Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα αρχαία μνημεία της Αθήνας (βίντεο)

Άντεξε μέσα στους αιώνες παρά τις πολιορκίες και τις καταστροφές, όμως τώρα ο Παρθενώνας και συνολικά η Ακρόπολη, αλλά και γενικότερα τα αρχαία μνημεία της Αθήνας δέχονται μια ακόμη σοβαρότερη απειλή: αυτήν της κλιματικής αλλαγής.

Η επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της ελληνικής πρωτεύουσας με τα όξινα στοιχεία των βροχοπτώσεων και εν γένει τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών αποτελούν κίνδυνο για σημεία αναφοράς του ανθρώπινου πολιτισμού, όπως εξηγεί ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός: «Έχουμε πλημμύρες, έχουμε περιόδους ξηρασίας, έχουμε όλων των ειδών τα ακραία φαινόμενα που πραγματικά απειλούν μνημεία, τα οποία έστεκαν ασφαλή για χιλιάδες χρόνια».

Από το 2004 έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο καθαρισμού με λέιζερ στα τείχη της Ακρόπολης, όμως πάντα προκύπτουν απρόσμενα προβλήματα, επισημαίνει η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη.

«Κάθε χρόνο έχουμε όλο και περισσότερες προβληματικές περιπτώσεις. Δαπανούμε περισσότερα χρήματα, χρήματα που προκύπτουν χωρίς να το περιμένουμε, για να προστατεύσουμε τα τείχη της Αρχαίας Αθήνας, τα οποία μέχρι πρότινος δεν είχαν πρόβλημα», λέει η κ. Βλαζάκη.

Πέραν αυτού, η άνοδος στο επίπεδο της θάλασσας συνιστά κίνδυνο για τη στατικότητα σημαντικών παράκτιων μνημείων, όπως ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Όπως τονίζει ο κ. Ζερεφός, «γνωρίζουμε ότι οι εναλλαγές μεταξύ της πλημμυρίδας και της άμπωτης αποσταθεροποιούν τα ίδια τα μνημεία, δηλαδή τη βασική τους θεμελίωση».

.

.

Η προστασία των μνημείων από τη μόλυνση αποτελεί θέμα συζήτησης εδώ και δεκαετίες, καθώς η διάβρωση που υφίστανται αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επισκεψιμότητά τους και συνεπώς στον τουρισμό που αποτελεί σταθερά για την ελληνική οικονομία.

euronews

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s