Κωνσταντίνος (Κοκός) Χατζηπέτρος – Το τελευταίο θύμα των μονομαχιών στην Ελλάδα

Ο Κωνσταντίνος (Κοκός) Χατζηπέτρος (1862 – 1904) ήταν Έλληνας πολιτικός. Ήταν γιος του Ευθύμιου Χατζηπέτρου. Αδερφός του ήταν ο Χρήστος Χατζηπέτρος. Σπούδασε νομικά.

Φωτογραφία από: http://ir.lib.uth.gr/

Εξελέγη βουλευτής Τρικάλων στις εκλογές του 1890, η εκλογή του, όμως ακυρώθηκε στη συνέχεια και επανεξελέγη βουλευτής Τρικάλων σε αυτές του 1892, του 1895, του 1899 και του 1902.

Κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον τότε υπουργό παιδείας Σπυρίδωνα Στάη, με αποτέλεσμα να λύσουν τις διαφορές τους σε μονομαχία, κατά την οποία ο Στάης σκότωσε τον Χατζηπέτρο, ο οποίος έπασχε από μυωπία…

Ο Σπυρίδων Στάης ήταν λαμπρός πολιτικός αλλά υπάρχει μία πράξη που αμαύρωσε το όνομά του. Πρόκειται για το έθιμο των μονομαχιών που έπαψε στις αρχές του 20ού αιώνα, αφού χύθηκε αρκετό αίμα και στο οποίο ενέδωσαν αρκετοί Έλληνες πολιτικοί.

Στις 18 Ιουνίου του 1904 ο Σπυρίδων Στάης, ενώ ήταν υπουργός για δεύτερη θητεία στην κυβέρνηση του Γεωργίου Θεοτόκη, δολοφόνησε το βουλευτή Τρικάλων Κωνσταντίνο Χατζηπέτρου. Όλα ξεκίνησαν από μία φραστική επίθεση του Χατζηπέτρου προς το Στάη, διότι δεν έχρισε καθηγητή Ανατομίας το φίλο του Μελισσηνό. Ο Στάης απάντησε σκληρά και τελικώς οδηγήθηκαν σε μονομαχία, παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Γεωργίου Θεοτόκη για επίτευξη συμβιβασμού.

Στη μονομαχία με πιστόλια, η οποία έγινε στον Ποδονίφτη -στη σημερινή Νέα Χαλκηδόνα πάνω από την οδό Αχαρνών- σ’ ένα χωράφι, ο Στάης ευστόχησε. Μετά το δυσάρεστο αυτό γεγονός παραιτήθηκε από υπουργός.

Ήταν η τελευταία αιματηρή μονομαχία στην Ελλάδα. Το σοκ στην αθηναϊκή κοινωνία ήταν μεγάλο, αποτέλεσε όμως παράδειγμα προς αποφυγή και έκτοτε δεν ξανάγινε φονική μονομαχία….

wikipedia, mixanitouxronou

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s