Έλληνες ήρωες: Κωνσταντίνος Ηλιάκης


Ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης ήταν Σμηναγός της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που σκοτώθηκε στις 23 Μαΐου 2006. Η καταγωγή του ήταν από τον Κάστελλο Ρεθύμνης.

Στις 23 Μαΐου 2006 και έπειτα από θερμό επεισόδιο ελληνικών με τουρκικά μαχητικά, το αεροσκάφος του Κωνσταντίνου Ηλιάκη κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο, έπειτα από προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού F-16. Τα συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκαν λίγο αργότερα επιβεβαιώνοντας το τραγικό αυτό συμβάν.

Ο σμηναγός ήταν πατέρας δύο παιδιών 1,5 και 4 χρονών αντίστοιχα.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλλίων και βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών, του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας. Στις 20 Μαΐου 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του, στην οδό Ακρωτηρίου στη περιοχή Άγιος Ματθαίος Χανίων. Η χάλκινη προτομή του πιλότου κλάπηκε από αγνώστους στις 2 Δεκεμβρίου 2012 και τελικά βρέθηκε εγκαταλελειμμένη την επόμενη ημέρα σε κοντινή περιοχή. Eπίσης δρόμος «Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη», προς τιμήν του, υπάρχει και στο Ηράκλειο Αττικής.

23 Μαΐου 2006: Σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης… ΑΘΑΝΑΤΟΣ

wikipedia

Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων

Ο Κώστας Ηλιάκης γεννήθηκε στα Χανιά στις 15 Αυγούστου 1970.

Ήταν ο τέταρτος γιος του Ιωάννη και της Ειρήνης Ηλιάκη.

Μαθήτευσε στα δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων. Σεμνός, χαμηλών τόνων αλλά παράλληλα μεθοδικός και ψύχραιμος κάτω από οιασδήποτε συνθήκες, έχοντας από την νεαρή του ηλικία αγάπη για το αεροπλάνο, πετυχαίνει το 1989 την είσοδο του στην Σχολή Ικάρων την οποία είχε μόνη επιλογή στο Μηχανογραφικό για την συμμετοχή στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Επιμελής Ίκαρος, ορκίζεται Ανθυποσμηναγός το καλοκαίρι του 1993 και τοποθετείται στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος για να ολοκληρωθεί η πτητική του εκπαίδευση με αεροσκάφη Τ2. Κατόπιν τοποθετήθηκε στην 115 ΠΜ, 340 Mοίρα Βομβαρδισμού στα αεροσκάφη Α-7 Corsair.

Στην διάρκεια αυτών των ετών φοιτά σε διάφορα Σχολεία της ΠΑ, όπως το σχολείο Όπλων και Τακτικής, αποφοίτησε το Πρόγραμμα Τακτικής Ηγεσίας και λόγω του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης του διακρινόταν σε όλα τα είδη αποστολών. Αυτά σε συνδυασμό με τις ικανότητες και την ευσυνειδησία του τον καθιστούν έναν από τους ποιο ικανούς επαγγελματίες στον χώρο του και έτσι επιλέχθηκε το 2002,να αποτελέσει μέρος του πυρήνα των 10 Ιπταμένων οι οποίοι στάλθηκαν για εκπαίδευση στα νέα F-16 Block 52+ στις ΗΠΑ. Ολοκληρώνει την εκπαίδευση και επιστρέφει στην Ελλάδα, στην 347 Μοίρα στην Αγχίαλο μέχρι να έλθουν τα νέα Αεροπλάνα στην 115 ΠΜ.

Μετά από 8 μήνες, τον Ιούνιο του 2003 παίρνει μετάθεση για την 340 Μοίρα, την αγαπημένη του «Αλεπού», όπου αποκτά επιπλέον εμπειρία στην αναχαίτιση με τα νέα F-16 Block 52+, συμμετέχει στον σχεδιασμό και εκτέλεση Επιχειρήσεων την νύκτα και είναι παράλληλα εκπαιδευτής αέρος.

Στις 23 Μαΐου 2006 και έπειτα από θερμό επεισόδιο ελληνικών με τουρκικά μαχητικά, το αεροπλάνο του Κωνσταντίνου Ηλιάκη κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο, έπειτα από προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού F-16. Τα συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκαν λίγο αργότερα επιβεβαιώνοντας το τραγικό αυτό συμβάν.

