαιωθήκαμε.

Θα γράψουμε ακριβώς αυτά που είχαμε γράψει το 2009 το Νοέμβριο. Όταν οι νταβατζήδες προσπαθούσαν να χρεώσουν την άνοδο των spreads, στην κυβέρνηση Καραμανλή! Η οποία κυβέρνηση Καραμανλή δανειζόταν με 120 μονάδες βάσης μέχρι και την πτώση της. Είχαμε γράψει λοιπόν τότε συγκεκριμένα: “Οι αγορές κύριοι δεν κάνουν μνημόσυνο στον Παπαθανασίου και τον Αλογοσκούφη, αλλά προεξοφλούν την προοπτική του Παπανδρέου και του Παπακωνσταντίνου”.

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και σήμερα. Μέχρι χθες όταν ανέβαιναν οι δείκτες του χρηματιστηρίου και έπεφτε το κόστος δανεισμού, κάποιοι έγραφαν ότι οφείλεται στην αναμενόμενη κυβερνητική αλλαγή. Και ορθώς. Διότι οι αγορές και οι επενδυτές αποτιμούν το μέλλον. Σήμερα όμως, μετά την αιφνίδια κατάρρευση στο χρηματιστήριο μία μέρα μόλις μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, και παράλληλα την αύξηση του δεκαετούς ομολόγου, γεγονός που είναι και το πλέον ανησυχητικό, κάποιοι ανόητοι φρόντισαν να την αιτιολογήσουν ως έργο ΣυΡιζΑ!

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν μετά από 10 χρόνια ακριβώς τα ίδια λόγια. Και όλοι σήμερα γνωρίζουν ότι δικαιωθήκαμε όταν τα γράφαμε. Οι αγορές κύριοι δεν κάνουν μνημόσυνο στον Τσακαλώτο και τον Χουλιαράκη. Αποτιμούν και προεξοφλούν τις επιδόσεις του κύριου Σταϊκούρα και του κυρίου Ζαββού. Και ελπίζουμε ολόψυχα να μην ξαναζήσουμε τις εφιαλτικές ημέρες της κυβέρνησης Παπανδρέου. Όταν οι αγορές γνώριζαν ότι ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου είχαν συμφωνήσει με το ΔΝΤ και τον Σόρος, γι’ αυτό άρχισαν άτακτα να εγκαταλείπουν την Ελλάδα ώστε να περισώσουν τα ομόλογα που κρατούσαν.

Ελπίζουμε ολόψυχα λοιπόν, και το επαναλαμβάνουμε, οι αγορές να μην έχουν προεξοφλήσει κάποιο περίεργο σχέδιο στις πλάτες των ελλήνων. Σχέδιο που να διώχνει τους υγιείς επενδυτές και να εκτοξεύει το κρατικό ομόλογο. Και τελειώνοντας να πούμε ότι στον κύριο Σταϊκούρα έχουμε εμπιστοσύνη. Στον κύριο Σταϊκούρα όμως.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s