Κατακράτηση υγρών: Οι 8 τρόποι αντιμετώπισης για να μην νιώθεις φούσκωμα.

2919B188-BBCA-4A90-AACE-5108990282C9Η κατακράτηση υγρών είναι μια πολύ ενοχλητική κατάσταση, η οποία ταλαιπωρεί τις περισσότερες γυναίκες, καθώς προκαλεί ένα δυσάρεστο αίσθημα πρηξίματος.

Οι γυναίκες μπορεί να έχουν κατακράτηση υγρών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η κατακράτηση υγρών είναι όταν ο οργανισμός κρατά περισσότερο νάτριο και νερό από ότι χρειάζεται κανονικά. Τυπικά συμπτώματα της κατακράτησης των υγρών είναι η ξαφνική αύξηση του σωματικού βάρους και το οίδημα (πρήξιμο) κυρίως στα πόδια, στην περιοχή των αστραγάλων και την κοιλιά.

Όταν ο οργανισμός μας δεν καταφέρνει να αποβάλλει ολοκληρωτικά το νερό που δέχεται στη διάρκεια της ημέρας, από το νερό, τα διάφορα άλλα υγρά που πίνουμε, αλλά και τα τρόφιμα, ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά, το σώμα μας συγκρατεί το νερό και πρήζεται.

Η κακή διατροφή είναι από τα βασικότερα αίτια της κατακράτησης υγρών, αφού η υπερκατανάλωση νατριού και η χαμηλή πρόσληψη καλίου, διαταράσσουν την ισορροπία των υγρών στο σώμα.

Η κατακράτηση μπορεί όμως να είναι και σύμπτωμα κάποιας πάθησης, όπως η νεφρική νόσος ή η καρδιακή ανεπάρκεια. Επίσης, μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης ακινησίας.

Για παράδειγμα, ένα μακρύ ταξίδι, είτε με το αεροπλάνο είτε με το αυτοκίνητο, μπορεί να προκαλέσει ένα ελαφρύ πρήξιμο επειδή οι μυς των ποδιών δεν κινούνται για πολλές ώρες.

Ας δούμε παρακάτω πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την κατακράτηση υγρών:

1. Πίνε άφθονο νερό

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η κατακράτηση υγρών καταπολεμάται με κατανάλωση νερού. Το νερό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των κατακρατήσεων αφού βοηθάει να καθαρίσουν οι νεφροί και να απομακρυνθεί το νάτριο.

2. Πίνε χυμό κράνμπερι

Ο χυμός κράνμπερι είναι πολύ γνωστός για τις διουρητικές του επιδράσεις στο σώμα.

3. Καθημερινή άσκηση

Οποιαδήποτε μορφή άσκησης παράγει ιδρώτα, το οποίο σημαίνει ότι θα χάσεις υγρά. Επίσης με την γυμναστική θα πιεις αρκετό νερό και αυτό θα σε βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών.

4. Πιες τσάι από πικραλίδα

Η πικραλίδα είναι ένα θαυμάσιο φυτό για μια δίαιτα αποτοξίνωσης. Βοηθάει το σώμα να αποβάλλει τα επιπλέον υγρά, προάγει την καλή νεφρική λειτουργία και συμβάλλει στον καθαρισμό του αίματος. Δύο φλιτζάνια τσάι από πικραλίδα θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών -ένα με το πρωινό σου και ένα στα μέσα του απογεύματος.

shutterstock

5. Φάε σπαράγγια

Tα σπαράγγια είναι ένα νόστιμο λαχανικό με ισχυρή διουρητική δράση.

 Stephanie Studer/unsplash

6. Περιόρισε το αλάτι

Καλό είναι να αποφεύγεις το αλάτι σε περιόδους κατακράτησης υγρών.

Shutterstock

7. Πάρε βιταμίνες

Όταν αισθάνεσαι έντονο φούσκωμα, καλό θα ήταν να πάρεις ένα συμπλήρωμα βιταμινών με βιταμίνες Β, όπως Β1 και Β6.

8. Περιόρισε το αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί κατακράτηση υγρών. Δηλαδή, συσσώρευση υγρών στο σώμα. Γι΄ αυτό μετά από ενα hangover αισθάνεσαι έντονο φούσκωμα.

Πηγή: bovary.gr 

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s