Ο σμηναγός ήταν πατέρας δύο παιδιών 1,5 και 5 χρονών αντίστοιχα.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλλίων και βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών, του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας.

Στις 23 Μαΐου 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του, στο χώρο όπου έχασε τη ζωή του.

http://www.pasoipa.org.gr/lefkoma/pilot_details/?id=699

Ανθρώπινες Ιστορίες: Κων/νος Ηλιάκης ένας ήρωας των ημερών μας!

Στις ανθρώπινες ιστορίες, η δημοσιογράφος – φιλόλογος κ. Βασιλεία Κόλλια φιλοξενεί τον κ. Φίλιππο Ηλιάκη, αδελφό του ήρωα Κων/νου Ηλιάκη, ο οποίος μιλάει για την αγάπη του Κων/νου για τα αεροπλάνα, την Π. Α. αλλά και για το χρονικό του δυστυχήματος.

.

.

WEB-TV ΜΑΡΤΥΡΙΑ

2 σκέψεις σχετικά με το “Έλληνες ήρωες: Κωνσταντίνος Ηλιάκης”

 1. ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ τους ΑΕΡΟΠΟΡΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
  ΕΝΑΣ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΚΑΤΖΙΚΑΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ.

  ΕΡΙΞΑΝ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΑΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.
  ΠΗΡΕ ΜΕΡΟΣ – ΣΥΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΘΗΚΕ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ . ΓΝΩΣΤΗ ΤΑΙΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΗΒ ΜΑΚ ΚΟΥΗΝ ΣΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ.

  Ο ΣΚΑΤΖΙΚΑΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΚΕΣΤΑΠΟ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΘ ΟΣΟΝ ΤΟΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΑΝΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΑΚΡΗ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ.
  ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΤΑ ΒΡΗΚΑ ΤΥΧΑΙΑ .
  ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΣΚΑΤΖΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕW ΒΕΑST.GR ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ.

  ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΙ ΜΠΙ ΣΙ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΟΤΙ ΟΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΔΙΑΦΥΓΟΥΝ .
  ΕΚΤΕΛΕΣΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΚΕΣΤΑΠΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΩΝ ΣΥΜΑΧΙΚΩΝ ΜΑΣ ΤΟΤΕ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΚΑΝΤΖΙΚΑΣ Ο ΑΕΡΟΠΟΡΟΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ.
  ΤΟΝ ΕΚΑΨΑΝ ΣΕ ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥΣ.
  ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΜΠΙ ΜΠΙ ΣΙ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΟΤΑΝ ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΝΑ ΣΥΛΑΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΟΥΣ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ.
  ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ .
  https://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/2387425/o-ellinas-tis-megalis-nazistikis-apodrasis-sotiris-skantzikas

  Μου αρέσει!

 2. ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ.
  ΕΝΑΣ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΚΑΤΖΙΚΑΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ.
  ΕΡΙΞΑΝ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΑΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ STALAG LUFT 3.
  ΠΗΡΕ ΜΕΡΟΣ – ΣΥΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΘΗΚΕ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ .
  ΓΝΩΣΤΗ ΤΑΙΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΗΒ ΜΑΚ ΚΟΥΗΝ ΣΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ.

  Ο ΣΚΑΝΤΖΙΚΑΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΚΕΣΤΑΠΟ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΘ ΟΣΟΝ ΤΟΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΑΝΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΑΚΡΗ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ.

  ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΤΑ ΒΡΗΚΑ ΤΥΧΑΙΑ .

  ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΣΚΑΤΖΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕW ΒΕΑST.GR ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ.

  ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟ HISTORY CHANEL ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ .
  ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΟΤΙ ΟΜΙΛΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΔΙΑΦΥΓΟΥΝ .

  ΕΚΤΕΛΕΣΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΚΕΣΤΑΠΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΩΝ ΣΥΜΑΧΙΚΩΝ ΜΑΣ ΤΟΤΕ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΚΑΝΤΖΙΚΑΣ Ο ΑΕΡΟΠΟΡΟΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ.
  ΤΟΥΣ ΕΚΑΨΑΝ ΣΕ ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥΣ.

  ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ HISTORY CHANEL ME ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΟΤΑΝ ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΝΑ ΣΥΛΑΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΟΥΣ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ KAI NA EKTEΛΕΣΘΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ.
  ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ .
  https://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/2387425/o-ellinas-tis-megalis-nazistikis-apodrasis-sotiris-skantzikas

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s