Εκπληκτικό άγαλμα από την αρχαία Κόρινθο, που διασώθηκε και ο χρωματισμός του!

Ο γυμνός πολεμιστής, είναι ένα από τα λίγα αγάλματα που έχει διασωθεί και μέρος του χρωματισμού του. Διότι όλα τα αρχαία ελληνικά αγάλματα ήταν διακοσμημένα με εκπληκτικά χρώματα που δυστυχώς η παρέλευση των χιλιετιών τα εξαφάνισε. Αυτή είναι μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις που έχει διασωθεί ο χρωματισμός του καλλιτέχνη. Το άγαλμα σφυρηλατήθηκε σε εργαστήρι της αρχαίας Κορίνθου τον πέμπτο αιώνα προ Χριστού.

7 thoughts on “Εκπληκτικό άγαλμα από την αρχαία Κόρινθο, που διασώθηκε και ο χρωματισμός του!”

 1. ΔΕΝ “ΛΈΜΕ” ΓΙΑ ΜΑΡΜΆΡΙΝΟ ΆΓΑΛΜΑ …ΣΦΥΡΗΛΑΤΉΘΗΚΕ ….
  ΈΛΕΟΣ ΘΈΛΕΤΕ ΝΑ ΜΙΛΆΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΊΑ ΕΛΛΆΔΑ…

  Like

 2. “Σφυρηλατώ” αγαλμα, που κατασκευάζεται από μέταλλο. Γιά υλικό, όπως μάρμαρο, πέτρα κλπ λέμε “σμιλεύω” ή “γλύφω” (αόριστος: εγλύφη – Το άγαλμα εγλύφη (όθεν και γλύπτης).

  Liked by 1 person

 3. Σε άλλο σάϊτ είδα ότι το άγαλμα βρέθηκε στην Ολυμπία, άρα είναι αυθαιρεσία να το λέμε Κορινθιακό! Επίσης, από την εμπειρία μου, τα μαρμάρινα αγάλματα ξεβάφουν. Το συγκεκριμένο μάλλον είναι πωρόλιθος. Και τότε κι η ηλικία πρέπει να είναι λάθος. Δηλαδή θα μπορούσαμε να μιλάμε για 600πΧ ή και παλαιότερο, όλα παίζουν!..

  Like

 4. Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά τα σχόλια! Τι πολιτισμό είχαν δημιουργήσει αλήθεια οι Αρχαίοι Έλληνες και τι “δεν” …. οι Νεοέλληνες…

  Like

 5. η τεχνοτροπια του γλυπτου ανηκει στο τελευταιο τεταρτο του 5ου.αι.π.χ και στην αργοκορινθιακη σχολη.Η μανιερα στο γλυπτο ανηκει σε μαθητες του Φειδια που μαθητευσαν κοντα του στο Αργος οπου εξοριστηκε απο τους αθηναιους,ενω η εσαρπα ο ψευδομαιανδρος της και τα μπλε και κοκκινα βαθεια χρωματα ειναι κορινθιακα.Προκειται για δουλεια τριων καλλιτεχνων,τουλαχιστον.Το γλυπτο ειναι η εξελιξη των αδελφων Κλεοβι και Βιτωνα απο το Αργος εργο του 440π.Χ.

  Like

 6. Λίγα βασικά περί δημοσιογραφίας:
  * αναφέρουμε την πηγή του άρθρου
  * δίνουμε ολοκληρωμένες πληροφορίες (πχ. πού βρίσκεται σήμερα το άγαλμα και αν μπορεί να το δει κανείς ή είναι για συντήρηση)
  * αν δεν ξέρουμε τι σημαίνει μια λέξη (πχ. σφυρηλατήθηκε), χρησιμοποιούμε κάποια άλλη για την οποία είμαστε σίγουροι.

  Like

 7. ΥΠΉΣΧΕ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ Η ΣΧΟΛΉ ΑΓΕΛΆΔΑ.ΕΠΕΞΕΡΓΆΖΕΤΟ ΤΟ ΧΑΛΚΌ ΚΑΙ ΤΟ ΜΆΡΜΑΡΟ . ΣΕ ΑΥΤΉΝ ΦΟΊΤΗΣΑΝ Ο ΠΟΛΎΚΛΕΙΤΟΣ , Ο ΦΕΙΔΊΑΣ Ο ΜΎΡΩΝΑΣ ΚΑΙ ΆΛΛΟΙ . ΔΎΟ ΟΡΥΧΆΛΚΙΝΑ ΑΓΆΛΜΑΤΑ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΡΕΤΖΙΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΊΑΣ. ΤΟ ΈΝΑ ΠΑΡΙΣΤΆ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΔΙΟΜΉΔΗ ΚΑΙ ΤΟ ΆΛΛΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΆ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΑΜΦΙΆΡΑΟ. ΔΥΣΤΥΧΏΣ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΊΑ ΑΔΡΑΝΕΊ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΖΗΤΆ

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s