Άγνωστοι Έλληνες: Τηλέμαχος Καράκαλος

Ο Τηλέμαχος Καράκαλος (1866 – 15 Ιουνίου 1951) ήταν Έλληνας αθλητής της ξιφασκίας, ολυμπιονίκης το 1896, στρατιωτικός που αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του στρατηγού πυροβολικού.

Φωτογραφία από: Christos Kaplanis

Γεννήθηκε στη Δημητσάνα και αποφοίτησε το 1902 μεταξύ 32 ακόμα Γάλλων αξιωματικών σπουδαστών αριστούχος από την Γαλλική σχολή γυμναστικής και οπλομαχητικής στην Ζουανβίλ-λε-πον παίρνοντας και ανάλογο βραβείο, επίσης αποφοίτησε και από την Σχολή Ευελπίδων. Έπειτα συνέχισε τις σπουδές του σε Γερμανία, Σουηδία και Αυστρία με αντικείμενο την γυμναστική και οπλομαχητική.

Κατά την στρατιωτική του καριέρα δίδαξε άλλους αξιωματικούς την ξιφασκία.

Ήταν αθλητής του Αθηναϊκής λέσχης και πήρε μέρος σε δύο ολυμπιακούς αγώνες στην ξιφασκία ενώ αγωνιζόταν και στην γυμναστική.

Στους Α’ Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 της Αθήνας κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στους αγώνες σπαθασκίας φιλάθλων. Το αγώνισμα έγινε την τέταρτη μέρα των αγώνων στις 8 Απριλίου στο Ζάππειο μέγαρο, συμμετείχαν πέντε αθλητές δύο ξένοι και τρεις Έλληνες, αγωνίστηκαν όλοι εναντίον όλων με τον Καράκαλο να νικά τρεις αντιπάλους αντιπάλους και χάνοντας μόνο από τον Γεωργιάδη που κατέκτησε το χρυσό αήττητος.

Στους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες του 1900 στο Παρίσι συμμετείχε πάλι στην σπάθη μαζί με τον Γεωργιάδη αλλά αποκλείστηκαν από τους κριτές για αντικανονικά χτυπήματα. Ο Καράκαλος μετά την επιστροφή του έγραψε βιβλίο Εισαγωγή της γυμναστικής στο στράτευμα.

wikipedia

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s