Η Μάχη του Σολφερίνο -Η “έμπνευση” της ίδρυσης του Ερυθρού Σταυρού

Σημαντική μάχη, στο πλαίσιο του Δεύτερου Πολέμου της Ιταλικής Ανεξαρτησίας που οδήγησε μετέπειτα στην ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού.

Έλαβε χώρα στις 24 Ιουνίου 1859 κοντά στην κωμόπολη Σολφερίνο της Λομβαρδίας, μεταξύ του αυστριακού στρατού υπό τον κάιζερ Φραγκίσκο – Ιωσήφ Α’ και των συνασπισμένων δυνάμεων Γαλλίας και Πεδεμοντίου, υπό τους βασιλείς των δύο χωρών Ναπολέοντα Γ’ και Βίκτωρα – Εμμανουήλ Β’, αντίστοιχα.

Η μάχη οδήγησε τον Ελβετό Ερρίκο Ντυνάν να γράψει το βιβλίο του, “Μνήμη του Solferino”. Παρόλο που δεν ήταν μάρτυρας της μάχης (η δήλωσή του περιέχεται σε μια “αδημοσίευτη σελίδα” που περιλαμβάνεται στην αγγλική έκδοση του 1939 που δημοσίευσε ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός), βρέθηκε στο πεδίο μετά τη μάχη και συγκλονίστηκε πολύ από αυτό που είδε. Τρομαγμένος από το μαρτύριο των τραυματιών στρατιωτών που έμειναν στο πεδίο της μάχης, ο Ντυνάν κίνησε μια διαδικασία που οδήγησε στις Συμβάσεις της Γενεύης και την ίδρυση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Οι δύο στρατοί, που αριθμούσαν από 120.000 χιλιάδες άνδρες περίπου, συναντήθηκαν τυχαία και δεν είχαν προπαρασκευάσει τη μάχη. Οι Γάλλοι πίστευαν ότι θα συναντούσαν την οπισθοφυλακή των Αυστριακών και οι Αυστριακοί την εμπροσθοφυλακή των Γαλλο-Πεδεμοντίων.

Η σύγκρουση άρχισε το πρωί και συνεχίστηκε μέχρι το μεσημέρι, μέσα σε κλίμα σύγχυσης και αταξίας. Ήταν, όμως, ιδιαίτερα σκληρή, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων να αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο.

Οι Γαλλο-Πεδεμόντιοι κατόρθωσαν να διασπάσουν το απόγευμα το αυστριακό μέτωπο, αλλά με μεγάλες απώλειες. Εξαντλημένοι και οι δύο στρατοί υπέγραψαν ανακωχή το βράδυ, με πρωτοβουλία του Ναπολέοντα Γ’. Οι απώλειες για τους Αυστριακούς ανήλθαν σε 14.000 νεκρούς και τραυματίες και 8.000 αγνοούμενους ή αιχμαλώτους, ενώ οι Γαλλο-Πεδεμόντιοι είχαν 15.000 νεκρούς και τραυματίες και 2.000 αγνοουμένους ή αιχμαλώτους.

Με τη Συνθήκη της Βιλαφράνκα (12 Ιουλίου 1859), ένα μεγάλο μέρος της Λομβαρδίας αποσπάστηκε από την Αυστρία και ενσωματώθηκε στο Βασίλειο Σαρδηνίας – Πεδεμοντίου, γεγονός που συνέβαλε στην ενοποίηση της Ιταλίας το 1861.

sansimera
wikipedia

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s